Începând cu anul şcolar 2013 – 2014, a fost introdus în şcoli opţionalul Educaţie financiară, realizat cu sprijinul Băncii Naţionale a României. Autoarea manualului suport şi a planificării calendaristice, doamna Ligia Georgescu-Goloşoiu, a avut inspiraţia de a propune un opţional, izvorât din necesitatea de a utiliza banii sau instrumentele financiar-bancare zilnic, de la cele mai fragede vârste şi până la nonagenari.
Neştiinţa este cea care duce la incidente dintre cele mai neplăcute, cauzate de escroci care profită de naivitatea şi buna credinţă a celor din jur. În acelaşi timp, neştiinţa nu are nicio scuză, atâta timp cât există o educaţie financiară, de tip formal, realizată în şcoală, sau nonformal, desprinsă din familie în special, din societate în general.
Dată fiind vârsta fragedă a primilor învăţăcei în domeniul educaţiei financiare, am încercat o predare integrată a acesteia, în spiritual reformei actuale din învăţământul românesc, plecând tocmai de la ideea că viaţa nu este alcătuită din discipline separate.
Pentru a învăţa valoarea banilor, pentru a obişnui elevii să umble cu ei fără inhibiţii dar purtându-le respectul cuvenit, le-am propus să realizeze, din bani româneşti şi europeni, monede şi bancnote, diferite imagini sugestive. Creativitatea lor fiind nemărginită, au construit cele mai năstruşnice obiecte, plecând de la flori realizate în plan şi mergând până la construcţii realizate tridimensional. Au ilustrat chiar şi unele proverbe şi zicători, demonstrând astfel că spiritul poporului român este actual.
Spunem noi că, astfel, am reuşit să îmbinăm educaţia financiară cu artele vizuale şi abilităţile practice, cu matematica şi explorarea mediului, cu dezvoltarea personală şi mai ales cu comunicarea în limba română. Considerăm că am ancorat puternic în realitate banii, am realizat acea etapă de „transfer” pe care mulţi o neglijează atunci când stabilesc etapele desfăşurării unei lecţii.
Prof. Lia NICOLAU, Prof. Florin NICOLAU
Şcoala Gimnazială Nr. 5 Piatra-Neamţ
Bibliografie: Educaţie Financiară, Banii pe înţelesul copiilor, Editura Explorator, 2013, Ploieşti * Caietul Elevului, Editura Explorator, 2013, Ploieşti * Ghidul Învăţătorului, scrisă în colaborare cu doamnele profesoare Corina Mohorea şi Stela Olteanu, Editura Explorator, 2013, Ploieşti.