Conferinţa Incursiune în istoria învăţământului nemţean

25-27 noiembrie 2020, Muzeul de Etnografie Piatra-Neamţ, Curtea Domnească

Proiectul de educaţie istorică „Incursiune în istoria învăţământului nemţean, ediţia a VIII-a, face parte din seria Conferinţelor „Incursiune în istoria învăţământului din România”, iniţiat de dna. prof. Cristina Aruxandei, în anul 2012. Asociaţia Profesorilor de Istorie din Neamţ şi Inspectoratul Şcolar Judeţean Neamţ au sprijinit aceasta iniţiativă, ajutând la dezvoltarea ei şi în acest an s-au accesat fonduri de la Primăria Municipiului Piatra-Neamţ (7.000 lei din care 1.000 de lei contribuţia APIN), în vederea promovării acestui tip de educaţie istorică.

Proiectul se va desfăşura în perioada 1 septembrie -15 decembrie 2020

Scopul proiectului de educaţie istorică este de a promova şi valorifica studiile şi cercetările istorice despre învăţământul din judeţul Neamţ şi din România, în rândul publicului interesat de aceste cercetări.

Obiectivele proiectului

– Valorificarea cercetărilor cu privire la istoria locală din judeţul Neamţ şi din România, istoria minorităţilor din România şi punerea în valoare a acestora;

– Promovarea modelelor de bună practică în cercetarea istorică şi activitatea didactică; Redescoperirea/Evocarea/ personalităţilor care au contribuit la dezvoltarea învăţământului românesc;

– Educarea în spirit civic, recuperarea şi promovarea de elemente din istoria locală la nivel judeţean şi naţional;

– Educarea în rândul tinerilor şi elevilor a respectului pentru valorile culturale şi spirituale.

Grup ţintă – beneficiari direcţi:

– 30 de cercetători şi profesori (invitaţi speciali, moderatori, autori comunicări ştiinţifice)

– 10 elevi participanţi cu alocuţiuni la conferinţă;

– 10 elevi olimpici nemţeni participanţi pentru intervenţii motivaţionale;

– 300 participanţi online;

Grup ţintă – beneficiari indirecţi: comunitatea din judeţul Neamţ, cu extindere la nivel naţional prin formatul online, specialişti, cadre didactice, elevi, părinţi, persoane interesate de tema conferinţei.

Argument

Pornind de la spusele lui Simion MEHEDINŢI, cum că „de Ţara de Sus, adică de marginea despre munte, se leagă istoria cea mai veche a Moldovei iar în acest ţinut, partea dinspre Bistriţa şi Siret ocupa locul de cinste […] oamenii din partea locului au stat mai totdeauna în frunte. De la Ştefan, până la Alecsandri, Eminescu, Creangă, Conta şi alţi bărbaţi de seamă, latura aceea a ţării ne apare cu deosebire înzestrată”, considerăm că şcoala nemţeană este una dintre cele mai de seamă şcoli ale învăţământului românesc, îmbogăţind cultura românească şi fiind de mare folos naţiei.

Proiectul de faţă îşi propune să aducă în faţa publicului nemţean cercetători care au studiat evoluţia învăţământului românesc, în general, şi a celui nemţean, în special, personalităţi care s-au remarcat de-a lungului timpului, îşi propune să pună în valoare potenţialul noilor generaţii, să valorifice preocupările lor şi să motiveze respectul acestora pentru valorile cultural-educative şi religioase.

Secţiunile care vor fi abordate în cadrul conferinţei oferă cercetătorului, elev sau profesor, un orizont de cunoaştere construit pe baze ştiinţifice, având ca teme principale: istoria locală, istoria naţională, istoria universală, disciplina istorie, didactica şi pedagogia.

Criza identitară, din ce în ce mai profundă, poate fi depăşită prin educaţia generaţiilor viitoare, cu privire la conştiinţa apartenenţei la un popor cu o istorie şi o educaţie remarcabile.

Detalii tehnice: Conferinţa se va organiza în regim special: 20°/o prezenţă faţă în faţă şi 80% online. Vor fi invitate personalităţi marcante ale istoriei şi didacticii româneşti, vom avea moderatori pentru fiecare secţiune, materialul complet redactat în Word, va fi transmis pe adresa istorieneamt@gmail.com, persoanele nominalizate pentru comunicarea directă vor fi invitate în spaţiul Muzeului de Etnografie, Piatra-Neamţ unde vor susţine comunicări ştiinţifice şi vor prezenta exemple de bună practică, în conformitate cu tematica stabilită.

Conferinţa va fi transmisă online, pe diverse canale, fiind invitaţi să se alăture şi alţi participanţi din judeţ sau din ţară. Înscrierile pentru participare se pot face în perioada 1 octombrie -15 octombrie. Intervenţiile online vor dura 10 minute. Detalii tehnice vom transmite în timp util. Echipa de proiect va centraliza lucrările într-un volum care va cuprinde cele mai relevante prezentări din timpul conferinţei. Volumul va fi în format electronic şi accesibil pe site-ul APIN.

Vom reveni cu detalii despre înscriere, după finalizarea paginii online a conferinţei.

Inspector şcolar, disciplina istorie – prof. Elena PREDA Preşedinte APIN – prof. Cristiana ŞOIMARU