Ziua Învăţătorului, în Statutul Asociaţiei

Asociaţia Generală a Învăţătorilor din România (AGIRo) funcţionează ca o federaţie, avînd membre 49 de asociaţii/ sucursale judeţene/ de sector. Mai avem sucursale în alte 7 state în care există comunităţi româneşti. AGIRo înfiinţează în 2010, la Chişinău, AGIRo filiala R. Moldova.

AGIRo este semnatară a Pactului Naţional pentru Educaţie, a contribuit la elaborarea Strategiei „Educaţie şi Cercetare pentru Societatea Cunoaşterii” şi a făcut o campanie pentru amendarea Legii Naţionale, reuşind, printre altele, recunoaşterea asociaţiilor profesionale naţionale ale cadrelor didactice ca parteneri sociali care trebuie consultaţi de Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Inovării în exercitarea atribuţiilor sale.

Asociaţia generală a Învăţătorilor din România este (conform statutului) „o asociaţie non- guvernamentală, nonprofit, independentă, cu beneficiu public, continuatoare a Asociaţiei Generale a Învăţătorilor din România cu statut autentificat de Tribunalul Ilfov cu nr. 12686/ 1927 prin sentinţa nr. 39/ 30 iunie 1927 (de atunci, în România, Ziua Învăţătorului este 30 iunie) şi înscrisă în registrul persoanelor juridice nr. 354/ 1927; cu activitate abuziv întreruptă în 1945 şi reactivată prin hotărîrea celui de-al XXVIII-lea Congres Naţional al Învăţătorilor din România şi al Învăţătorilor Români de peste Hotare, de la Arad, din 28-29 octombrie 2006”.

Conform statutului, „Membrii Asociaţiei Generale a Învăţătorilor din România se asociază în scopul cultivării spiritului de solidaritate, al ridicării prestigiului şcolii şi al cadrelor didactice, al recuperării tradiţiei asociative învăţătoreşti începute la 1869 şi a patrimoniului istoric al asociaţiei, al creşterii eficienţei actului educativ prin dezvoltare profesională, ameliorarea legislaţiei, a libertăţilor omului, al progresului comunităţii din care fac parte şi al comunităţii românilor de peste hotare şi al promovării intereselor morale, sociale şi materiale ale membrilor.