Valorificarea patrimoniului arheologic medieval

Facultatea de Filologie şi Istorie a Universităţii Pedagogice de Stat „Ion Creangă” din Chişinău a găzduit pe 3 noiembrie 2023, cea de a doua ediţie a Conferinţei Internaţionale Cercetarea şi valorificarea patrimoniului arheologic medieval.

Desfăşurat în regim on-line, evenimentul a adunat profesori universitari, cercetători, cadre didactice şi muzeografi fiind organizat în cadrul Proiectului „Cercetarea şi valorificarea patrimoniului arheologic medieval din Republica Moldova – CVPAM”, implementat de către Universitatea Pedagogică de Stat,, Ion Creangă” din Chişinău în cadrul concursului Programelor de Stat 2020-2023, prioritatea strategică IV. Provocări societale, direcţia strategică Patrimoniu material şi imaterial, administrat de către Agenţia Naţională pentru Cercetare şi Dezvoltare din Republica Moldova.

Moderată de prof. univ. dr. hab. Sergiu Musteaţă, directorul proiectului, conferinţa a dezbătut teme precum: Locuinţele medievale din aşezarea de la Hansca (secolele V-XIV), Instalaţii de foc din sec. VI-VII p. Chr. descoperite recent în bazinul râului Topoliţa (jud. Neamţ), Incinta cetăţii Soroca. Noi date arheologice obţinute în campania din 2023, Consideraţii privind un recipient de cupru descoperit într-o locuinţă medievală din Iaşi, Turanicii în sudul Moldovei. O perspectivă arheologică şi antropologică asupra înmormântărilor medievale şi premoderne, Pedepse corporale în evul mediu românesc, Izvoare pentru cercetarea vrăjitoriei în Evul Mediu, O abordare antropologică a descoperirilor din anul 2022 de pe cuprinsul urbei Chişinău.

Lucrările conferinţei au fost structurate pe trei secţiuni (Patrimoniul arheologic medieval, secolele VI-XIII; Patrimoniul arheologic medieval, secolele XIV-XVII; Cercetarea interdisciplinară a patrimoniul arheologic medieval), ceea ce a oferit participanţilor o sferă largă de abordare şi analiză.

Materialele prezentate vor fi publicate în volumul conferinţei, care va apărea în prima parte a anului viitor.

Colaborarea dintre profesori, cercetători, arheologi, muzeografi, precum şi abordarea interdisciplinară, se dovedesc fi de bun augur în contextul actual, având în vedere obţinerea unor rezultate concludente a studierii perioadei medievale pe teritoriile din stânga şi dreapta Prutului.

Prof. dr. Mihai FLOROAIA