Moment aniversar: Colegiul Naţional „Petru Rareş” – 152 de ani – Concursul „File de istorie”

Consursul de istorie pe care noi l-am intitulat File de istorie este la a X-a ediţie, iar tematica a fost legată de istoria oraşului Piatra-Neamţ, a Colegiului Naţional „Petru Rareş”, de personalităţi istorice ale liceului, în special cea a domnitorului Petru Rareş – patronul nostru spiritual. Concursul a fost dedicat claselor de gimnaziu şi celor de liceu până la clasa a X-a, fiind conceput sub forma unor confruntări între colectivele de elevi. Premiile au constat în diplome şi cărţi – oferite de comitetul de părinţi şi direcţiune, dar ceea ce ne-a încântat pe noi la fiecare ediţie a fost emulaţia din jurul competiţiei. Considerăm normal ca elevii să cunoască istoria şcolii la care învaţă, a oraşului… pentru că mâine-poimâine vor pleca în lume, şi a personalităţilor care s-au perindat pe aici. Îmi amintesc de un sondaj făcut de un post de televiziune la liceele din oraş care au denumiri împrumutate de la mari personalităţi: Petru Rareş, Victor Brauner, Calistrat Hogaş, Gheorghe Cartianu, Spiru Haret, Gheorghe Asachi; atunci mi-am dat seama că toată lumea trebuie să aibă cunoştinţe despre aceştia.

La începutul anului şcolar elevii claselor a V-a şi a IX-a primesc broşuri cu un scurt istoric al liceului, care le este prezentat apoi şi la orele de diriginţie, apoi primesc bibliografia pentru concurs. Elevii claselor a XI-a şi a XII-a fac parte din jurii alături de profesorii lor.

Acest concurs este o tradiţie pe care încercăm s-o ducem mai departe.

Tot legat de zilele liceului, în ultimii ani s-a practicat Marşul Recunoştinţei, urmat de retragerea cu torţe, prin care am încercat să recuperăm o tradiţie care avea aproape 100 de ani. Anul acesta, din motivul bine-cunoscut al pandemiei, nu am mai putut face retragerea cu torţe, dar am scris cu elevi cu torţe cifra simbolică 152 în curtea interioară, încercând să recreăm atmosfera manifestărilor anilor trecuţi. S-a făcut şi o slujbă de pomenire în amintirea ctitorilor Calistrat Hogaş, Ioan Negri şi Mihai Stamatin şi s-au depus jerbe de flori la mormintele celor trei foşti directori.

Prof. Dorina Luminiţa DREXLER