Cu mare bucurie am răspuns invitaţiei unei bune prietene, fostă colegă de liceu, de a merge la evenimentul „Oameni pe Hogaş”, sâmbătă, 22 iunie 2024. Nu ştiam absolut nimic despre acesta, dar eram dornică să petrecem câteva momente împreună şi să povestim, după mulţi ani în care ea a fost plecată din oraş. De-a lungul timpului, am observat nu numai în cazul meu, că atunci când te revezi cu prieteni vechi sau colegi din trecut, comportamental, te transpui uşor în perioada aceea. Aşa că, entuziasmul adolescentin ne însoţea şi s-a potrivit de minune cu atmosfera creată pe strada Calistrat Hogaş, din inima micului nostru oraş.
În lumina după-amiezii însorite, privind străduţa vie şi plină de culoare, am simţit că e mai mult decât un simplu eveniment acolo, că este o celebrare a comunităţii, asemenea unei întâlniri liniştite care a adus oamenii împreună.
De o parte şi de alta, creatori de produse locali şi regionali împărtăşeau cu bucurie privitorilor şi cumpărătorilor, informaţii despre acestea. Artizani diferiţi, de la olari, sculptori, ţesători, restauratori de mobilă, producători de flori, caligrafi, atrăgeau atenţia nu doar prin unicitatea produselor, dar şi prin naturaleţea şi pasiunea cu care vorbeau despre munca lor.
La diferite măsuţe, în cadrul unor ateliere de lucru, copii de toate vârstele meşteşugeau diverse obiecte (brăţări, coliere, mici tablouri), pe care le vindeau la preţuri modice, exersându-şi abilităţile de mici antreprenori. Unii preparau pe loc limonadă şi gustări naturale şi le ofereau celor din jur. Bucurie mare apărea pe feţele lor, atunci când cineva le achiziţiona şi le aprecia produsele, aşa cum am făcut şi noi. Astfel, am reîntâlnit foşti elevi şi părinţii lor, oameni pe care nu i-am mai văzut de ani buni, fiind mai tot timpul prinşi în agitaţia vieţii de zi cu zi.
De pe o scenă improvizată din nişte paleţi de lemn, se auzeau melodii relaxante interpretate de mici artişti, muzica lor completând perfect tabloul parcă desprins dintr-o poveste.
Savurând o limonadă răcoroasă, ne-am alăturat celor care aveau chef de vorbă şi asfel am aflat că evenimentul este la a IV-a ediţie și a fost organizat de ROD – spaţiu creativ şi de învăţare şi AER (magazin cu produse locale zero deşeuri, care îşi are sediul chiar pe aceeaşi stradă), cu sprijinul Primăriei Piatra-Neamţ, care a acordat suportul logistic necesar bunei desfăşurări.
ROD este un proiect iniţiat şi susţinut de Protopopiatul Piatra-Neamţ şi beneficiază de un spaţiu care îi încurajează pe oameni să se descopere unii pe alţii, să înveţe unii de la alţii şi să cultive creativitatea, prin stimularea gândirii creative, învăţarea reciprocă şi colaborarea.
Aceste concepte au fost transpuse în proiectul „Oameni pe Hogaş”, astfel încât întreaga comunitate să se bucure de aducerea meşteşugurilor din trecut în centrul învăţării şi de colaborarea care încurajează împărtăşirea de experienţe, de idei, pentru că cele mai bune lucruri sunt cele făcute împreună. Aici, producătorii locali, oamenii care dedică timp, energie şi pasiune, sunt susţinuţi, având nu doar oportunitatea de a-şi promova produsele, ci şi de a se conecta cu alţi producători.
Ca „om pe Hogaş”, pot spune că am participat la o întâlnire liniştită şi armonioasă, ca între vecini sau vechi prieteni, unde am întâlnit oameni frumoşi şi harnici, de la care am primit inspiraţie, idei, suveniruri şi zâmbete.
Prof. Ramona-Mihaela ROŞU