+foto: 21-ap220-foto1.jpg
Using E-Learning – curs de perfecţionare în Praga
Pentru turistul însetat de cunoaşterea de noi locuri sau dornic de relaxare, Praga se dezvăluie ca un oraş cosmopolit, aglomerat, inedit, cu clădiri mari şi impunătoare, cu străzi largi şi curate care amintesc de secolele trecute. De altfel, capitala Cehiei emană istorie şi impune respect, fiind vizitată de aproximativ 100 de milioane de persoane anual, cifră ce grăieşte de la sine despre potenţialul turistic al acestui oraş.
Eu am avut ocazia să descopăr Praga şi dintr-un alt punct de vedere, ca participant la cursul Using E-Learning in the classroom,derulat în cadrul proiectului ERASMUS+ 2017-1-RO01-KA101-036080 EcoTraining – Cursuri formare profesori, în perioada 24.09-28.09.2018. Ca orice profesor format în secolul trecut, am considerat că era necesară aprofundarea cunoştinţelor în domeniul IT şi de aceea am aplicat pentru a participa la un astfel de curs. Adesea, am descoperit universul digital alături de elevii mei. Etapele prealabile au presupus şi o pregătire lingvistică şi culturală, ceea ce a reprezentat un punct forte pentru dezvoltarea mea, permiţându-mi includerea în cadrul acestui program de dezvoltare a abilităţilor IT.
Formatorii din cadrul ITC INTERNATIONAL m-au primit cu multă căldură şi am fost plăcut surprinsă de deschiderea de care au dat dovadă, cursul urmărind dezvoltarea competenţelor în domeniul IT, mai precis folosirea platformei educaţionale MOODLE şi realizarea unei pagini web. Cursanţii, provenind din mai multe ţări şi având specialităţi diferite, au fost introduşi în lumea platformei MOODLE, fiecare constatând utilitatea acesteia şi modul rapid de aplicabilitate. Am realizat, aşadar, o lecţie de literatură română, având ca temă literatura interbelică şi apoi am pregătit un test care să asigure feed-back-ul elevilor. De altfel, platforma MOODLE este una dintre cele mai cunoscute şi folosite pe plan mondial, ea putând fi accesată cu uşurinţă atât de elevii participanţi, în timp real, la o astfel de lecţie, cât şi de alţii care nu pot fi prezenţi, din motive obiective, în sala de clasă.
La fel de interesantă mi s-a părut şi realizarea paginii web pentru care am ales să folosesc, ca material de bază, date despre Liceul Tehnologic Economic-Administrativ, unitatea şcolară unde predau limba şi literatura română.
Cursul s-a finalizat cu prezentarea propriilor creaţii, de către fiecare participant, respectiv o lecţie plasată pe platforma MOODLE şi o pagină web, fiecare sarcină de lucru fiind apreciată de colegi şi de profesorii formatori. Un moment emoţionant a fost cel în care am primit diploma în prezenţa tuturor colegilor ce participaseră la cursurile oferite, în acea perioadă, de ITC INTERNATIONAL.
Am descoperit Praga şi din punct de vedere cultural, formatorii oferindu-ne posibilitatea vizitării oraşului, într-un cadru organizat, însoţiţi de un ghid. Am aflat lucruri noi despre acest minunat oraş, cu o istorie bogată, iar celebrul Pod Carol, din centrul istoric al Pragăi, rămâne unul dintre cele mai frumoase obiective turistice, cu atât mai mult cu cât priveliştea oraşului, văzută de aici, este magnifică.
Participarea la acest curs interesant a reprezentat pentru mine o oportunitate de a-mi îmbunătăţi metodele de lucru cu elevii, de a-mi lărgi orizontul în domeniul IT şi de a descoperi frumuseţea unui oraş european, despre care se poate spune că ascunde o perfectă îmbinare între tradiţional şi modern.
Prof. Magdalena Livioara TODIRESEI