Empatia, generozitatea, implicarea şi perseverenţa vor guverna activitatea mea – Interviu cu prof. Elena Laiu – director, Casa Corpului Didactic Neamţ

– Doamnă Elena Laiu, dvs. nu mai aveţi nevoie de nici o prezentare, deoarece în peisajul învăţământului nemţean vă bucuraţi de imaginea unui inspector general care şi-a făcut datoria cu eleganţă, conştiinciozitate şi rezultate frumoase. Cât contează această experienţă pentru noua funcţie de director al Casei Corpului Didactic Neamţ?

 – Experienţa şi competenţele acumulate într-o funcţie de conducere nu au cum să nu-şi pună amprenta asupra dezvoltării şi evoluţiei ulterioare. Ele rămân adesea, pe lângă o formare profesională superioară, soluţia pentru a reuşi. O funcţie trebuie respectată prin a te dedica total ei. Aşa am reuşit, din funcţia de inspector şcolar general, să am destule împliniri frumoase, să pun mult discernământ în deciziile pe care le-am avut de luat, să-mi îndeplinesc sarcinile cu rigoare, corectitudine şi profesionalism, indiferent de provocările cu care m-am confruntat. Bineînţeles, nu totul a fost roz, nu am realizat chiar tot ce mi-am dorit sau cum mi-am dorit, au fost şi sincope, dar am reuşit să devin şi mai puternică, şi pregătită pentru alte provocări, cum este această nouă funcţie de director al Casei Corpului Didactic. Consider că trebuie să-mi folosesc experienţa şi puterea de muncă în noua atribuţie şi împreună cu toţi colegii să adăugăm valoare la valoare pentru a demonstra că preocuparea noastră cea mai importantă este succesul elevilor şi profesorilor.  

– Vă declaraţi adeptă a managementului participativ. Consideraţi că este o metodă de conducere adecvată şi aplicabilă la nivelul Casei Corpului Didactic?

– Rezultatele şi reuşitele unui manager sunt obţinute prin intermediul celorlalţi. Pledez pentru munca într-o echipă cu membri potriviţi, pentru respect reciproc între angajaţi, şi da, sunt convinsă că o instituţie poate funcţiona mai bine cât timp ne putem baza pe o paletă mare de opinii. Mă consider un om cu experienţă, dornică să investesc timp şi efort suplimentar pentru a analiza de fiecare dată circumstanţele luării unor decizii.

– Cu ce impresii veniţi de la Inspectoratul Şcolar Judeţean Neamţ privind lucrul în echipă şi cum intenţionaţi să abordaţi acest aspect la CCD?

– Atunci când vorbesc de lucrul în echipă mă gândesc la ceea ce a spus H. D. Thoreau: „Să formezi o echipă este doar începutul, să rămâi împreună este progresul, să lucrezi împreună este succesul.” Am cunoscut succesul alături de echipa din Inspectoratul Şcolar, pentru că am avut şansa de a lucra cu profesionişti, oameni binecuvântaţi, care nu au trăit doar pentru ei, ci chiar mi-au influenţat în bine activitatea şi misiunea deloc uşoară. Experienţa de atunci, cu provocarea de acum, consider că sunt cel puţin doi factori pentru un succes dorit. Preceptele mele etice se vor reflecta în viziunea şi misiunea instituţiei, în interiorul căreia voi armoniza spiritul de colegialitate cu climatul profesional. Empatia, generozitatea, implicarea şi perseverenţa vor guverna activitatea mea la Casa Corpului Didactic.

– În scurtul interval pe care l-aţi avut la dispoziţie pentru a vă acomoda în noua instituţie, care este aspectul care vi se pare cel mai problematic?

– Într-adevăr, să lucrez la Casa Corpului Didactic este pentru mine un nou început, este altceva faţă de ceea am făcut până acum. De felul meu sunt o optimistă, şi în orice schimbare trebuie să vedem partea bună a lucrurilor. Sunt conştientă de faptul că în orice instituţie mai apar, pe lângă realizări şi reuşite, şi unele vulnerabilităţi, dar nu am venit aici să caut probleme ci soluţii. Reţin doar ce-i bun şi vreau să cred că echipa pe care am găsit-o aici, o echipă cu experienţă dovedită în timp, va răspunde afirmativ la rezolvarea posibilelor disfuncţii.

– Înţeleg că aveţi o compasiune deosebită pentru copiii din familiile defavorizate. Ce iniţiative aţi avut de-a lungul carierei pentru ajutorarea acestora?

– Dacă ţinem cont de cele menţionate pe site-ul „Salvaţi copii”, observăm că peste 36% din copiii ţării sunt într-o situaţie mai puţin norocoasă în ceea ce priveşte excluziunea socială, din cauza nivelului scăzut al veniturilor, mai ales în familiile din mediul rural. Cât de greu ar fi, nu putem să nu le acordăm o atenţie deosebită şi chiar sporită, concretă, pentru că aceşti copii, foarte mulţi dintre ei, doresc să înveţe, să meargă la şcoală. De aceea, prin proiectele iniţiate de Ministerul Educaţiei, Biserică, O.N.G.-uri am susţinut şi voi susţine, alături de colegii mei, ca acest procent foarte mare să fie diminuat considerabil.

– Ştiu că aveţi solide competenţe de utilizare a softurilor specializate pentru realizarea de materiale publicitare. Ce alte modalităţi de promovare a instituţiei aţi mai identificat până acum?

– Atunci când avem calitate, bineînţeles, că trebuie să fim activi şi inovativi pentru a promova ima­ginea pozitivă a muncii şi a instituţiei noastre. Promovarea instituţiei nu constă doar în utilizarea unor softuri, site-uri, reviste sau broşuri, ci mai mult în calitatea angajaţilor, a întregii echipe, în promovarea modelelor de bună practică, în iniţierea parteneriatelor educaţionale, prin nivelul ridicat al încrederii. Comunicarea internă este unul din cele mai importante moduri de promovare a instituţiei noaste. Este startul în strategia noastră de promovare.

– De-a lungul timpului, între CCD şi Sindicatul din Învăţământ Neamţ au existat foarte bune relaţii de colaborare şi conlucrare, materializate în special în paginile revistei Apostolul. Cum credeţi că pot fi optimizate, practic, aceste relaţii?

– Dinamica instituţiei implică colaborări active în formarea cadrelor didactice. Prin urmare, parteneriatul nostru cu Sindicatul din Învăţământ Neamţ, cu revista Apostolul va fi în continuare de bun augur pentru instalarea şi stabilitatea profesionalismului în domeniu. Sindicatul ne este un partener loial, care ne sprijină în concretizarea valorilor şi misiunii noastre, pentru că împreună promovăm inovaţia şi asigurăm dezvoltarea profesională, în raport cu domeniul educaţiei.

– Ce gânduri doriţi să adresaţi personalului din învăţământul nemţean la acest început de drum?

– Fie ca anul şcolar 2023-2024 să deschidă căi mai frumoase şi mai bune pentru toţi oamenii şcolii, să insufle tinerilor siguranţa adevăratelor valori morale, unitatea şi coeziunea, să revigoreze semnele identitare româneşti, între care ŞCOALA rămâne emblematică! Vreau să asigur comunitatea educaţională a judeţului Neamţ de gândul cel bun, de gratitudinea şi respectul meu! Să vă bucuraţi de darul fiecărei zile, să fiţi înconjuraţi de prieteni, reuşitele profesionale şi personale să vă fie răsplată bună pentru tot ceea ce întreprindeţi! Spor în toate şi Doamne ajută!

A consemnat Gianina BURUIANĂ