Întâlnire de suflet…

Nu era cu putinţă să treacă Ziua Naţională nemarcată de întâlnirea dintre românii de pe ambele maluri ale Prutului.

În pofida condiţiilor dificile generate de pandemie, depinzând în totalitate de tehnologie (care uneori te ajută, alteori …te încurcă), luni, 30 noiembrie 2020, în zi de mare sărbătoare, de Sfântul Andrei – Ocrotitorul românilor, reprezentanţii Federaţiei Sindicale a Educaţiei şi Ştiinţei din Republica Moldova şi cei ai Sindicatului din Învăţământ Neamţ, aşa cum fraţii se adună să îşi cinstească mama la ceas aniversar, s-au reunit timp de două ore, prin intermediul platformei Zoom. S-au depănat amintiri dragi, de la Centenarul Marii Uniri, de la Alba Iulia şi de la întâlnirea de suflet de la Seminarul Teologic Ortodox „Veniamin Costachi”, din 24 martie 2018, imaginile surprinse atunci readucând în prezent emoţiile simţite, parcă mai ieri… Aceste evenimente unice sunt atât de valoroase, încât, cu bucurie le vom evoca la fiecare întâlnire.

O viaţă întreagă veţi mărturisi cu mândrie:

Şi eu am fost la Alba Iulia!”

Fiii fiilor voştri vor chezăşui puternic şi fericiţi, rostind:

Şi părinţii noştri au fost la Alba Iulia!

 (Iuliu Hossu, episcop, 1 Decembrie 1918)

Toţi cei care am fost la Alba Iulia, la 1 decembrie 2018, suntem recunoscători că am trăit acest moment istoric, chiar în cetatea unde s-a înfăptuit Marea Unire şi care păstrează mărturiile istorice şi culturale ale evenimentelor ce au condus la formarea poporului român. În acea zi, în acel loc, se crease o energie specială, care făcea ca inimile tuturor să vibreze de emoţie, de bucurie, de sărbătoare… Oameni care nu se cunoscuseră niciodată până atunci, veniţi din diferite colţuri ale ţării şi ale lumii, îmbrăcaţi în straie populare, se îmbrăţişau, cântau, rosteau urări într-un glas, pentru că toţi aveau acelaşi suflet – suflet de român.

Suntem fericiţi că vom putea povesti copiilor şi nepoţilor noştri că am trăit aceste clipe extraordinare! Rolul nostru, acum, în aceste vremuri tulburi, într-o lume în continuă schimbare, este să transmitem mai departe, generaţiilor următoare, dragostea de neam şi să le amintim mereu jertfa făcută de străbunii noştri ca să avem o ţară!

Cum amintirile acestea nu pot fi date uitării, iar legătura sufletească nu poate fi stăvilită cu nimic, căldura vorbelor şi a urărilor transmise a învins distanţa şi a trecut de ecranul calculatoarelor, simţindu-se profund în inimile tuturor participanţilor la întâlnire.

La mulţi ani, România!

La mulţi ani, români de pretutindeni!

Prof. Ramona-Mihaela ROŞU