În cadrul acreditării pe domeniul educaţie şcolară (SCH), finanţată de Uniunea Europeană şi identificată cu numărul 2022-1-RO01-KA120-SCH-000104281, echipa de proiect Erasmus + pe acest domeniu de la Liceul Economic „Alexandru Ioan Cuza” pune un accent deosebit pe mobilităţile destinate elevilor. Astfel, finanţarea acreditării pe anul şcolar 2024-2025 are ca destinaţie, pe lângă activităţile cadrelor didactice (4 cursuri şi 6 job shadowing-uri) şi sprijinirea unei mobilităţi de grup a elevilor, pentru 10 participanţi, ce va avea loc în Republica Cehă. Mai precis, instituţia parteneră unde elevii noştri vor desfăşura activităţi extraşcolare cu colegi de-ai lor cehi este 1st International School of Ostrava, din oraşul Ostrava. Este vorba despre o şcoală privată de elită dintr-un oraş modern, coordonatoarea proiectului din partea gazdelor fiind profesoara de limba franceză Dagmar Blahetova. Cunosc toate acestea datorită unui proiect Comenius anterior, pe care l-am derulat împreună în perioada 2009-2011, iată acum foarte mult timp, dar care a fost atât de reuşit încât a dus la păstrarea unor fructuoase relaţii de colaborare peste ani.
Deplasarea elevilor va avea loc în perioada 24.02.2025-28.02.2025, adică în următoarea vacanţă, iar obiectivul de realizat anul acesta (2024-1-RO01-KA121-SCH-000205676) este legat de modificarea comportamentului şi atitudinii elevilor privind dezvoltarea durabilă. Un obiectiv generos şi actual care ne-a permis identificarea şi planificarea unor activităţi interesante legate de acest subiect cum ar fi: workshop privind dezvoltarea sustenabilă a oraşului Ostrava, tur ghidat al oraşului Ostrava cu identificarea iniţiativelor de dezvoltare durabilă, workshop despre sustenabilitatea în modă, vizită la o fabrică ce aplică politici de combatere a poluării etc.
Proiectul a fost deschis tuturor celor din clasele a IX-a şi a X-a, atât de la liceu cât şi de la şcoala profesională şi aşa se explică extraordinara concurenţă din cadrul procesului de selecţie. Astfel, 62 de elevi şi-au depus dosarele de candidatură ale căror piese de rezistenţă au fost scrisoarea de intenţie şi CV-ul Europass. Proba decisivă însă a fost cea de interviu, în care s-au verificat competenţe soft skills (gândire critică, lucru în echipă, empatie, comunicare, colaborare, cooperare etc) şi nivelul de cunoaştere a limbii engleze, care este limba principală de comunicare a proiectului.
Aflându-ne la mijlocul lunii ianuarie putem spune că etapa pregătirilor este aproape gata: au avut loc întâlniri cu părinţii pentru aflarea tuturor aspectelor legate de deplasare şi semnarea de documente, rezervările pentru mijloacele de transport şi unităţile de cazare au fost efectuate (logistica), pregătirea culturală şi cea lingvistică – sunt în curs de desfăşurare. Am înţeles din atitudinea elevilor cât de nerăbdători sunt să trăiască această aventură incitantă a cunoaşterii unor colegi noi, în cadrul unei viziuni inedite despre viitor, care se numeşte „dezvoltarea durabilă”.
Prof. Gianina BURUIANĂ,
Coordonator Proiecte Erasmus – Liceul Economic „Alexandru Ioan Cuza”