Motto: Învăţătura e ca aurul, are preţ oriunde (Epictet)
Aşezat strategic în centrul localităţii, Liceul Teoretic „Vasile Alecsandri” din Săbăoani are o vechime de peste 50 de ani. Dacă ne plimbăm pe înserat, în liniştea deplină a ruralităţii, ne este foarte lesne să confundăm liceul cu o altă instituţie publică.
Dar renumele liceului nu s-a făcut cunoscut prin dimensiunile arhitectonice ori prin alte caracteristici de factură exterioară, ci este datorat elevilor şi dascălilor remarcabili care-i trec pragul, celor care zi de zi se sacrifică pe altarul cunoaşterii, în scopul nobil de a forma caractere puternice, tineri adevăraţi, capabili să înfrunte viitorul.
Dacă intrăm la parter în cabinetul de română, ne impresionează multitudinea monumentelor literare care punctează spaţiul mioritic, dacă ne aruncăm ochii mereu curioşi spre cabinetul de ştiinţe sociale, putem face cunoştinţă cu nume impunătoare ale gândirii noastre interbelice: cu scepticul Emil Cioran, cu personalitatea polivalentă a lui Lucian Blaga, ori cu filosofia creştină a lui Petre Ţuţea. Urcând la etaj, putem discerne cianura de potasiu de clorura de sodiu în laboratorul de chimie sau îi vedem pe elevi cum muncesc pentru inovarea programelor IT, la orele de informatică. Şi, dacă a noastră curiozitate nu va fi fost potolită încă, putem face cunoştinţă cu temerara secure a lui Mihai Viteazul, în cabinetul de istorie. Iubitorii de lectură vor fi cu siguranţă impresionaţi de tainele cărţilor ce se găsesc în Centrul de Documentare şi informare şi la biblioteca şcolii.
Liceul nostru este, aşadar, nu o clădire, ci un munte, căci toată măreţia lui stă în premiile obţinute, în zeloşii profesori şi în nesăţioşii elevi ce aleargă cu patos pe drumul cunoaşterii, spre a atinge… desăvârşirea.
Şi pentru că faptele vorbesc, ne propunem să vă arătăm o mică parte din realizările care ne fac mândri:
* Avem în derulare un proiect câştigat prin programul Erasmus+, cu un substanţial buget alocat. COMPETENŢE DE GRAFICĂ IT – O ŞANSĂ PENTRU VIITOR este un proiect care răspunde nevoii Liceului Teoretic „Vasile Alecsandri” Săbăoani de a creşte calitatea educaţiei iniţiale a elevilor noştri de la clasele de matematică-informatică şi nevoii instituţiei de deschidere europeană şi contact cu firme de pe piaţa muncii europene în domeniul informatic, pentru a înţelege cum şi ce anume trebuie să le oferim elevilor în pregătirea iniţială pentru a le spori şansele la angajare şi pentru a reuşi în viaţă.
* (N.R. În text, urmează o consemnare a succeselor importante obţinute la Olimpiadele Naţionale sau la Sesiunile Naţionale de Comunicări Ştiinţifice, precum şi la Concursul Naţional de Meşteşuguri Tradiţionale „Constantin Brâncuşi”, Concursul de chimie „Magda Petrovanu”, Concursul de Fizică şi Chimie pentru învăţământul din mediul rural, Concursul Regional „Tinerii dezbat”, Concursul naţional de matematică aplicată „Adolf Haimovici”, pe care, din păcate, în lipsa spaţiului tipografic, nu le putem publica.)
De asemenea, rezultatele obţinute de elevi la examenul de Bacalaureat sunt bune, situându-se peste media pe judeţ. Astfel, dacă în anul şcolar 2013-2014, promovabilitatea a fost de 72,80%, în anul şcolar 2014-2015, aceasta a crescut la 80%.
Pentru viitor, unul dintre cele mai importante ţeluri ale instituţiei noastre este îmbunătăţirea continuă a calităţii serviciilor educaţio- nale. În acest sens ne propunem să asigurăm implementarea eficientă a Curriculumului Naţional şi a Curriculumului la Decizia Şcolii, printr-o abordare orientată spre nevoile beneficiarilor direcţi ai educaţiei – elevii, să aplicăm politica de dezvoltare continuă a resurselor umane, să gestionăm eficient şi transparent resursele financiare şi materiale şi să promovăm relaţii externe bazate pe implicarea unităţii de învăţământ în viaţa comunităţii.
De asemenea, încercând să răspundem priorităţilor timpului, vom iniţia şi implementa programe educaţionale pentru reducerea absenteismului şi abandonului şcolar, dorind să promovăm servicii educaţionale adaptate la copiii cu cerinţe educaţionale speciale, să încurajăm şi să susţinem excelenţa în educaţie şi performanţele elevilor cu aptitudini deosebite, să încurajăm activităţile extracurriculare, din perspectiva educaţiei nonformale şi informale.
Vom încerca să creăm oportunităţi pentru educaţia complexă, permanentă, în spiritul dezvoltării competenţelor cheie, al dezvoltării civismului, voluntariatului, multiculturalismului, într-o societate complexă.
Dorim să continuăm pe linia promovării unor parteneriate pe plan local regional şi naţional şi să iniţiem, dezvoltăm şi susţinem proiecte europene, în contextul modificărilor operate prin programul Erasmus+. Misiunea liceului nostru este de a se consolida ca o instituţie de învăţământ preuniversitar atractivă pentru elevii din principalele localităţi limitrofe ale oraşului Roman şi pentru familiile acestora. Ne propunem să facem aceasta prin gândirea unor programe de învăţământ capabile să asigure elevilor condiţii optime de învăţare şi egalitate de şanse, şi care să le formeze competenţe necesare integrării şi adaptării la schimbările unei societăţi democratice, ale cărei valori sunt spiritul de iniţiativă, asumarea răspunderii şi respectarea legilor.
„Aşadar, nimic să nu se înveţe pentru şcoală, ci pentru viaţă, ca astfel, odată ce a ieşit cineva din şcoală, să nu-i zboare nimic din ceea ce a învăţat!” (Jan Amos Comenius).
Prof. Elena- Brânduşa POPA,
Prof. Ana- Cătălina GAVRILĂ