Colegiul Tehnic „Miron Costin”, centru de afirmare şi dezvoltare a învăţământului tehnic romaşcan

Generat de contextul economic de la sfârşitului secolului al XIX-lea, învăţământul tehnic romaşcan îşi are începuturile în Şcoala de Arte şi Meserii (una dintre cele mai vechi şcoli profesionale din Moldova), înfiinţată, în 1880, din iniţiativă privată/fonduri strânse prin colectă, de către institutorii Ştefan Mavrichie şi Gheor­ghe Sandu. Influenţată de marile evenimente traversate (războaie mondiale, reforme ale învăţământului), reputata şcoală de meserii şi-a schimbat, în multe rânduri, statutul, profilurile, a fost reorganizată şi, uneori, chiar desfiinţată. În anii grei de după Al Doilea Război Mondial, evoluţia şcolii a fost, de asemenea, marcată de eforturile disperate ale autorităţilor române de a organiza şcoala după model sovietic. După trecerea învăţământului sub conducerea statului, după desfiinţarea şcolilor particulare şi a Seminariilor (şcoala avea doar caracter laic), s-a trecut şi la reorganizarea învăţământului profesional şi tehnic. Astfel, şcolile de meserii, şcolile profesionale de gradul I şi II au fost înlocuite de şcoli profesionale agricole cu durata de 2–3 ani şi de şcoli medii tehnice cu durata de 4 ani. În condiţiile unui avânt industrial şi agricol fără precedent, Seminarul Ortodox „Sfântul Gheorghe” din Roman nu-şi mai justifică locul, aşa că spaţiul a fost destinat unei şcoli agricole care, deşi a mai suportat unele reorganizări, a funcţionat în strada Alexandru cel Bun, nr. 2 până în anul 1990, prima denumire a instituţiei fiind „Liceul Agroindustrial” nr. 5.

Aşadar, începuturile şcolii noastre, ca şi al celorlalte licee tehnice din oraş ce s-au dezvoltat pe lângă marile întreprinderi, au fost dictate, în primul rând, de marea reformă a învăţământului din 1948, însă nu este nicio eroare dacă afirmăm că toate instituţiile de învăţământ tehnic din Roman au aceeaşi origine, anume şcoala-mamă, Şcoala de Arte şi Meserii, de care am pomenit anterior.

Revenind la evoluţia şcolii pe care o reprezint, aceasta a fost supusă diferitelor transformări, în încercarea de a se adapta vremurilor şi de a ocupa un loc stabil în galeria instituţiilor de învăţământ tehnic local şi judeţean. Numele purtate de şcoala noastră, „Liceul Agroindustrial” nr. 5 (1952), Centrul Şcolar Agricol nr. 2 Roman (1955), Centrul Şcolar Agricol nr. 2 SMT Roman (1964), Grup Şcolar Agricol (1968), Liceul Agricol (1969), Liceul Industrial nr. 5 (1976), Grup Şcolar Agricol (1991), Grup Şcolar „Miron Costin” (2001) şi Colegiul Tehnic „Miron Costin” (2004), reflectă întocmai prefacerile instituţiei şi străduinţa acesteia de a se (re)aşeza pentru a fi în acord cu spiritul timpului.

Prezent în peisajul învăţământului tehnic romaşcan de peste 70 de ani, Colegiul Tehnic „Miron Costin” funcţionează astăzi în două corpuri, deoarece în anul 2001 s-a extins, preluând şi Scoala Profesională nr. 6, cunoscută mai mult sub denumirea de Şcoala de şoferi. Fiind aşezată onomastic sub ocrotirea cărturarului Miron Costin (care a fost asasinat la Roman din porunca lui Constantin Cantemir), ziua de naştere a cunoscutului cronicar, 30 martie, a devenit şi ziua şcolii noastre, însă manifestările aniversare, menite să contureze propria identitate instituţională, se desfăşoară, de obicei, în luna mai, când se celebrează Zilele municipiului Roman, ai căror patroni spirituali sunt Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena, chiar dacă şi ziua oraşului este tot 30 martie, aşa cum precizează documentul voievodului Roman Muşat, din 30 martie 1392.

În prezent, cei 760 de elevi, cele 64 de cadre didactice, personalul didactic auxiliar (10 persoane) şi nedidactic (15 persoane) îşi desfăşoară activitatea în cele două corpuri, în clase dotate corespunzător, în laboratoare de informatică, în laboratoare de fizică, de chimie, de biologie, în atelierele de practică, biblioteca, sala de festifităţi şi cabinetele fiind destinate, mai ales, activităţilor extracurriculare. Toate aceste spaţii vor fi modernizate şi dotate cu mobilier specific, cu echipamente digitale şi cu materiale didactice noi, imediat ce va începe implementarea propriu-zisă a proiectelor finanţate prin PNRR.

Colegiul Tehnic „Miron Costin” Roman este o instituţie de învăţământ deschisă, preocupată de dezvoltarea dimensiunii europene, mărturie în acest sens fiind implementarea proiectelor cu finanţare europeană, care dau ocazia elevilor şi profesorilor să cunoască şi să înţeleagă noile provocări din domeniul educaţiei.

Din toată inima, urez mulţi ani şcolii noastre, elevi şi profesori motivaţi, părinţi mulţumiţi de rezultatele copiilor şi mulţi colaboratori preocupaţi de viitorul tinerilor!

În final, îmi exprim recunoştinţa faţă de redacţia revistei „Apostolul”, care ne-a oferit ocazia să publicăm un articol despre Colegiul Tehnic „Miron Costin”, Roman, într-un context atât de important pentru publicaţie (25 de ani de la reluarea activităţii). De fapt, prin acest articol, mi s-a dat şansa să aduc împreună şi să valorizez evenimente diferite, dar care au în comun o aniversare.

Mulţumiri pentru sprijin, felicitări tuturor susţinătorilor revistei, inspiraţie colaboratorilor, mulţi ani şi timp bun pentru promovarea imaginii şcolii nemţene.

 Prof. dr. Paraschiva BUCIUMANU, director Colegiul Tehnic „Miron Costin”, Roman