Începând cu luna noiembrie 2018, până în anul 2022, la Colegiul Tehnic „Miron Costin” Roman se derulează un amplu program educaţional pentru elevii înscrişi în învăţământul liceal, ciclul inferior şi ciclul superior. În cadrul Schemei de Granturi pentru Licee (proiectul ROSE finanţat printr-un împrumut acordat de Banca Internaţională pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, implementat de către Ministerul Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice pe o perioadă de 7 ani, între 2015 şi 2022), această unitate şcolară desfăşoară subproiectul „CTMC – Competenţe pentru Tineri şi Motivaţie pentru Carieră”, pentru elevii din clasele IX-XII.
Subproiectul demarat de câteva luni la Colegiul Tehnic „Miron Costin” Roman urmăreşte creşterea numărului de elevi care se înscriu, participă şi promovează examenul de bacalaureat, în vederea facilitării accesului la învăţământul superior şi a tranziţiei spre piaţa muncii, fiind în acord cu ţintele strategice din Planul de Acţiune al Şcolii. Echipa de implementare monitorizează activităţile prin care cei 120 de elevi din grupul ţintă, din primul an de proiect, să beneficieze de sprijin adecvat în vederea remedierii unor deficienţe, a îmbunătăţirii unor competenţe, a scăderii ratei de abandon şcolar şi a absenteismului.
La fel ca în alte licee tehnologice, subproiectul amintit se derulează pe o durată de patru ani şi include activităţi diverse, între care: activităţi remediale şi de tutorat („Ai carte, ai parte!”), activităţi de consiliere, dezvoltare personală, orientare profesională şi educaţie incluzivă („Calea spre succes”), activităţi de consiliere şi orientare în carieră („Privim spre viitor”), activităţi extracurriculare, vizite sau excursii de documentare, stagii de practică/internship, participare la diferite competiţii şi ateliere („PRO educaţie!”, „Competiţiile ROSE”). Pe lângă activităţile pedagogice şi de sprijin, extracurriculare sau de orientare în carieră a elevilor, subproiectul vizează şi anumite dotări tehnologice, decontarea transportului şi masă pentru grupul ţintă. (Sursa: Ziarul de Roman)
„Evident, beneficiile vor fi multiplicate la nivelul unităţii, al comunităţii, al societăţii prin creşterea numărului de absolvenţi, prin creşterea stimei de sine, atât a elevilor cât şi a cadrelor didactice, datorită investiţiei în educaţie”, a afirmat directorul Colegiului Tehnic „Miron Costin”, profesor Ana-Maria Zăloagă. (Sursa: Ziarul de Roman)
Red.