Planul de şcolarizare din judeţul Neamţ pentru anul şcolar 2019-2020

Proiectul planului de şcolarizare pentru anul şcolar 2019-2020 a fost avizat de Comitetul Local de Dezvoltare a Parteneriatului Social Neamţ şi aprobat de Consiliul de Administraţie al Inspectoratul Şcolar Judeţean Neamţ vineri, 18 ianuarie. Ulterior, miercuri, 23 ianuarie, acesta a fost depus la Ministerul Educaţiei Naţionale în vederea emiterii hotărârii de guvern pentru aprobarea sa, informează un comunicat al ISJ Neamţ.

Ca element de noutate, pentru anul viitor se intenţionează ca 35% din absolvenţii clasei a VIII-a să fie cuprinşi în învăţământul profesional/dual. Corelat şi cu Strategia de dezvoltare a învăţământului vocaţional/tehnic pe anii 2013-2020, au fost propuse pentru clasa a IX-a învăţământ profesional 60 de clase (din care trei pentru învăţământul special) la IP/dual (35,5% din total). Unităţile şcolare au propus meserii la toate domeniile de calificare care funcţionează autorizat/acreditat şi pentru care există solicitări ale agenţilor economici (gradul de satisfacere al acestora fiind de 93,8%). Repartizarea celor 109 clase de liceu a fost efectuată în corelare cu ţintele Planului local de acţiune pentru dezvoltarea învăţământului profesional şi tehnic Neamţ, astfel: 52 de clase la învăţământul teoretic, 19 clase la învăţământul vocaţional şi 38 de clase la învăţământul tehnologic.

ISJ Neamţ precizează că, pentru nivelurile de şcolarizare preşcolar, primar şi gimnazial s-a avut în vedere ca toţi copii/elevii să fie cuprinşi în aceste forme de şcolarizare, inclusiv pentru elevii cu program integrat şi cei cu nevoi speciale. La aceste nivele de şcolarizare, pentru creşterea calităţii actului didactic şi reducerea cheltuielilor salariale, s-a avut în vedere, pe cât posibil, diminuarea claselor la învăţământ simultan/ dublu-simultan şi includerea elevilor, de la structurile cu efective extrem de reduse la şcolile de centru, cu precădere în zonele rurale.

Au fost propuse două clase la clasa a IX-a şi nouă clase la clasa a XI-a liceu învăţământ liceal seral, patru clase a IX-a învăţământ liceal cu frecvenţă redusă; 16 clase la învăţământul postliceal şi de maiştri, două clase stagii de pregătire practică şi 89 de grupe pentru învăţământul sportiv de performanţă din cluburile sportive. În funcţie de numărul de norme aprobate a fost propus planul de şcolarizare la Palatul şi cluburile copiilor şi la Centrul judeţean de excelenţă. Pentru cei care doresc să îşi completeze studiile primare şi gimnaziale au fost propuse un număr de 15 clase la forma de învăţământ „A doua şansă”.

„Despre reţeaua şcolară pentru anul 2019-2020, care se află postată pe site-ul ISJ Neamţ, ca element de noutate este modificarea denumirilor unor unităţi care nu mai şcolarizează nivelul liceal, acestea urmând a se numi şcoli profesionale. O situaţie deosebită o regăsim la Dămuc, unde de câţiva ani numărul elevilor, care doresc să continue în comuna natală prin învăţământ profesional, nu permite constituirea unei clase, iar şcoala se va numi gimnazială. A fost înfiinţată o unitate de învăţământ particular Liceul Teoretic «I.C. Parhon» Piatra Neamţ şi a fost închisă, la cererea organizaţiei conducătoare, Grădiniţa «Roza Venerini» Pildeşti, comuna Cordun. Pentru a nu se afecta accesul copiilor la educaţie, în acest caz a fost suplimentat planul de şcolarizare al Şcolii Gimnaziale nr.1 Pildeşti cu două clase la învăţământul preşcolar”, informează ISJ Neamţ.

Reţeaua şcolară va fi constituită din 329 de unităţi şcolare: 150 cu personalitate juridică şi 179 de structuri arondate (din care 144 în mediu rural). Cele 150 de unităţi şcolare cu personalitate juridică se clasifică astfel: unităţi de învăţământ preşcolar – 6 (din care 2 în mediul rural); unităţi de învăţământ gimnazial – 90 (din care 71 în mediul rural); unităţi de învăţământ liceal – 37 (din care 10 în mediul rural); unităţi de învăţământ postliceal – 6; unităţi de învăţământ profesional – 5 (toate în mediu rural). La acestea se adaugă unităţile de învăţământ pentru activităţi extraşcolare: un palat şi trei cluburi ale copiilor (din care unul în mediu rural), un centru de excelenţă şi un club sportiv şcolar, mai precizează comunicatul ISJ Neamţ. (Red.)