• Elevii pot opta să devină specialişti în fabricarea produselor din lemn
În ciuda crizelor succesive care au afectat economia de piaţă în ultimele trei decenii, fabricarea produselor din lemn rămâne un domeniu atractiv pentru cei peste 500 de agenţi economici de profil din judeţul Neamţ. Astfel, în prezent, meseriile pregătite de liceele tehnologice sunt foarte căutate pe piaţa muncii, agenţii economici solicitând personal calificat.
Începând cu anul 2003, învăţământul tehnic şi profesional din România a suferit o lovitură după lovitură, tonul fiind dat de decizia ministrului Ecaterina Andronescu de desfiinţare a şcolilor profesionale.
Deşi rezultatele de la olimpiadele şi concursurile naţionale erau foarte bune, şi în judeţul Neamţ reţeaua de şcolarizare a suportat destule modificări în ultimii ani, modificări care nu au mai permis existenţa unor clase de liceu specializate pe fabricarea produselor din lemn.
Din fericire, atât prin schimbarea managementului la ISJ Neamţ, cât şi prin intervenţia sindicatelor în favoarea micşorării numărului de elevi la clasă, decizie care a condus la creşterea numărului de clase de liceu, s-au luat măsurile necesare pentru ca lemnul să aibă viaţă în continuare. Aşa cum spun specialiştii, chiar dacă arborele este doborât, el se poate valorifica în aşa fel încât să mai trăiască prin forma pe care o capătă în urma prelucrării printr-un proces tehnologic destul de laborios.
Astfel, la Colegiul Tehnic Forestier Piatra-Neamţ, unde există un management tânăr, cu ambiţii mari, reprezentat de doamna director Alina Isac şi de doamna director adj. Giovana Smău, s-a produs un fapt demult aşteptat, prin introducerea, în planul de şcolarizare pentru anul şcolar 2021 – 2022, a unei opţiuni care permite elevilor să beneficieze, la absolvirea liceului, de calificarea de technician proiectant produse finite din lemn.
Această nouă specializare reprezintă o gură de oxigen atât pentru agenţii economici din zonă, cât şi pentru profilul liceului, care nu mai fusese reprezentat printr-o astfel de clasă încă din anul 2014, cu toate că şcoala profesională care oferea calificarea de tâmplar universal a funcţionat cu rezultate destul de bune în această perioadă.
În lipsa unei populaţii şcolare numeroase, se urmăreşte revigorarea Colegiului Tehnic Forestier Piatra-Neamţ, care nu-şi putea onora titulatura, în lipsa unei clase pe profilul său, care vine în completarea celei de silvicultură existentă dintotdeauna şi a celor de protecţia mediului (zi) şi mecanică (seral). Este un adevăr dovedit faptul că lemnul nu trebuie doar cultivat şi exploatat, ci şi prelucrat. De aceea, considerăm că s-a făcut, astfel, şi o reparaţie morală de care merită să se bucure din plin această unitate de învăţământ cu tradiţie din judeţul Neamţ.
27 ian. 2021
Prof. Constantin DUNĂRE,
Irina NASTASIU