În săptămîna Europei, Caravana Comenius, în mediul rural

În perioada 2-9 mai, a avut loc în şcolile din judeţul Neamţ „Caravana Comenius în mediul rural”, o campanie cu acţiuni punctuale prin care se doreşte implicarea şcolilor din sate şi comune în proiecte cu finanţare prin Programul Comenius.
Din echipele care au mers în şcoli fac parte elevi, profesorii coordonatori de proiect şi managerii şcolilor din mediul urban cu rezultate deosebite obţinute pe proiecte multilaterale Comenius care au prezentat modele de bune practici.
„La nivelul Uniunii Europene se doreşte o mai mare implicare a şcolilor din mediul rural în aceste proiecte de cooperare europeană. Deja se realizează în judeţul Neamţ astfel de proiecte între şcoli din urban şi din rural. Echipele din urban îi vor ajuta să găsească informaţiile necesare pe Internet, îi vor ajuta în alegerea temei proiectului, în formarea echipei de lucru, în toate etapele de realizare a proiectului pînă ce acesta va fi trimis spre aprobare. În judeţul Neamţ avem, din păcate, doar şase şcoli gimnaziale din mediul rural care au derulat sau derulează proiecte Comenius. Cum săptămîna 2-9 mai este dedicată sărbătoririi Europei, accentul în Neamţ este pus pe acest schimb de experienţă care va continua pînă în februarie 2013. În toate şcolile din judeţ avem copii care au calităţi din domeniul creativ – inovativ, dar nu au avut un mediu organizat în care să se manifeste”, susţine inspectorul şcolar Maria Ghiniţă, responsabil al Departamentului de Programe Europene în cadrul ISJ Neamţ.
Accesînd fonduri europene prin proiecte multilaterale Comenius, elevii nemţeni vor avea ocazia să participe la mobilităţi şi să viziteze cel puţin o şcoală europeană, o experienţă pe care orice copil şi-o doreşte.