O nouă revistă la „Cartianu”

Salutăm apariţia unei noi reviste la Colegiul Tehnic „Gheorghe Cartianu”: ∑ Caleidoscop matematic (ISSN: 2286-4113), o revistă specializată, de profil, aşa după cum îi spune şi numele. Tipărită în condiţii grafice deosebite, publicaţia a apărut, într-un timp record (din iniţiativa şi sub coordonarea prof. Daniela Diaconu, sprijinită de membrii Catedrei de matematică din şcoală), în 44 de pagini, într-un tiraj de 200 de exemplare.

Urmând tradiţia „Anotimpurilor” cartiene, noua revistă reuneşte atât în colectivul redacţional, cât şi în corpusul publicaţiei profesori şi elevi, magiştri şi emuli, redutabili specialişti sau pasionaţi de ştiinţa lui Pitagora, a lui Thales, Newton sau Einstein.

∑ Caleidoscop matematic este interesantă şi atractivă nu doar pentru pasionaţii domeniului – care, desigur, îţi pot încerca puterile minţii confruntându-se cu teoremele, logaritmii, cu problemele şi exerciţiile propuse de către autoare (doamnele prof. Irina Humă, Daniela Diaconu, Magdalena Lefter, Mihaela Zăgărin, Maria Vicol sau de eleva Iuliana Râbca, din clasa a XII-a H), ci şi pentru novici sau chiar pentru „ageamiii” în ale matematicii. De ce? Pentru că pot găsi aici informaţii menite să le dezvolte orizontul de cultură generală, „să umanizeze” nişte monştri sacri sau să le năruiască prejudecata că matematica e o „sperietoare” sau… o „nucă încuiată”, greu de spart. Aşa se face că pot fi citite cu sufletul la gură paginile cuprinzând „Dicţionarul matematic” (prof. Daniela Diaconu), evocarea eseistică a personalităţii matematicianului Adolf Haimovici (Valentin Herciu, clasa a XII-a G), plăcuta la lectură istorie a numerelor (prof. Cristina Coşerea şi Tudoriţa Zavaliche) sau a logaritmilor (prof. Daniela Pavăl). Iar dacă tot nu v-am convins că aveţi de a face cu o publicaţie cel puţin interesantă, vă sugerăm să vă „dedulciţi” cu problemele distractive propuse, nu doar pentru amuzament, de către doamna prof. Daniela Pavăl.

Şi pentru că matematica a făcut şi face casă bună cu literatura, veţi găsi în revistă şi trimiteri la… arta cuvântului, ba şi reproducerea poeziei „Altă matematică” a lui Nichita Stănescu. Poate, într-un număr viitor, vom găsi şi „Joc secund” şi ceva despre spaţiile barbiene…

De mare utilitate este revista pentru viitorii absolvenţi de liceu şi pentru participanţii la concursurile şi la olimpiadele de profil, căci pot găsi aici propuneri de probleme şi de exerciţii, dar şi sugestii de abordare a acestora. şi, ca orice publicaţie care se respectă, ∑ Caleidoscop matematic nu putea să scape prilejul de a-şi populariza vajnicii performeri ai Concursului Naţional de Matematică Aplicată „Adolf Haimovici”, etapa judeţeană. Cine sunt ei? Vă lăsăm plăcerea să-i descoperiţi în revistă!

Salutată cu un cald cuvânt inaugural de către doamna prof. Mariana Paleu, directorul Colegiului Tehnic „Gheorghe Cartianu” Piatra-Neamţ, urăm şi noi, redactorii revistei „ Anotimpuri”, noii publicaţii un parcurs cât mai lung şi un număr cât mai mare de cititori! Fie ca ∑ Caleidoscop matematic să se înscrie, în publicistica şcolară, ca un fenomen durabil şi nu doar ca un simplu meteor!

Mult succes!

 

Prof. Olimpia SIMA