Conferinţa Judeţeană a Sindicatului Învăţământ Neamţ

Suntem, domnule preşedinte Gabriel Ploscă,în preajma unui eveniment important – Conferinţa Judeţeană a Sindicatului Învăţământ. Câteva detalii organizatorice?

Conform Statului nostru, Conferinţa Judeţeană are loc o dată la 5 ani, dată care se stabileşte în cadrul Consiliului Judeţean al Sindicatului, cel puţin cu o lună înaintea desfăşurării evenimentului. Anul acesta, în şedinţa de pe 13 mai, am stabilit data Conferinţei: 22 iunie, şi locul desfăşurării: Văratic. Tot în cadrul acestei şedinţe am stabilit şi norma de reprezentare în cadrul conferinţei: este vorba de un delegat la 50 de membri de sindicat. S-a stabilit, de asemenea, ordinea de zi, care va fi comunicată cât mai curând şi liderilor sindicali din fiecare zonă: Piatra-Neamţ, Roman, Târgu-Neamţ. Ea este următoarea:

– Aprobarea Regulamentului pentru desfăşurarea Conferinţei judeţene;

– Prezentarea Raportului asupra activităţii Consiliului Judeţean şi Biroului Operativ al Sindicatului Învăţământ în perioada 2008 – 2013;

– Aprobarea Strategiei sindicatului pentru perioada 2013 – 2018;

– Raportul Comisiei de Cenzori pentru perioada 2008 – 2013;

– Aprobarea unor amendamente la Statutul Sindicatelor din Învăţământ;

– Alegerea noului Consiliu Judeţean şi al Comisiei de Cenzori.

Cum vor decurge lucrurile la Conferinţă?

Ca modalitate de desfăşurare, conform Statutului, lucrurile urmează traseul următor: În cadrul adunărilor generale ale liderilor se vor desemna candidaţii fiecărei zone pentru Consiliul Judeţean. Cei 27 de membri ai Consiliului sunt repartizaţi pe zone astfel: 12 din Piatra-Neamţ împreună cu Bicazul, 9 din zona Roman şi 6 din zona Târgu-Neamţ. În cadrul Conferinţei Judeţene aceştia sunt validaţi/votaţi de plenul Conferinţei. În cazul în care candidatul unei zone, sau mai mulţi candidaţi, sunt invalidaţi, zona respectivă îşi desemnează un alt candidat supus aprobării în plen. Şi sistemul acesta se aplică încă de la adunările din zonă unde se aleg, în afara numărului fix de reprezentanţi, alţi câţiva candidaţi de rezervă. Procedându-se astfel nu se strică proporţia reprezentativităţii fiecărei zone în Consiliul Judeţean.

Când îşi intră noii „aleşi” în pâine?

Imediat are loc prima şedinţă a noului Consiliu Judeţean. Cei 27 de membri validaţi se reunesc şi îşi aleg preşedintele, cei trei vicepreşedinţi – liderii de zonă, şi un secretar general – toţi 5 constituind Biroul Operativ al Sindicatului. Şi cu aceasta, Conferinţa Judeţeană este efectiv încheiată.

Despre ce amendamente la Statut e vorba?

Amendamentele de modificare a Statutului sunt aprobate în Consiliul Judeţean şi supuse dezbaterii Conferinţei. După ce ele sunt aprobate de Conferinţa Judeţeană, se depun la Judecătorie, se validează, dar efectul lor se va produce în perioada de după validare de către Judecătorie. Noi am propus câteva amendamente, dintre care cel care spune ca un preşedintele să nu poată avea, consecutiv, mai mult de două mandate mi se pare cel mai important. S-a mai propus ca Sindicatul Învăţământ să devină furnizor de formare (să poată organiza cursuri de formare acreditate de către CNFPA şi Ministerul Educaţiei) şi să-şi înfiinţeze o Agenţie de turism. Ultimele două propuneri vizează efectiv oferirea unor servicii la cele mai mici preţuri pentru colegii noştri.

Ce paşi mai urmează până la Conferinţă?

Practic, după întâlnirea zonală cu liderii, ne mai întrunim o dată într-un Consiliu Judeţean în care prezentăm şi aprobăm materialele pregătite pentru conferinţă: raportul de activitate, strategia sindicatului, amendamentele la statut. Tot atunci vom şti cu siguranţă numele candidaţilor pentru fiecare zonă şi nu ne mai rămâne decât să sperăm că lucrurile se vor desfăşura în pace, într-un deplin spirit democratic.

Este tot ceea ce vă doresc.

 

A consemnat Mircea ZAHARIA