Panoramic nemţean

 

Simpozion „Gheorghe Ruset-Roznovanu”

 

Pe 27 mai 2016, la Liceului Tehnologic Roznov, s-a desfăşurat a IV-a ediţie a simpozionului şi concursului regional „Gheorghe Ruset-Roznovanu”, sub conducerea dir. prof. Oana Ilarie, în parteneriat cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Neamţ şi Parohia Chintinici. Tema lucrărilor a fost „Interdisciplinaritatea – exemple de bune practici”, simpozionul fiind organizat pe mai multe secţiuni: literatură, tradiţii şi spiritualitate, istoria şi geografia orizontului local.

Activitatea simpozionului (moderator prof. dr. Daniel Nedeloiu) a cuprins o sesiune de comunicări ale cadrelor didactice, prezentări ale elevilor, jurizarea şi premierea participanţilor. Intervenţiile vorbitorilor au vizat realizările liceului pe plan didactic (prof. Oana Ilarie); personalitatea colonelului Gh. Ruset-Roznovanu (pr. Vasile Ţoc, protoiereu al Protopopiatului Roznov); necesitatea promovării unui nou sistem educaţional bazat pe creativitatea şi curiozitatea elevului (pr. dr. Iulian Vasile, paroh la Parohia Chintinici).

 

Aproape 500 de absolvenţi refuză BAC-ul

 

Nu mai puţin de 451 de absolvenţi de liceu din judeţul Neamţ nu au intrat în prima sesiune de Bacalaureat din acest an, care a debutat în data de 13 iunie. La examen s-au înscris 3.227 de liceeni care au absolvit clasa a XII-a anul acesta, numărul total al înscrişilor fiind de 3.617 absolvenţi, inclusiv din serii anterioare, care nu au reuşit să obţină baremul impus pentru diploma de maturitate. Din seria actuala, 144 de elevi au rămas corigenţi, iar 24 au fost declaraţi repetenţi. Alţi 95 au situaţiile şcolare rămase neîncheiate.

Toate sălile în care se vor desfăşura în 2016 probele examenului de Bacalaureat vor fi supravegheate atât video, cât şi audio, potrivit ordinului de ministru, În acelaşi fel vor fi supravegheate sălile în care se vor descărca şi se vor multiplica subiectele şi sălile în care se vor prelua, evalua şi depozita lucrările scrise.

 

Şcoli premiate de Ministerul Educaţiei

 

În urma dobândirii Certificatului de „Şcoală europeană”, Colegiul Tehnic „Gheorghe Cartianu” şi Colegiul Naţional de Informatică din Piatra-Neamţ au fost premiate, pe 17 iunie, la Palatul Parlamentului din Bucureşti. La cea de-a XIII-a ediţie a Competiţiei pentru obţinerea Certificatului „Şcoală Europeană”, organizată de Ministerul Educaţiei Naţionale, au participat unităţile de învăţământ preuniversitar, care au derulat proiecte din cadrul programelor europene din domeniul educaţiei şi formării profesionale. Colegiul Tehnic „Gheorghe Cartianu” s-a situat pe locul al VI-lea pe ţară, cu 176 de puncte, iar Colegiul Naţional de Informatică s-a clasat pe poziţia 42, cu 153 de puncte. Cele două şcoli amintite se numără printre cele 60 de unităţi câştigătoare, din cele 117 înscrise în acest an.

Certificatul este valabil pentru o perioadă de trei ani, iar fiecare unitate câştigătoare va primi şi câte un premiu în valoare de 5.000 de lei (sumă care va fi utilizată pentru dotarea şcolilor cu materiale necesare bunei desfăşurări a activităţii didactice). Competiţia „Şcoala Europeană” a fost lansată de MEN, în 2004, ca semn al recunoaşterii contribuţiei şcolilor româneşti la sprijinirea eforturilor României de integrare în Uniunea Europeană.

 

Ziua Mondială a Mediului, în şcolile nemţene

 

Pentru a marca Ziua Mondială a Mediului (5 iunie), Agenţia pentru Protecţia Mediului Neamţ a desfăşurat o serie de activităţi în unităţile de învăţământ din judeţ. Astfel, elevii Şcolii Gimnaziale nr. 2 Piatra – Neamţ, coordonaţi de prof. Spiridon Victoria, au participat la o activitate educativă, referitoare la importanţa protejării biodiversităţii. Activităţi educative pe teme ecologice au fost derulate şi în unităţile de învăţământ partenere în cadrul Programului Eco-Şcoala. Ziua Mediului a fost marcată şi printr-o acţiune de salubrizare iniţiată de Primăria municipiului Roman şi susţinută de echipajele „Eco-Patrulei Şcolare”. Nu în ultimul rând, APM a iniţiat şi concursul de desene/colaje şi expoziţia de obiecte din materiale reciclabile „Salvaţi natura de la dezastru”, eveniment organizat de Liceul Tehnologic „Ion Creangă” Pipirig – Eco-Şcoala Boboieşti Nr. 1. Ziua mondială a mediului înconjurător a fost stabilită de Adunarea Generală a Naţiunilor Unite în 1972 pentru a marca deschiderea Conferinţei „Ecologia Umană” de la Stock­holm privind mediul, desfăşurată în perioada 3-14 iunie 1972, reunind reprezentanţi din 113 naţiuni.

 

Ranger Junior în munţii Neamţului

 

Direcţia de Administrare a Parcului Naţional Ceahlău şi Direcţia de Administrare a Parcului Natural Vânători-Neamţ, în colaborare cu Asociaţia „Pro Grinţieş” din Grinţieş şi Asociaţia Corolar din Crăcăoani au ales un mod deosebit de a sărbători ariile protejate şi în special „Ziua Europeană a Parcurilor”: organizarea unor excursii tematice în cele două mari arii protejate ale judeţului Neamţ (Parcul Naţional Ceahlău şi Parcul Natural Vânători-Neamţ). Acest moment a fost totodată şi cel al lansării proiectului „Ranger Junior în munţii Neam­ţului” iniţiat de cele două asociaţii, un proiect sprijinit de Consiliul Judeţean Neamţ şi care se va derula până în octombrie 2016.

Acţiunea îşi propune să pregătească noi echipe de elevi din şcolile nemţene pentru a fi „ranger junior”, mici proteguitori ai munţilor, ai frumuseţilor naturale şi antropice pe care aceştia le deţin şi se va desfăşura în principal în cele două tabere organizate pe muntele Ceahlău şi la Chitele, în Parcul Natural-Vânători.

 

Şcoala Curioşilor, la Palatul Copiilor

 

În perioada 18-22 iulie, Palatul Copiilor Piatra-Neamţ şi Asociaţia Secular-Umanistă din România îi invită pe elevii de gimnaziu să descopere elemente fascinante ale ştiinţei pe parcursul unei şcoli de vară. Domeniile vizate sunt: biologie, fizică, matematică, geografie, astronomie şi paleontologie, iar activităţile organizate vor consta în prezentări şi ateliere interactive, proiecţii de filme documentare şi jocuri. Evenimentul se află la prima ediţie şi se adresează elevilor din clasele a V-a, a VI-a şi a VII-a. Participarea este gratuită, în limita locurilor disponibile. „Iniţiativa este o urmare a constatării interesului scăzut al elevilor faţă de studierea ştiinţei. Pentru mulţi dintre ei, aceasta este adesea percepută drept abstractă, obositoare, sau inaccesibilă. Or, prin «Şcoala Curioşilor» noi dorim să contribuim la schimbarea acestei percepţii asupra ştiinţei, să arătăm o altă faţă a ei, mai umană şi mai jucăuşă. Sperăm că astfel le vom trezi participanţilor pasiunea pentru învăţare şi bucuria de a descoperi ei înşişi mereu lucruri noi”, a precizat Patricia Fechet, coordonator de proiect. (Rep.)