Panoramic romaşcan

 

Oaspeţi la Colegiul Tehnic „Danubiana”

 

Pe 27 mai, o delegaţie de profesori şi elevi din cadrul proiectului Erasmus+ KA2 „The Last Chance – Preserving Biodiversity for Future Generations” a fost prezentă la Primăria Roman, pentru o dezbatere pe teme de mediu, în cadrul parteneriatului desfăşurat cu Colegiul Tehnic „Danubiana” Roman.

În sala de şedinţe a administraţiei locale au fost prezenţi nouă profesori şi 18 de elevi de la şcoli din Spania, Italia, Turcia, Polonia, însoţiţi de elevi şi cadre didactice de la Colegiul Tehnic „Danubiana”. Domeniile fundamentale supuse cercetărilor şi dezbaterilor în cadrul proiectului sunt: poluarea mediului înconjurător, reciclarea, tehnologii nepoluante, habitatul, (extincţia unor specii şi lanţul trofic) şi încălzirea globală.

Reprezentanţii administraţiei locale prezenţi la întâlnire au subliniat interesul Primăriei Roman în privinţa temei proiectului lor „Biodiversitatea”, prezentând şi demersurile iniţiate de pe plan local în acest sens. Ca de fiecare dată când Romanul primeşte musafiri, primarul Laurenţiu Leoreanu le-a înmânat oaspeţilor cadouri simbolice cu însemnele municipiului.

 

Lideri juniori, gata de acţiune!

 

Proiectul „Lideri juniori, gata de acţiune!”, finalizat de Fundaţia Noi Orizonturi la sfârşitul lunii mai a fost realizat cu sprijinul ING Bank România şi a implicat 34 de unităţi de învăţământ, din 24 de localităţi din România, între care Pildeşti şi Roman. Astfel, liceenii din cadrul Cluburilor de voluntariat IMPACT au fost pregătiţi să devină traineri de responsabilitate financiară, învăţând în cadrul unor sesiuni intense de formare lucruri esenţiale despre leadership, pregătirea în detaliu a unor cursuri de responsabilitate financiară, dobândind cunoştinţe legate de bugetul personal şi al familiei, economii, precum şi gestiunea finanţelor. Atelierele de responsabilitate financiară continuă să fie o necesitate în ţara noastră, având în vedere că România încă deţine ultimul loc în Uniunea Europeană în ce priveşte cunoştinţele de educaţie financiară pe care le au locuitorii ţării, conform celui mai recent studiu al Băncii Mondiale.

 

Finalişti pentru „Impuls Perpetuum”

 

Pe 28 mai s-a desfăşurat etapa judeţeană a Concursului de fizică-chimie pentru elevii din mediul rural „Impuls Perpetuum” – pentru clasele a VI-a, a VII-a şi a VIII-a. Trei şcoli din Neamţ au găzduit etapa judeţeană: Liceul Teoretic „Vasile Alecsandri” Săbăoani, Şcoala Gimnazială „Prof. Gheorghe Dumitreasa” Girov şi Şcoala Gimnazială „Gheorghe Săvinescu” Crăcăoani. Evaluarea lucrărilor s-a desfăşurat la Şcoala Girov, fiind implicaţi 38 de profesori evaluatori de fizică-chimie care au stabilit şi lotul judeţului Neamţ care va participa la etapa naţională, în perioada 7-11 august, la Călăraşi: Bogdan Mihai Cobzaru, elev în clasa a VI-a la Liceul Teoretic „Vasile Alecsandri” Săbăoani, pregătit de profesor Angela Văcaru, Roxana-Adela Enăşoaie, elevă în clasa a VII-a la Şcoala Gherăeşti, pregătită de profesor Ana Cecilia Tihulcă, şi Iulian Tomovici, elev în clasa a VII-a la Liceul Tehnologic Petricani, pregătit de profesor Carmen Adiaconiţei.

 

„Generozitate şi Speranţă” la Centrul Şcolar pentru Educaţie Incluzivă

 

Copiii de la Centrul Şcolar pentru Educaţie Incluzivă din Roman au primit oaspeţi cu ocazia zilei de 1 Iunie. Elevii de la Liceul Tehnologic „Vasile Sav” din Roman au petrecut câteva momente minunate în mijlocul copiilor de la Centru, sărbătorind împreună cu ei ziua de 1 Iunie. Activitatea intitulată „Candoare şi Speranţă” face parte dintr-un proiect mai amplu, „Generozitate şi Speranţă”, înscris în Calendarul activităţilor judeţene în anul şcolar 2015 – 2016. Profesorii care s-au implicat în organizarea activităţii au fost: Liliana Aniţei, Mihaela Antofie, Cosmina Ciurea şi Olivia Ciocan, un grup de tineri din cadrul Asociaţiei Tineretului ONU din România – Club Roman, reprezentată de Rareş Gălbează, Denis Pal şi Şerban Petrariu, elevi ai Liceului Tehnologic «Vasile Sav».

 

Oana Adochiţei, un nume de memorat

 

O elevă din Roman, de la Cercul Artă Decorativă – Clubul Copiilor Roman, coordonat de prof. dr. Monica D. Carp, a obţinut premiul I şi marele trofeu al Concursului Internaţional de Arte Vizuale „Structură şi culoare”, ediţia a XII-a 2016, organizat de Palatul Copiilor Iaşi. Lucrarea Oanei Adochiţei a ieşit câştigătoare într-o competiţie în care au luat parte 1.243 de lucrări plastice, ale copiilor din Grecia, Ucraina, Croaţia, India, Turcia şi România. Pe lângă trofeu, Oana a primit un şevalet şi un scaun pentru pictură. „O comisie de jurizare formată din profesionişti în domeniul artelor vizuale (NR. cei mai mulţi, universitari) a apreciat tehnica noastră de lucru – colajul din bucăţi de hârtie colorată din reviste – şi modalitatea ingenioasă de rezolvare a volumelor plastice prin joc de linii de grosimi şi orientări diferite. A fost un experiment abordat în activitatea plastică de cerc, care ne-a adus şi marele succes. Nici nu avea patru ani când Oana a început să frecventeze Cercul pe care îl coordonez. Acum face parte din grupa de performanţă şi este deţinătoarea a numeroase premii naţionale şi internaţionale”, a spus prof. dr. Monica D. Carp.

 

Sfinţirea Bibliotecii „George Radu Melidon”

 

Înaltpreasfinţitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului şi Bacăului, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, a săvârşit joi, 26 mai 2016, slujba Sfinţirii Bibliotecii „George Radu Melidon” din Roman. În cuvântul său, ierarhul de la Roman a subliniat valoarea simbolică a acestui eveniment şi faptul că nu existenţa în sine a unei biblioteci ne face mai cultivaţi, ci studiul propriu-zis. După alocuţiunile reprezentanţilor autorităţilor centrale şi locale, s-a citit hrisovul de inaugurare a bibliotecii şi s-a dezvelit bustul fondatorului acestui spaţiu spiritual, George Radu Melidon. La final, Corala „Armonia” a Arhiepiscopiei Tomisului a susţinut un concert prilejuit de acest moment. (Rep.)