„Europa în schimbare”, simpozion internaţional la Colegiul Tehnic „Danubiana” din Roman
Pe 5 iunie, la Colegiul Tehnic „Danubiana” din Roman s-a desfăşurat simpozionul internaţional „Europa în schimbare” – ediţia a III-a. Simpozionul a fost organizat de Colegiul Tehnic „Danubiana” Roman în colaborare cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Neamţ. La simpozion au participat 43 de elevi şi cadre didactice din unităţi şcolare din ţară şi din Bulgaria, Italia, Turcia, Ucraina şi Republica Moldova.
Simpozionul şi-a propus dezvoltarea spiritului de competiţie al elevilor, stimularea performanţei şcolare, dezvoltarea dimensiunii europene prin schimbul de experienţă şi dialogul realizat între şcolile participante şi dezvoltarea competenţelor de comunicare în limba engleză şi de relaţionare interculturală pentru elevii şi cadrele didactice participante.
Lucrările competiţiei s-au desfăşurat pe trei secţiuni. Secţiunea I s-a adresat numai cadrelor didactice din învăţământul preuniversitar liceal şi a constat într-o sesiune de referate şi comunicări ştiinţifice cu titlul „Metode de predare-învăţare a valorilor culturale”, celelalte două secţiuni fiind organizate sub formă de concurs (secţiunea a II-a: „Reevaluarea tradiţiilor şi a bucătăriei europene”, şi secţiunea a treia: „Cele mai influente personalităţi din cultura europeană”) s-au adresat elevilor din învăţământul liceal.
Simpozionul a avut drept scop reunirea profesorilor si elevilor într-un cadru prielnic dialogului intercultural şi planificarea unor activităţi viitoare materializate prin activităţi educative, proiecte şi parteneriate educaţionale.
„Dincolo de o Europă culturală, economică şi politică există o Europă educaţională. Mai mult chiar, se poate spune că valoarea europeană înseamnă în primul rând o schimbare de atitudine, mentalitate şi competenţe. Această schimbare trebuie să angajeze în primul rând ansamblul sistemelor educative”, a declarat Simona Aldea, unul din profesorii coordonatori ai simpozionului.
Încă două trofee de „Şcoală Europeană
Festivitatea de decernare a premiilor celei de-a XV-a ediţii a Competiţiei Naţionale pentru obţinerea certificatului „Şcoală Europeană” a avut loc pe 24 mai, la Palatul Parlamentului în Bucureşti. Din cele 112 şcoli înscrise în competiţia organizată de Ministerul Educaţiei Naţionale, 61 au primit au primit acest trofeu, iar din judeţul Neamţ au primit trofeul de „Şcoală Europeană”: Colegiul Naţional „Calistrat Hogaş” din Piatra-Neamţ (locul 9) şi Colegiul Tehnic „Petru Poni” din Roman (locul 48). Fiecare unitate de învăţământ a primit certificatul „Şcoală Europeană – 2018” şi un premiu în valoare de 5.000 de lei, care va fi utilizat pentru dotări. Competiţia „Şcoală Europeană” constă în evaluarea calităţii şi coerenţei managementului şcolii, reflectat în documentele manageriale, precum şi a impactului pe care activităţile derulate în cadrul proiectelor europene l-au avut asupra culturii organizaţionale şi a ethosului şcolii. Odată obţinut, certificatul „Şcoală Europeană” este valabil pentru o perioadă de trei ani, după care şcoala trebuie să candideze din nou pentru a reconfirma titlul obţinut. Activităţile/ proiectele/ programele care s-au luat în considerare pentru competiţia din acest an sunt: activităţile derulate de şcoli prin programele Comisiei Europene, ale Parlamentului European şi alte altor instituţii europene; activităţile derulate de şcoli în parteneriat cu ambasade, universităţi şi şcoli din Uniunea Europeană, companii europene, asociaţii profesionale europene, ONG–uri cu scop educaţional/de formare profesională care activează la nivel european etc.; activităţile/ proiectele/ programele finanţatedinfonduri structurale, în care şcoala este aplicant sau partener.
O „Săptămână Altfel” la Colegiul Tehnic „Miron Costin”
În perioada 21-25 mai, la Colegiul Tehnic „Miron Costin” Roman s-a desfăşurat săptămâna „Să ştii mai multe, să fii mai bun!”, acţiune care a debutat cu „Ziua Colegiul Tehnic Miron Costin”, pe 21 mai, sub patronajul Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena. Au avut loc diferite activităţi pentru elevi, cadre didactice, părinţi, cu câţiva invitaţi: Simpozionul judeţean „Educaţie în context european în învăţământul profesional şi tehnic”, Ediţia a II-a, „CTMC-ştii au talent”, Concurs de cultură generală „Popas în domeniul cunoaşterii”, Ediţia a II-a, Clubul Impact: „Educaţia non-formală – Viitor de Impact”, Şezătoare-expoziţie, Work-shop cu părinţii, Clubul Filantropic, standuri de prezentare a ofertei educaţionale pentru anul şcolar 2018-2019 a fiecărei catedre.
Pe data de 22 mai 2018 s-a desfăşurat Concursul Naţional de Referate şi Comunicări Ştiinţifice „Infotehnica”, aflat la a X-a ediţie, înscris în acest an şcolar în Calendarul activităţilor educative regionale şi interjudeţene la poziţia 1954. Au fost înscrise 168 de lucrări ştiinţifice, din 17 judeţe ale ţării, cu participare directă şi indirectă.
Pe data de 23 mai au avut loc activităţi de educaţie sanitară: „Ziua Mondială fără tutun”, „Ziua europeană împotriva obezităţii”, ora deschisă la consiliere şi orientare cu tema: „Prevenirea consumului de alcool, droguri, tutun”. Joi, 24 mai, au avut loc excursii în scop educativ (Microhidrocentrala Roman, Iaşi), vizite la muzee (Muzeul de Istorie, Muzeul de Ştiinţele Naturii, Muzeul de Artă), ecologizare în curtea şcolii, socializare, vizitarea mai multor obiective din municipiu. Săptămâna s-a finalizat cu parada, cursul festiv şi banchetul absolvenţilor de clasele a XII-a. (Red.)