Săru’ mâna, doamna dirigintă!

A fost profă de mate şi dirigă într-un sat din Neamţ, patru decenii. Mă exprim vulgar? Aşa se vorbeşte în democraţie, soro. În democraţia noastră, nu cea ateniană. Continuăm. Cum pe vremea partidului unic, în şcoală dictau disciplinele româna şi matematica, tânăra şi ambiţioasa profă de aritmetică a ajuns repede „sus”, „cineva”, „o persoană importantă”. Toată suflarea satului îi zicea „Săru’ mâna!” ca la popă şi preoteasă. Să fim sinceri, era apreciată pentru profesionalism, seriozitate, severitate şi cinste. Acestea au fost treptele pe care a călcat spre realizare. Seriile de elevi pregătite de ambiţioasa profesoară au făcut o bună impresie la examenele exigente de admitere. Profa a „livrat” ţării: învăţători, profesori, ingineri, medici, generali. Precizare: generali adevăraţi cu Academie, nu ca cei de azi, care nu ştiu să pocnească nici din călcâie.

Şi anii s-au cam adunat. Şi viaţa s-a cam scurs. Asta-i situaţia! Totul are început şi sfârşit. N-aţi ştiut? Nimic nu-i veşnic. Tânăra profă de altădată a ostenit. A încărunţit. Au pensionat-o repetenţii şcolii: Gigel, Costică şi Ionel, astăzi mari oameni de afaceri, de succes. Ex – profesoara e văzută din ce în ce mai rar: la policlinica cu plată, farmacie, biserică, cimitir. Atât. Cum iese „în lume” e recunoscută de fetele ei, de fostele eleve. „Săru’ mâna, doamna dirigintă! Ce mai faceţi?”. Şi încep rememorările.

Zilele trecute, viaţa a biciuit-o din nou. Cea mai bună elevă a ei, a plecat „dincolo”. Evident, s-a dus în satul unde şi-a început apostolatul, demult, demult, la familia îndoliată. Când a coborât din maşina cu care a venit, fostele eleve, azi gospodine cu familie, au recunoscut-o. „A venit doamna dirigintă!”. Alarma generală a dat-o Buricata, fata cea mai neastâmpărată din clasă, care la fiecare întrebare sărea în picioare cu mâna sus, gata să răspundă. Colegii au poreclit-o Buricata. Ea a fugit prin sat şi a chemat fostele eleve. La ieşirea din curtea decedatei „Surprise!”, toată clasa în păr. Îmbrăţişări, amintiri, lacrimi. Ex-profa de mate nu are Jeep, nici yacht, nu merge la odihnă la Ibitza, dar a lăsat în urmă ceva. Ghiciţi ce?

 

Dumitru RUSU