Vlad Tărniceru, cu paşi siguri spre Balcaniadă

Elevul Colegiului Naţional de Informatică, Vlad Tărniceru, se află la numai un pas de Balcaniada de informatică din acest an, după ce a obţinut numai performanţe remarcabile în etapele anterioare. Acum este în clasa a VIII-a, dar încă din clasa a V-a a beneficiat de pregătirea profesorului Gheorghe Manolache, pasionat şi el de informatică şi care se mândreşte cu aşa un „ucenic” gata să-şi depăşească mentorul. Primul rezultat din serie a fost obţinerea medaliei de aur la faza naţională a olimpiadei de Informatică de la Iaşi, şi calificarea în lotul lărgit de informatică la junior. Imediat după ce s-a văzut printre primii 12 informaticieni gimnazişti a reânceput pregătirea pentru balcaniadă.
Prima tabără de pregătire a fost cea de la Botoşani, unde a reuşit calificarea în lotul restrâns şi nu oricum, ci pe locul I din 8 şi la o diferenţă de 110 puncte de cel calificat pe locul al II-lea. Tot aici a mai bătut un record în domeniu, obţinând într-o singură zi de concurs recordul maxim de 300 de puncte, ceea ce nu s-a mai întâmplat până acum. Dar şi calificările obţinute deja de Vald reprezintă în sine o premieră pentru judeţul Neamţ.
Următoarea etapă de selecţie va avea loc la Reşiţa, unde urmează testările pentru lotul naţional pentru JOBI – Junior Balcaniad Olimpique International – în care vor rămîne doar 4 olimpici.
„Ne aşteptăm la un rezultat foarte bun la Reşiţa, mai ales că Vlad are avantajul obţinut la testările anterioare. Şi anul trecut a trecut de toate etapele şi a luat medalia de argint la Balcaniadă, aşa încât anul acesta ne aşteptăm la ceva mai mult. Vlad munceşte mult, dar se văd şi rezultatele. A mai participat la concursuri prestigioase on-line organizate de site-urile Info Arena şi Campion. În etapa finală la Info Arena s-a clasat pe locul II, aici trebuie să menţionez că participă şi elevi de clasa a IX. Este finalist şi la Campion, unde s-a clasat tot pe locul II, dar finala va avea loc în luna iunie. Finalele acestor concursuri on-line se dau cu concurenţii faţă în faţă, nu mai sunt doar în mediul virtual. Obiectivul nostru principal acum este însă tabăra de la Reşiţa şi cele două teste finale, înainte de Balcaniadă. Nivelul la informatică în aceste etape depăşeşte cu mult programa şcolară, este destul de greu”, ne-a spus profesorul Gheorghe Manolache.