„Alexandru Cojocaru” se întoarce…

Cojocaru concurs (2)Concursul „Alexandru Cojocaru” rezervat liceenilor pasionaţi de Matematică se întoarce în acest an la Colegiul Naţional „Roman Vodă”, însă într-o formulă hibridă, acesta făcând parte dintr-un program comun care cuprinde un concurs de Informatică şi TIC, al cărei iniţiator este prof. Nicoleta Danci. „Iniţial, am propus conducerii şcolii să organizăm un concurs care să vină în întâmpinarea liceenilor pasionaţi de Informatică pe care l-am gândit într-o formulă atractivă, inedită. Însă cum Informatică fără Matematică nu prea se poate, directorul şcolii a sugerat că ar fi bine să includem în cadrul acestei iniţiative şi concursul care poartă numele faimosului profesor romanvodist, întrerupt după aproape douăzeci de ediţii care l-au făcut cunoscut atât în zonă, cât şi în ţară. Sperăm să fie o formulă de succes mai ales că, personal, am convingerea că, dacă ne-ar fi fost acum alături, marele profesor Cojocaru ar fi agreat reunirea celor două discipline pe acelaşi afiş”, a spus prof. Nicoleta Danci, responsabil cu organizarea primei ediţii a concursului împreună cu prof. Loredana Leoreanu, care va răspunde de secţiunea care a adus şi consacrarea în timp a acestei întreceri şcolare.

Conceput în această formulă ca un concurs judeţean, însă cu invitaţi din mai multe judeţe ale Moldovei, Concursul de Matematică & Informatică „Alexandru Cojocaru” va debuta pe data de 16 mai, fiind inclus în programul oficial „Zilele municipiului Roman” – Ediţia 2015, întrecerea adresându-se în cazul ambelor discipline liceenilor din clasele IX-XII, câştigătorii urmând să fie răsplătiţi cu diplome şi premii. Pentru reuşita acestui proiect îşi vor da concursul o serie de sponsori şi parteneri, alături de şcoala organizatoare cei mai importanţi fiind Inspectoratul Şcolar Judeţean Neamţ, Societatea de Ştiinţe Matematice din România – Filiala Roman, prin persoana Prof. Mihai Gavriluţ, alături de Primăria Municipiului Roman, partener obişnuit în astfel de ocazii. „Îmi doresc foarte mult ca acest concurs memorial de Matematică să revină pe agenda anuală a acţiunilor ISJ Neamţ, pentru ca, astfel, să avem în zona Romanului câteva întreceri puternice în măsură să ducă mai departe faima elevilor şi a profesorilor noştri. În ceea ce mă priveşte, ca edil dar şi ca profesor de Matematică, voi face tot ceea ce-mi stă în putinţă pentru a sprijini revenirea memorialului <<Alexandru Cojocaru>> care sunt sigur că îşi va recăpăta în scurt timp strălucirea şi faima de altădată”, a declarat prof. Laurenţiu Dan Leoreanu, Primarul municipiului Roman, cu ocazia deschiderii primei ediţii a Concursului „Matematica pentru toţi” care a avut loc la Şcoala gimnazială „Mihai Eminescu” din Roman în cadrul programului „Şcoala altfel” din acest an.

În ceea ce priveşte programul premergător desfăşurării Concursului de Matematică & Informatică „Alexandru Cojocaru” – Ediţia 2015, în prezent se mai fac înscrieri, data limită a depunerii documentelor fiind 8 mai. Instrucţiunile necesare înscrierii/participării la concurs se pot accesa de pe pagina dedicată acestei întreceri http://concursulcojocaru.blogspot.ro realizată în acest scop de către responsabilii secţiunii „Informatică”.

Celebru pentru rezultatele pe care le-a obţinut cu elevii săi, Prof. Alexandru Cojocaru (1917-2001) a fost discipol al celebrului profesor Hollinger şi a avut, la rândul său, elevi celebri precum Vitalie Belousov, unul dintre cei mai mari inventatori ai României, Anca Poplicher, profesor universitar care predă Matematica în trei universităţi din Statele Unite ale Americii, profesoara Janeta Haret Stoican, ieşită la pensie tot de la „Roman Vodă”, Şerban Ursu, ambasador al României la UNESCO, sau Prof. Mihai Gavriluţ, actualul preşedinte al Societăţii de Ştiinţe Matematice din România – Filiala Roman. Raportându-se la performanţele sale şi la profilul său de profesor eminent, un alt profesor, Gheorghe A. M. Ciobanu, numit în urbea muşatină „patriarhul” culturii romaşcane”, l-a definit pe profesorul Alexandru Cojocaru ca fiind „modest ca un punct, cinstit ca o linie dreaptă, prietenos ca un cerc, deschis ca un sistem de coordonate şi înţelept ca o sferă”… Fără cuvinte! (A. OPRIŞ)