Bucuriile unei campioane…

Maria Cristina Bao  (3)Multiplă campioană naţională, campioană europeană la vârsta când fetele încă se mai joacă cu păpuşi şi vicecampioană mondială, iată un palmares cu care mai greu se poate „lăuda” un tânăr aflat încă pe băncile liceului, pentru care performanţa se traduce în aceiaşi termeni, fie că este asociată cu materiile pentru „BAC”- ul care o aşteaptă la anul, fie că este vorba despre sportul ei preferat, QWAN QI DO, care de câţiva ani încoace a pus Romanul pe harta ţării, a Europei şi a lumii… „Practic acest sport minunat de aproximativ 11 ani şi cu fiecare zi pe care o petrec la sala de antrenament se-ntâmplă mereu să descopăr ceva nou, ceva ce mă atrage şi mă ţine aici, indiferent de greutăţile întâmpinate sau de planurile care nu ies întotdeauna chiar aşa cum îmi doresc”, mărturiseşte Maria Cristina Leahu, proaspăta vicecampioană mondială care a reprezentat România la Campionatul Mondial de QWAN QI DO din Belgia, unde a ocupat locul II, obţinând astfel medalia de argint în proba tehnică „Thao Quyen”.

Aşa, mai în glumă, mai în serios, campioana noastră spune că totul i se datorează tatălui ei, cel care a dus-o pentru prima oară la sală şi care a încuraja-o mereu, alături de profesorul Mihai Cristea, coordonatorul Clubului Qwanqido Bao Roman, omul din mâinile căruia au ieşit până acum zeci de campioni. „Cel mai important lucru în ceea ce fac eu la sală este munca, mai bine spus consecvenţa în muncă şi seriozitatea. Uneori se adună multe, şi şcoala, şi sportul, însă niciodată nu m-am gândit să renunţ la artele marţiale unde, înafara avantajelor pe care le ai ca urmare a practicării exerciţiului fizic, mai este şi un alt aspect, cel educativ, la fel de important deoarece aici înveţi să gândeşti nu să te baţi, cum poate mai cred unii. Cred că am rezistat în toţi aceşti ani nu doar datorită voinţei mele de a atinge noi performanţe, ci şi încurajărilor pe care le-am primit din partea prietenilor, a familiei şi, în mod deosebit, din partea domnului Cristea, antrenorul nostru”, mai spune Maria Cristina, elevă în clasa a XI-a C la Colegiul Naţional „Roman Vodă”, şcoala muşatină unde performanţa este, de asemenea, cuvântul de ordine…

Ultima performanţă obţinută în Belgia unde au evoluat sportivi de înaltă clasă din întreaga lume, nu că ar nemulţumi-o, dar nici nu o lasă înafara frământărilor deoarece ştie că se poate acolo, pe prima treaptă a podiumului, aşa cum a fost la Berlin, în 2009, la doar 11 ani, că aurul nu este imposibil de obţinut chiar şi atunci când adversarii tăi vin din ţări cu o tradiţie de excepţie în artele marţiale. Însă până la următoarea ieşire cu lotul României, eleva profesorului Mihai Cristea are de trecut testul campionatului naţional din luna mai, o competiţie unde este deja favorită graţie rezultatelor de până acum care, adunate, înseamnă trei medalii de aur şi una de bronz.

 

P.S. Din lotul României care a participat în luna aprilie la C.M. de QWAN QI DO au mai făcut parte alţi trei sportivi pregătiţi de profesorul Mihai Cristea la Clubul Qwanqido Bao Roman, respectiv Elena Burcaş, Alexandru Giurgi şi Vlăduţ Andrei Agafiţei, toţi trei obţinând clasări pe podium la competiţia desfăşurată în Belgia. De asemenea şi alţi sportivi romaşcani, dar legitimaţi la alte cluburi, s-au întors victorioşi de la întrecerea supremă din acest an, Lucian Andrei Rusu şi Mihai Cezar Cristea reuşind performanţa de a ajunge vicecampioni mondiali.

A. OPRIŞ