Clopote şi clopoţei, deopotrivă…

IMG_0084Zarvă, copii, mulţi copii, mari şi mici, părinţi entuziasmaţi, unii, dimpotrivă, abătuţi, îngânduraţi cât de cele ale lor, cât de organizarea din şcoli, emoţiile revederii, dascăli preocupaţi nevoie mare, lacrimi de bucurie, personalităţi, mai mari sau mai mici, ca şi copiii, discursuri, mai mult sau mai puţin plictisitoare, grabă, iar zarvă şi multe, multe flori… Cam aşa s-a văzut de la Roman întâia zi a săptămânii de la cumpănă de Răpciune, în prag de nou an şcolar…

Mai preocupaţi decât managerii unităţilor de învăţământ nici că am văzut oameni, luni, 14 septembrie, de „Ziua Crucii” când clopote şi clopoţei, deopotrivă, au răsunat la unison în cea mai importantă zi, cred, de după ziua de Paşte.

Aş vrea să vă transmit două mesaje: în primul rând, că aţi fost alături de noi în anul şcolar precedent, ne-aţi sprijinit în toate eforturile noastre, ceea ce a condus la performanţe pentru copiii dumneavoastră şi o cotă valorică ridicată pentru şcoala noastră. Al doilea gând, este, practic, o urare, astfel că vă dorim ca noul an şcolar să fie mai rodnic, dacă se poate, pentru dumneavoastră şi pentru copiii dumneavoastră, a spus Pr. Claudiu Maxim, Dir. Şc. gimnazială „Al. I. Cuza” Roman. Cam aceasta a fost tema de fond a discursurilor rostite în curtea şcolii la cumpănă de septembrie, cu variaţiuni de „acord fin”, de la caz la caz şi de la om la om….

Îi îndemn pe părinţi să fie mereu aproape de şcoală, aproape de copiii lor şi de cadrele didactice, pentru că cea mai mare investiţie este în propriii copii, această investiţie fiind cea care ne va aduce satisfacţii în funcţie de cât ne-am implicat şi în măsura în care am fost alături de ei, a spus cu multă căldură Prof. Laurenţiu Dan Leoreanu care, în calitate de edil, este recunoscut ca fiind un apropiat al tinerilor. La manifestări au mai luat parte consilieri locali, viceprimarul Lucian Micu, dar şi vicepreşedintele C.J. Neamţ, Ing. Dan Manoliu, cu toţii regăsindu-se printre cei care au donat trusouri la început de an şcolar copiilor nevoiaşi, din partea Primăriei Municipiului Roman numărul acestor binevenite ajutoare fiind dublat faţă de anul şcolar trecut.

Aşa stând lucrurile, în acest an sărbătoarea tuturor sufletelor care este, practic, deschiderea anului de învăţământ, a fost flancată de două evenimente sinonime. Dacă în preziua datei de 14, deschiderea porţilor la Clubul Copiilor a fost marcată de un spectacol şi o demonstraţie de karting în central oraşului, pentru ziua de marţi, 15 septembrie, a venit rândul seminariştilor ortodocşi să plece la acest drum, cu binecuvântarea ÎPS Ioachim şi sub oblăduirea Pr. Dr. Ionuţ Amărinei, noul director al Liceului Teologic Ortodox „Episcop Melchisedec”…

A. OPRIŞ