* Concursul „Homo faber”. Ajuns la ediţia a IV-a, Concursul naţional epistolar „Homo faber”, eveniment propus de Colegiul Tehnic „Miron Costin” din Roman, a fost organizat pe trei secţiuni („Scrisori în limba română”, „Scrisori în limba engleză” şi „Scrisori în limba franceză”). Tema a fost impusă de titlul concursului, „Homo faber”, iar destinatarul scrisorii a putut fi real sau imaginar. În intervalul 15 martie – 10 aprilie, juriul concursului, format din profesori coordonatori, profesori parteneri ai proiectului, elevi reprezentanţi ai Cercului de creaţie ACT-ART, scriitori etc., va selecta lucrările care vor fi premiate la fiecare secţiune. Criteriile de care se va ţine cont în jurizarea materialelor vizează corectitudinea exprimării, coerenţa textului, originalitatea formei alese şi conţinutul ideatic, creativitatea, elementele de tehnică şi particularităţile de compoziţie.
* Caravana FEEA, la Roman. Facultatea de Economie şi Administrarea Afacerilor (FEAA) din cadrul Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi a organizat, în această primăvară o caravană de prezentare a programelor de studii în oraşe din Moldova. Ieşenii au poposit şi la Roman, pe 24 februarie, la Colegiul Naţional „Roman-Vodă”, Colegiul Tehnic „Petru Poni” şi Liceul Tehnologic „Vasile Sav”. Studenţi însoţiţi de profesori ai facultăţii au susţinut prezentări în faţa elevilor cu informaţii despre sistemul de admitere în cadrul FEAA, specializările pentru care pot opta, oportunităţile de voluntariat din cadrul campusului şi posibilităţile de angajare. Proiectul îşi propune să ofere elevilor, părinţilor şi profesorilor de liceu o perspectivă realistă asupra mediului academic economic.
* Proiect de protecţia mediului. La Colegiul Tehnic „Petru Poni” din Roman a avut loc, la finalul lunii februarie, cea de-a doua activitate din cadrul proiectului „Un tânăr educat, un mediu mai curat”, acţiune ce face parte din Calendarul Judeţean al Activităţilor Educative. Proiectul a fost iniţiat şi organizat de membrii catedrei de protecţia mediului şi se derulează pe parcursul întregului an şcolar (prima activitate a avut loc în data de 26 noiembrie 2015), în parteneriat cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Neamţ şi Ocolul Silvic Horia şi se adresează atât elevilor de la profilul protecţia mediului, cât şi celor de la profilul materiale de construcţii. Organizatorii şi-au propus să valorifice potenţialul creator al elevilor, pe baza cunoaşterii şi înţelegerii importanţei protejării mediului înconjurător.
* „Ţine-te de tradiţii!”. Pe 23 februarie, elevii Colegiului Tehnic „Miron Costin” au marcat sărbătoarea românească a iubirii, prin activitatea „Dragobete sărută fetele”, din cadrul Proiectului educaţional „Ţine-te de tradiţii!”.
Coordonaţi de bibliotecar Elena Anton, în colaborare cu profesor Mihaela-Dana Rusu, Elevii au prezentat sceneta „Dragobete sărută fetele” şi un moment folcloric. Activitatea a avut scopul de a-i familiariza pe elevi cu tradiţiile româneşti autentice, urmărind identificarea elementelor de complementaritate dintre discipline aparţinând unor arii curriculare diferite (limbă şi literatură română, religie), stimularea gustului pentru lectură şi pentru activitatea fizică, dezvoltarea abilităţilor de comunicare, relaţionarea elevilor din clase şi cicluri şcolare diferite, precum şi diminuarea violenţei şcolare, prin implicarea elevilor în activităţi extraşcolare.
* Cartea – un dar de suflet. Elevii Colegiului Tehnic „Petru Poni” din Roman au sărbătorit ziua de 1 Martie printr-o activitate literar-artistică dedicată omagierii a 179 de ani de la naşterea celui mai iubit humuleştean şi, totodată, sărbătoririi zilei de 1 Martie sub genericul „Ion Creangă – mărţişorul literaturii române”. Elevii Cercului de lectură „Congruenţe literare” au pregătit o prezentare detaliată a vieţii şi operei lui Creangă, informaţiile oferite fiind verificate la finalul activităţii printr-un concurs la care au fost provocaţi să participe toţi spectatorii. În acelaşi cadru, a avut loc şi un spectacol prezentat de Trupa de Teatru ProThalia, micii actori interpretând scene antologice din «Amintiri din copilărie», precum şi o dramatizare a povestirii Moş Ion Roată şi Unirea”. Manifestarea a făcut parte din proiectul „Cartea – un dar de suflet”, un proiect aflat astăzi la a doua ediţie.
* Eveniment Asociaţia Culturală „Petru Tocănel”. Joi, 25 februarie, în sala de conferinţe a Hotelului Roman, Asociaţia Culturală „Petru Tocănel” din cadrul Institutului Teologic Romano-Catolic Franciscan, a organizat încă o manifestare culturală din seria „Cele 10 porunci ale lui Dumnezeu”. Au participat oameni de cultură, profesori, preoţi, elevi şi romaşcani interesaţi de această temă moderată de preot arhimandrit Andrei Ioniţă şi susţinută teoretic de către preoţii Alexandru Zamfir şi Virgil Blaj. Evenimentul a fost organizat în colaborare cu Societatea Culturală „Clepsidra”, Asociaţia „Muşatinii” din Roman, Colegiul Naţional „Roman-Vodă”, Liceul Romano-Catolic „Sfântul Francisc de Assisi” şi Liceul Teologic Ortodox „Episcop Melchisedec” din Roman.
* Zilele Mitropolit Visarion Puiu. A XX-a ediţie a Zilelor Mitropolit Visarion Puiu a avut loc la Roman, Paşcani şi Mănăstirea Neamţ, în perioada 26-28 februarie, sub genericul Visarion Puiu – 70 de ani de la condamnarea sa la moarte. La Colegiul Naţional Mihail Sadoveanu din Paşcani, după slujba de pomenire, au avut loc evocări, un program cultural-religios, o expoziţie foto documentară şi un tur al oraşului, cu vizitarea casei în care s-a născut Visarion Puiu. La Roman, la Muzeul de Istorie, a avut loc o sesiune de comunicări ştiinţifice, cu invitaţi din ţară şi străinătate, a fost vizionat un documentar realizat de Grigore Ilisei, a fost prezentată expoziţia In Memoriam – Visarion Puiu şi a fost organizată o masă rotundă – Asociaţia Visarion Puiu, realizări şi perspective. La Mănăstirea Neamţ au fost vizitate Casa memorială de la Vovidenia, Mănăstirea, Seminarul Teologic Veniamin Costachi. În ultima zi a comemorărilor au urmat alte evocări, iar la Catedrala Arhiepiscopală Roman, au fost oficiate Sfânta Liturghie şi slujba Parastasului, după care, la Biserica Sfântul Nicolae din Trifeşti a fost ţinută o slujbă de pomenire în memoria mitropolitului Visarion Puiu.