Romaşcanii, pe podium la „Gala Culturii”…

premiu Emilia TutuianuGala Culturii Nemţene din acest an a inclus în tolba cu premii şi un număr important de distincţii pentru personalităţi din zona Romanului implicate direct sau indirect în domeniul cultural. Astfel, evenimentul care a avut loc la Teatrul Tineretului din Piatra Neamţ în ziua de 13 ianuarie a purtat noroc bibliotecarilor Elena Bujor – de la biblioteca din comuna Dulceşti – şi Elena Moisei, de la biblioteca din comuna Moldoveni, ambele doamne fiind nominalizate la secţiunea „Bibliotecari, memoria culturii, cultura memoriei” a evenimentului în discuţie. O recunoaştere aparte a fost adusă cu acest prilej şi pentru doi primari din zona Romanului – Ec. Carol Bereşoaie, primarul comunei Gherăeşti, şi Ing. Valeria Dascălu, primarul comunei Săbăoani–în cadrul secţiunii „Managementul evenimentelor culturale” al galei, organizatorii acordând şi un premiu special pentru Revista „Melidonium”, editată de directorul Editurii „Muşatinia” din Roman, Dna. Emilia Ţuţuianu.

În necunoaştere de cauză asupra criteriilor după care s-au orientat organizatorii înainte de a face aceste nominalizări, o atenţie aparte vizavi de numele romaşcanilor de pe lista premianţilor acestei ediţii o merită în mod deosebit doamnele (oricum, majoritare!) Valeria Dascălu şi Emilia Ţuţuianu, chiar dacă nu neapărat în această ordine. Dacă prima este un fel de „Margaret Thatcher” a mediului administrativ local din zonă şi cu asta am cam spus tot, doamna Emilia Ţuţuianu se încadrează perfect în profilul unui astfel de premiant, ba, cunoscând-o bine, aş spune chiar că ar mai fi avut un set de argumente pentru încă o nominalizare, având în vedere CV-ul cultural al domniei sale.

Persoană discretă şi peste măsură de modestă pentru calibrul unui astfel de personaj public, Emilia Ţuţuianu este cunoscută la Roman atât în calitatea sa de bibliotecar la Biblioteca „George Radu Melidon”, cât şi ca editor. Dacă în plan strict profesional este recunoscută ca fiind iniţiatoarea şi susţinătoarea unor acţiuni deosebite în cadrul bibliotecii publice romaşcane, alături de alţi colegi deosebiţi ai domniei sale, ca editor numele Emiliei Ţuţuianu s-a legat pentru eternitate de numele Prof. Gheorghe A.M. Ciobanu, fiind editoarea celui al cărui renume s-a consacrat ca „patriarh” al culturii romaşcane, un fel de prototip renascentist „rătăcit” la graniţa dintre cele două veacuri. Nu în ultimul rând, psihologul Emilia Ţuţuianu este un poet rafinat, recunoscut la nivel naţional la câteva concursuri mari de creaţie lirică, iubitorul şi editorul de carte fiind şi fondatorul Revistei „Melidonium” (se poate citi şi online) care de ceva ani încoace este o veritabilă punte de legături culturale cu nume sonore consacrate la nivel local, naţional şi chiar International.

A. OPRIŞ