Imediat ce s-au reluat cursurile finalului de semestru, prin şcolile romaşcane a început să circule deja caravana unui concurs al cărui scop este acela să urmărească apropierea copiilor de lectură, apelând la… desen. De data aceasta provocarea vine dinspre marele nostru povestitor Ion Creangă ales ca temă de lucru a acestui concurs naţional, aflat deja la a VII-a ediţie. Sufletul acţiunii este prof. dr. Carp Monica de la Clubul Copiilor Roman, artist plastic recunoscut, mereu prezent printre copii cu multe idei ingenioase, promotorul a numeroase provocări, printre care şi concursul naţional de tradiţie „Mărţişorul românesc”.
Dacă şcolile romaşcane sunt luate pe rând, la pas, împreună cu un reprezentant al Bibliotecii municipale „G.R. Melidon”, pe post de povestitor, pentru şcolile nemţene sau/şi cele din ţară soluţia este simplă de vreme ce tema, respectiv poveştile lui Ion Creangă, este deja cunoscută. Astfel, dascălii sau şcolile care doresc să se înscrie ca parteneri ai concursului, care promovează lectura în imagini, au şansa să o facă până la finele lunii ianuarie, succesul fiind garantat, dovadă fiind imensa participare la ediţia din 2015, când tema aleasă a fost „Portret de dascăl”.
Încă un argument care poate să susţină şi să încurajeze participarea la acest tip de activităţi este succesul unui alt concurs asemănător, de mare tradiţie la Roman, organizat anual de către Prof. Radu Popescu de la Şcoala gimnazială „Mihai Eminescu”, sub genericul „Culoarea versului eminescian”. De reţinut este şi faptul că în fiecare an cele mai bune lucrări sunt premiate şi păstrate, de la ediţie la ediţie, într-o culegere legată, tip volum, cele din ultimii ani fiind deja disponibile la Biblioteca municipală „G. R. Melidon”.
A. OPRIŞ