SPIRITUL SĂRBĂTORILOR ÎN ŞCOLILE ROMAŞCANE…

+2 foto: spiritul sarbatorilor 1.jpg; spiritul sarbatorilor 2.jpg

spiritul sarbatorilor 1* Dacă zilele importante din calendarul naţional sau cel internaţional se află cu consecvenţă pe agenda acţiunilor derulate în şcoli, nici sărbătorile creştine nu scapă profesorilor şi elevilor, marcarea acestora făcându-se fie în contextul unor proiecte proprii, fie prin participarea la activităţile din cadrul comunităţii. Un bun prilej de a ieşi la rampă cu astfel de acţiuni este luna decembrie, reperele principale fiind legate de Postul Crăciunului, de sărbătoarea Sf. Ierarh Nicolae şi de marele praznic al Naşterii Pruncului Iisus, sărbătorit la finele lui Undrea.

În ordine cronologică, primul sărbătorit a fost mult aşteptatul Moş Nicolae, acţiunile care au precedat sărbătoarea din 6 decembrie implicându-i mai ales pe elevii de gimnaziu, dar şi pe nerăbdătorii preşcolari care, conform tradiţiei, l-au aşteptat pe cel mai iubit sfânt din sinaxar cu ghetuţele pregătite pentru a-şi primi darurile. „La grădiniţa noastră în fiecare an, la început de decembrie, toate grupele freamătă în aşteptarea lui Moş Nicolae. Copiii sunt parcă mai ascultători şi mai cuminţi de teamă să nu rămână fără daruri, programul nostru incluzând cu această ocazie poveşti despre sfântul Nicolae şi despre minunile sale. Ca şi-n alţi ani şi de data aceasta am confecţionat diverse obiecte tematice, între care şi binecunoscutele nuieluşe de care însă n-a fost nevoie, deoarece la noi vin mereu doar copii cuminţi şi harnici”, a mărturisit Roxana Garlaciov, prof. înv. preşcolar la Grădiniţa romaşcană cu program prelungit „Muguri de lumină”.

 

spiritul sarbatorilor 2* Nici liceenilor nu le-a scăpat momentul, una dintre acţiunile de amploare ale acestora avându-i ca protagonişti pe elevii Colegiului Tehnic „Miron Costin” Roman care au jucat rolul lui Moş Nicolae pentru copiii internaţi la secţia Pediatrie a Spitalului Municipal de Urgenţă Roman. Sub genericul „Jucărie, caut copil!” activitatea lor s-a derulat în perioada 1-6 decembrie când la biblioteca şcolii s-au adunat zeci de jucării, unele noi, altele recondiţionate, pentru a face o bucurie copiilor aflaţi în suferinţă. După o igienizare prealabilă, chiar în ziua de 6 decembrie câţiva reprezentanţi ai elevilor au oferit jucăriile beneficiarilor, împreună cu un zâmbet cald şi urări de sănătate.

La reuşita activităţii şi-au dat concursul tinerii colegiului din învăţământul liceal şi profesional alături de membrii Consiliului Şcolar al Elevilor, coordonarea aparţinând consilierului educativ, prof. Ana-Maria Agape, Dir. adj. prof. Cristinica Viorica Sava, o amprentă deosebită fiind remarcată şi de această dată din partea prof. Ana-Maria Zăloagă, directorul instituţiei, acelaşi neobosit însoţitor al tinerilor în proiecte care mai de care mai diverse şi mai relevante ca tematică.

 

* Sărbătoarea Sfântului Andrei nu a fost nici ea uitată, o activitate dedicată Întâiului chemat care este şi sfântul ocrotitor al României fiind organizată la Liceul Teologic „Episcop Melchisedec” Roman sub genericul Sfântul Apostol Andrei – Ocrotitorul României. Parte a proiectului educaţional cu titlul Tradiţii româneşti în sufletul copiilor, manifestarea a reunit 35 de elevi reprezentând şcolile gimnaziale din Moldoveni şi Secuieni care au prezentat un scurt program artistic precum şi o sesiune de referate şi prezentări power-point pe această temă, la final toţi participanţii fiind invitaţi să viziteze instituţia gazdă şi Centrul arhiepiscopal de la Roman.

Scopul proiectului a fost axat, între altele, pe oferirea posibilităţii de a cunoaşte diferite aspecte ale vieţii din mediul rural şi urban pentru copiii implicaţi în acest proiect ai cărui parteneri sunt Şcolile gimnaziale din comunele Moldoveni, respectiv Secuieni, împreună cu Asociaţia Eco Learning, coordonatorii proiectului fiind prof. Ovidiu Eduard Sârghi şi preot profesor Constantin Daniel Pâcă.

A. OPRIŞ