+2foto; ziua nationala (5).jpg; ziua nationala (1).jpg
Anul acesta, datorită configuraţiei calendarului, tinerii au sărbătorit Unirea cea mare şi ziua tuturor românilor, încă de la finele lui noiembrie.
Astfel, în ziua de 26 noiembrie, elevii Colegiului Tehnic „Miron Costin” Roman s-au adunat în sala de festivităţi unde au participat la spectacolul „Mândru că sunt român!”, parte a proiectului cu acelaşi nume, proiect al cărui obiectiv general a vizat sensibilizarea privind sentimentele patriotice ale tinerilor, dezvoltarea interesului pentru cunoaşterea, păstrarea şi transmiterea istoriei orale româneşti, a tradiţiilor şi obiceiurilor specifice poporului nostru.
O zi mai târziu, tot la Colegiul Tehnic „Miron Costin”, a fost organizată activitatea „Sărbătorim româneşte, suntem mândri că suntem români”, dedicată, de asemenea, Zilei Naţionale a României. Este de remarcat că astfel de activităţi au fost consemnate în toate liceele romaşcane, o notă specială fiind de consemnat la Liceul Tehnologic „Vasile Sav” precum şi la C.N. „Roman Vodă” unde un rol important în astfel de contexte îl joacă asociaţiile „Clubul dacilor liberi”, coordonator prof. Cătălin Păiuş, respectiv Asociaţia „Muşatinii” coordonată de prof. Dr. Ovidiu Albert într-o strânsă colaborare cu prof. Ionuţ Ciocoiu şi prof. Mihaela Tanovici, directorul colegiului romaşcan.
Simpozion la Muzeul de Istorie
Dacă n-au fost în şcoli, tinerii romaşcani au fost prezenţi la Muzeul de Istorie unde, în ajunul lui 1 Decembrie, a fost organizat Simpozionul cu tema „1 Decembrie – Ziua Naţională a României” reunind într-un parteneriat minunat instituţii locale şi judeţene, împreună cu elevi şi dascăli reprezentând Liceul Teologic „Episcop Melchisedec”, Colegiul Tehnic „Petru Poni”, Colegiul Naţional „Roman-Vodă”, Liceul cu Program Sportiv sub umbrela Asociaţiei pentru Antropologie Urbană, filiala Roman. Consecvenţi în rigoarea şi dăruirea dovedite cu astfel de ocazii, profesorii şi elevii Liceului Teoretic „Vasile Alecsandri” din Săbăoani au dedicat sărbătorii o serie de activităţi cultural-artistice desfăşurate la biblioteca şcolii, dar şi cu un moment emoţionant la Monumentul Eroilor din centrul comunei, unde au depus o coroană de flori în cadrul unui ceremonial la care au fost prezenţi primarul şi preotul din localitate.
Sărbătoarea celor mai mici români…
Cei mai mititei dintre români, respectiv preşcolarii şi elevii din clasele gimnaziale n-au ratat momentul, în fiecare instituţie de profil putându-se auzi în zilele premergătoare sărbătorii cântece patriotice, dar şi minunate montaje de poezie sau chiar de teatru pe această temă. Cel puţin la Şcoala „Calistrat Hogaş” toată suflarea a fost prezentă la spectacolul dedicat Zilei Naţionale, între momentele cele mai aplaudate fiind evoluţia copiilor din corul şcolii dar şi cel în care preşcolarii au încins Hora Unirii. Nici în şcolile din mediul rural din zona Romanului n-a fost linişte cu ocazia acestei îndrăgite sărbători, unul dintre exemplele deosebite pentru modul în care s-au raportat la Ziua Naţională fiind Şcoala Gimnazială nr. 1, din comuna Cordun, unde, în săptămâna 23-27 noiembrie, s-a desfăşurat proiectul educaţional „Mândria de a fi român”, care a cuprins mai multe activităţi dar şi un program artistic, prilej cu care elevii şcolii au intonat imnul naţional, au recitat poezii patriotice, au prezentat costumul popular precum şi două scenete pe teme istorice.
A. OPRIŞ