APEL PUBLIC

Parlamentului Republicii Moldova

Guvernului Republicii Moldova

Ministerului Finanţelor

Confederaţiei Naţionale a Sindicatelor din Republica Moldova

Subsemnata, Cimpoieşu Ana, preşedintele Consiliului Raional Hânceşti al Federaţiei Sindicale a Educaţiei şi Ştiinţei, în numele celor aproape 3000 de angajaţi ai sistemului de învăţământ din raionul Hânceşti, solicit RESPECTAREA LEGII nr. 270 privind sistemul unitar de salarizare în sectorul bugetar!

Se declară peste tot că prin această lege ar fi fost majorate salariile bugetarilor, inclusiv din învăţământ. Poate că da, dar nu substanţial, pentru că prin această lege bugetarii au fost lipsiţi de două fonduri lunare de salarizare: pentru ajutorul material, în mărimea unui salariu mediu lunar şi pentru premiere anuală, în mărime a cel puţin a unui salariu de bază.

În urma solicitărilor sindicatelor, Legea nr. 270 a fost modificată şi a fost introdus pentru anul 2020 premiul anual în mărime de 50% din salariul de bază. Guvernul trebuia să elaboreze o Hotărâre pentru reglementarea acordării acestui premiu, însă suntem în luna a 10-a a anului 2020 şi acest lucru nu este împlinit.

În plină campanie electorală, candidatul independent, Igor Dodon, care a fost la cârma statului timp de 4 ani, promite dublarea salariilor în învăţământ începând cu 01.01. 2021. Lăudabilă promisiune! Pentru că, până când educaţia nu va deveni o prioritate şi în realitate, iar munca profesorilor nu va fi răsplătită ţinând cont de rolul şi importanţa ei în societate, ţara nu va avea sorţi de dezvoltare, posedând lipsuri în toate domeniile socio-economice! Dar dacă sunt bani pentru dublarea salariilor peste două luni, credem că se găsesc bani şi pentru premiul anual.

De aceea cerem:

Parlamentului Republicii Moldova – să insiste asupra respectării propriei Legi nr. 270/2018!

Guvernului Republicii Moldova – să elaboreze de urgenţă o Hotărâre pentru reglementarea acordării premiului anual!

Ministerului Finanţelor – să identifice mijloacele financiare necesare pentru acordarea premiului anual!

Confederaţiei Naţionale a Sindicatelor – să sprijine solicitările membrilor de sindicat şi să insiste asupra respectării Legii nr. 270/2018, sub incidenţa căreia sunt toţi angajaţii din sectorul bugetar!

20 octombrie 2020

Preşedintele CR Hânceşti al FSEŞ, Ana CIMPOIEŞU