SINDICATUL, pavăză permanentă a angajaţilor, mai ales, pe timp de pandemie

Interviu cu Dl. Ghenadie DONOS, preşedintele Federaţiei Sindicale a Educaţiei şi Ştiinţei din Republica Moldova

Pentru a clarifica mai multe situaţii conflictuale intervenite în ultimul timp, i-am adresat lui Ghenadie DONOS, preşedintele Federaţiei Sindicale a Educaţiei şi Ştiinţei (FSEŞ), câteva întrebări.(…)

Ana Cimpoieşu, azi, în „ Făclia” somează factorii de decizie să-şi respecte angajamen­tele asumate public. Pe această temă redacţia primeşte multe semnale. Cum reacţionează Consiliul General al FSEŞ?

– Starea de alertă ne determină să acţionăm neîntârziat şi hotărât. Dar şi mai hotărât ne obligă să acţionăm când e vădită nepăsarea îndeplinirii de către Guvern a prevederii Legii nr. 270/2018 cu privire la plata premiului anual. Membrii Biroului Executiv al FSEŞ, în şedinţă operativă, au discutat problema la începutul acestei săptămâni. Deşi principala chestiune de pe ordinea de zi a fost analiza informaţiei despre actul semnării Convenţiei Colective de Muncă la nivel de ramură, am reluat şi dezbaterea acestui subiect, întrucât e o problemă de interes nu doar pentru angajaţii din Educaţie, dar şi pentru angajaţii din toate structurile bugetare ale ţării, am intervenit la Comitetul Confederal al CNSM, ca în soluţionarea problemei neîndeplinirii Legii nr. 270/2018, să mobilizeze forţele tuturor sindicatelor din aceste ramuri.

Şi dacă sindicaliştii se vor lovi de aceeaşi morgă a guvernanţilor, cum va proceda FSEŞ?

– Biroul Executiv al FSEŞ va decide organizarea unor acţiuni de protest, în conformitate cu legislaţia în vigoare.

Dacă e să vorbim despre adoptarea Convenţiei Colective de Muncă pentru anii 2021-2025, presupunem că au rămas propuneri, la care nu s-a găsit consens. Care ar fi acestea şi în ce manieră le veţi aborda pe parcursul acestei perioade?

– Da, negocierile bipartite au evidenţiat prevederi care n-au fost acceptate de membrii Comisiei din partea MECC: regimul de lucru al instituţiilor de educaţie timpurie, durata concediului anual al educatorilor de 62 de zile calendaristice, acordarea concediului suplimentar plătit de 7 zile calendaristice pentru bucătari şi alt personal auxiliar. Nu au fost acceptate propunerile privind acordarea pentru personalul contractual din cadrul OLSDÂ a dreptului de a presta activitatea didactică prin cumul în volum de 9 ore; stabilirea pensiei personalului didactic după 25 de ani de activitate. Sperăm că pe marginea lor se va găsi consens în negocierile ulterioare.

Propunerile se referă la domeniul Educaţiei. Cum rămâne cu cele ale Cercetării?

– În prezent, membrii Comisiei de Consultări şi negocieri Colective lucrează asupra proiectului Convenţiei Colective pentru Cercetare, anii 2021 -2025, care urmează a fi semnată până la 10 noiembrie – Ziua Ştiinţei.

Nu toţi cititorii ştiu ce cuprinde acest document – Convenţia Colectivă de Muncă. Care ar fi nişte elemente principale ale ei?

– În ea sunt capitole ce ţin de parteneriatul social, reglementări în stabilirea raporturilor de muncă, regimul de muncă şi de odihnă, normarea şi retribuirea muncii, condiţiile de muncă şi protecţia muncii, asigurarea condiţiilor pentru activitatea organelor sindicale.

Poate beneficia de prevederile Convenţiei revendicate de FSEŞ şi organizaţia sindicală numită „Viitorul”?

– Nu, FSEŞ negociază în exclusivitate numai pentru revendicările membrilor organizaţiei sale.

Am vrea să vă întrebăm în ce măsură s-au păstrat garanţiile sociale din Convenţia precedentă a FSEŞ pentru cei patru ani trecuţi?

– În temei, s-au păstrat. Consecvenţa luptei de protecţie socială a salariaţilor noştri este fermă. Părţile semnatare şi-au asumat responsabilitatea de a realiza prevederile negociate prin majorarea alocaţiilor financiare pentru educaţie, a cuantumului salariilor din sistem, sporirea nivelului de calitate a muncii personalului didactic, inclusiv a tinerilor specialişti etc. Un loc deosebit ocupă prevederile ce ţin de crearea condiţiilor inofensive de muncă, în special în situaţiile de risc, reglementarea timpului de muncă şi de odihnă, acordarea unor facilităţi pentru preşedinţii organelor sindicale.

Organele sindicale de toate nivelurile vor lua prevederile Convenţiei drept bază la negocierea propriilor Contracte Colective de Muncă, vor familiariza conducătorii instituţiilor educaţionale şi preşedinţii organizaţiilor sindicale primare cu prevederile negociate. (Sursa: Ziarul Făclia, nr. 39, Chişinău, 23 oct. 2020)

Interviu realizat de Tudor RUSU