Bătălia pentru anihilarea Ordinului 4884

  • Interviu cu dl. Gabriel PLOSCĂ, preşedintele Sindicatului din Învăţământ şi Cercetare Neamţ

 

– Să începem cu începutul. Cu ce ne doare mai tare…

– Încep prin a semnala faptul că, până în momentul acesta, nimeni nu ne-a sesizat că în judeţul nostru ar fi fost probleme în ceea ce priveşte plata salariilor pentru luna septembrie. E o veste care ne bucură. Dar aş vrea să precizez şi că, pentru a nu avea emoţii în acest sens, ne-am interesat şi am urmărit, încă de la începutul lunii, această problemă. Rezultatul este şi o consecinţă a faptului că am monitorizat aplicarea legislaţiei, aşa încât să nu fie sincope.

– Şi chiar nu au mai rămas probleme nerezolvate privind salarizarea?

– Da, au mai rămas şi ne ocupăm de găsirea soluţiilor de rezolvare. Au mai rămas probleme, în sensul că salariile sunt ceva mai mici în cazul personalului didactic auxiliar cu studii medii, dar şi aici s-a găsit o soluţie care, sperăm să dea rezultatele dorite. În final trebuie ca aceşti oameni să aibă cel puţin aceleaşi salarii ca şi până în momentul de faţă. În ceea ce priveşte salariile, noi vom fi preocupaţi în continuare ca unităţile şcolare să ceară sumele corecte de la Inspectoratul Şcolar, Inspectoratul Şcolar să prezinte corect această situaţie Ministerului Educaţiei, iar sumele solicitate să ajungă înapoi la inspectorate, la unităţile şcolare şi apoi pe cardurile colegilor noştri. Avem semnale că în mai multe şcoli, salariile – practic sumele care ar urma să se dea pe costul standard – nu sunt suficiente pentru acoperirea retribuţiilor. Dar, în acelaşi timp, din discuţiile pe care Federaţia noastră le-a purtat la nivelul Ministerului Educaţiei, la nivelul Guvernului chiar, se intenţionează o rectificare de buget în luna noiembrie, prin care, la nivelul Ministerului Educaţiei, să ajungă toate sumele pentru a asigura salariile până la sfârşitul anului.

– Din discuţiile anterioare am înţeles că şi normarea este o problemă.

– Da, a rămas o problemă, şi la începutul lunii octombrie am avut surpriza neplăcută de a constata că domnul ministru demisionar a semnat Ordinul nr. 4884 prin care se preconiza tăierea a aproximativ 4600 de posturi din sistemul educaţional, fără îndoială un lucru care ar fi creat mari neplăceri în buna funcţionalitate a acestui sistem. Ne-am întâlnit, la începutul lunii octombrie, în organismele de conducere ale Federaţiei sindicatelor libere din învăţământ. Şedinţa a avut loc pe data de 2 octombrie, în cadrul Biroului Operativ al Federaţiei, iar a doua zi, pe data de 3 octombrie, ne-am întâlnit în Colegiul Naţional al Liderilor. În cadrul Biroului am analizat situaţia creată prin apariţia acestui Ordin care nu a fost discutat şi nu a primit avizul Comisiei de Dialog Social, de la nivelul Ministerului Educaţiei, aşa cum ar fi fost normal. Atunci am hotărât ca membrii Biroului Federaţiei, la care s-au mai adăugat câţiva colegi din Colegiu, să cerem explicaţii de la Ministerul Educaţiei. Miercuri, pe 3 octombrie, la ora 8.30, am fost prezenţi la Minister, am avut o întâlnire cu domnul ministru secretar de stat Licsandru Paraschiv şi cu domnul Mihai Păunică, director al Direcţiei de Buget-Finanţe. În cadrul acestei întruniri am cerut explicaţii privind emiterea ordinului respectiv. Din păcate, nu am primit nişte răspunsuri care să ne mulţumească, interlocutori noştri dând din colţ în colţ şi pretinzând că nu deţin informaţii în acest sens, deşi domnul Păunică semnase acest ordin. Şi atunci, noi am spus că, dacă lucrurile nu se rezolvă şi apar disponibilizări de persoane în sistemul educaţional, e sigur că o să ieşim în stradă. Conducerea Federaţiei a continuat discuţiile, a fost informată doamna prim-ministru, a fost informată şi doamna ministru interimar Rovana Plumb şi am reuşit, în urma presiunilor să obţinem modificarea acestui ordin: nu au mai fost reduse circa 4.600 de posturi, ci aproximativ jumătate, dar posturi care NU erau ocupate. Ideal ar fi fost să salvăm toate posturile, dar numai atât a fost posibil, deocamdată. Sigur că rămânem în permanenţă conectaţi la ceea ce se întâmplă în privinţa oamenilor şi a posturilor. Drept dovadă subliniez că pe aceste teme, de personal şi salarizare, am avut, în decurs de nici o lună, trei comisii paritare la Inspectoratul Şcolar Judeţean Neamţ, în care am urmărit atenţi evoluţia evenimentelor. Ultima discuţie a avut loc chiar astăzi, 15 octombrie, când am rezolvat şi ultimele situaţii în care apăreau şi reduceri de personal.

– În momentul de faţă se operează sau nu reduceri de personal?

– Nu. În momentul de faţă, în Neamţ nu avem reducere de personal, de oameni din sistemul de învăţământ.

– Vă frământă, însă, şi alte probleme ale sistemului.

– Da, vorbim aici despre consecinţe ale Legii 153, care ne-au produs şi produc destule probleme. Şi îmi pare rău că ne tocăm nervii pentru a corecta greşelile „minore” ale legii, în timp ce noi ar fi trebuit să ne concentrăm pe a ridica grila de salarizare. Dar toate la vremea lor.

– În privinţa salarizării ce impedimente mai trebuie remediate?

– Ne preocupă în special problema acordării tranşelor de vechime în învăţământ. Pe vechea lege de salarizare, noi aveam tranşe de vechime în învăţământ de 30-35-40 şi peste 40 de ani. În noua lege, ultima tranşă se opreşte la 25 de ani. Astfel, au rămas blocate salariile colegilor care trebuiau să treacă la tranşa de vechime de la 30 la 35 spre exemplu. Evident, au fost frustraţi de mărirea de salariu. Din acest motiv, la nivel de Birou Operativ – şi aici trebuie să precizez că meritul cel mai mare îl are colegul nostru Ionel Hociung – am formulat un punct de vedere vizavi de acest aspect, punct de vedere pe care l-am înaintat Federaţiei, care urmează să aibă o întâlnire cu reprezentanţii SIVECO şi a celor care administrează programul de salarizare. (N. R.Publicăm alăturat acest document.) Ne vom consulta cu avocatul nostru şi s-ar putea să demarăm noi acţiuni în instanţă pe această temă.

– Ce alte acţiuni în instanţă pregătiţi pentru perioada următoare?

– Pregătim o acţiune în instanţă IN REM către Ministerul Educaţiei. Vrem să vedem cine se face vinovat că dă dispoziţii de modificare a EDUSAL fără ca la bază să fie un act normativ, ci numai din dorinţa personală a cuiva sau a altcuiva. Noi considerăm că s-au făcut mai multe modificări în EduSAL pe vorbe, fără să aibă la bază un act normativ şi, probabil, numai din dorinţa de a se încadra în buget.

– Aţi participat la jubileul organizat de Inspectoratul Şcolar Neamţ?

– Da, am fost invitat şi am participat cu plăcere la sărbătorirea a 50 de ani de la înfiinţarea Inspectoratului Şcolar Judeţean Neamţ, odată cu sărbătorirea Zilei Mondiale a Educaţiei şi, cu acest prilej, am transmis gândurile noastre bune către Inspectoratul Şcolar. Considerăm că această instituţie are un rol deosebit în buna organizare şi funcţionare a sistemului de învăţământ şi cred că această formă de organizare trebuie să rămână şi în continuare. Spun aceasta pentru că au fost unele voci care au spus că inspectoratele ar trebui desfiinţate. Noi, în general, am colaborat bine pe plan local, relaţia de parteneriat bazându-se pe respectul reciproc. Nu aş vrea să amintesc acum perioadele puţin mai tulburi, când au fost şi unele probleme. Aş vrea să rămân numai la gândul bun, numai la acele lucruri pe care le-am rezolvat în interesul colegilor noştri. Precizez că în momentul de faţă noi avem o relaţie foarte bună cu Inspectoratul Şcolar: ne întâlnim, discutăm problemele apărute în sistemul şcolar, ne informăm în interesul salariaţilor. Avem un dialog real şi nu unul formal, fapt care ne bucură.

– Nu pot decât să vă doresc gânduri bune şi spor la treabă…

 

A consemnat Mircea ZAHARIA