COMUNICAT DE PRESĂ, 16.09.2021

Această imagine are atributul alt gol; numele fișierului este 05-ap242-foto1.jpg

Sindicatelor Libere din Învăţământ

Federaţia Sindicatelor din Educaţie „SPIRU HARET”

Testarea obligatorie a salariaţilor din învăţământ pe banii lor este ilegală!

Vom da statul în judecată, dacă guvernanţii ne obligă să plătim pentru eşecul lor!

Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ şi Federaţia Sindicatelor din Educaţie „SPIRU HARET” – federaţii sindicale reprezentative la nivel de sector de activitate învăţământ preuniversitar – avertizează Guvernul României că va ataca în justiţie orice act prin care angajaţii din învăţământ vor fi obligaţi să se testeze pe banii lor pentru depistarea COVID -19!

Înainte să aplice o astfel de măsură, prin care să oblige angajaţii din învăţământ care nu s-au vaccinat împotriva COVID 19 să-şi plătească testele, domnul prim-ministru ar trebui să lectureze Codul Muncii, care, la art. 175 alin (4) prevede că: „Măsurile privind securitatea şi sănătatea în muncă nu pot să determine, în niciun caz, obligaţii financiare pentru salariaţi”. Ţinând cont de acest articol, şi nu numai, orice sumă pentru asigurarea sănătăţii angajatului la locul de muncă trebuie asigurată de angajator. În plus, Guvernul şi-a asumat, încă din martie 2021, să vaccineze 70% din populaţie, cifră care conducea la imunizarea de masă. „Obiectivul nostru este ca până la finalul lui septembrie să vaccinăm 10,4 mili­oane de români, asta înseamnă 70% din populaţia activă, ceea ce înseamnă că trecem în partea cealaltă a pandemiei”, declara pe 16 martie a. c. premierul Florin Câţu. Dacă Guvernul îşi respecta obiectivul şi, prin campaniile publice, determina 70% din populaţia României să se vaccineze, ajungeam la imunizarea de masă iar astăzi nu mai eram sub ameninţarea acestui val 4. Eşecul guvernanţilor nu trebuie decontat de angajaţii din învăţământ.

Având în vedere cele prezentate mai sus şi ţinând cont că peste 60% (193.430 de persoane) dintre angajaţii din învăţământ s-au vaccinat deja, considerăm că orice act normativ prin care se vrea introducerea testării cu plată este atât ilegal, cât şi imoral.

PREŞEDINTE F.S.L.I.,                                PREŞEDINTE F.S.E. „SPIRU HARET”,

Simion HANCESCU                                               Marius Ovidiu NISTOR