Spre deosebire de ediţiile trecute, în acest an, Complexul Muzeal Naţional Neamţ a fost organizator principal, cu sprijinul financiar acordat de Consiliul Judeţean Neamţ. Fundaţia „Vorel”, în calitate de partener, a acordat Premiul pentru debut. Peste 150 de artişti profesionişti din întreaga ţară s-au înscris în concurs cu 250 de lucrări de pictură, grafică şi sculptură. Juriul a fost format din Oliv Mircea, critic de artă (preşedinte), prof. univ. dr. Doina Valeria Mihăilescu, Universitatea de Vest din Timişoara, Marian Zidaru, sculptor, prof. Ştefan Potop, preşedintele filialei Neamţ a Uniunii Artiştilor Plastici din România (membri).
Marele Premiu a fost câştigat de Constantin-Adrian Corcăcel, membru al UAP Galaţi, pentru lucrarea de gravură intitulată Ars Censurae.
Sunt onorat pentru primirea Marelui Premiu. Mulţumesc juriului pentru apreciere şi felicit echipa Complexului Muzeal Naţional Neamţ pentru buna organizare a acestui eveniment, a declarat laureatul pe Facebook.
Pentru lucrarea Dig la Balcic, lui Alexandru Antonescu, din Alba, i-a revenit premiul de la secţiunea ulei pe pânză. La această categorie a fost nominalizată şi artista Mariana Papară, membră a UAP Neamţ, alături de alţi şase plasticieni.
George Romila (UAP Neamţ) a câştigat premiul pentru grafică (Drum.Capăt – tehnică mixtă-carton), iar Matei Gaşpar (UAP Timişoara) a intrat în posesia premiului pentru sculptură (Alfabet – tehnică mixtă-metal, răşină epoxidică).
Daniel Adăscăliţei, şi el nemţean, autor al lucrării Piggy Bank (tehnică mixtă), a fost răsplătit cu premiul pentru debut oferit de Fundaţia „Vorel”.
Premiul Uniunii Artiştilor Plastici din România a fost acordat artistului bucureştean Teodor Ştefan, pentru pictura pe pânză intitulată Babel.
Celui mai apreciat artist, la finalul expoziţiei, organizatorii îi vor decerna Premiul Publicului.
Felicitări tuturor celor nominalizaţi şi câştigătorilor celei de-a XVII-a ediţii a Bienalei Naţionale de Arte Plastice „Lascăr Vorel” Piatra-Neamţ! Vineri, 29 octombrie, au fost decernate premiile celor trei secţiuni din concurs – pictură, sculptură şi grafică, precum şi Marele Premiu. În plus, Fundaţia „Vorel” Piatra-Neamţ a oferit Premiul pentru debut, iar Uniunea Artiştilor Plastici din România a acordat un Premiu Special. Suntem recunoscători tuturor celor care s-au înscris în concurs în acest an şi lansăm deja invitaţia pentru ediţia din 2023!, a transmis conducerea Complexului Muzeal Naţional Neamţ.
Primul festival al expoziţiilor de artă plastică „Lascăr Vorel” s-a desfăşurat între 15 şi 30 august 1970. Au expus atunci 22 de pictori, graficieni şi sculptori: Dan Hatmanu, Dimitrie Gavrileanu, Ion Ganju şi Nicolae Constantin, din Iaşi, Elena Aflorii, Toni Avram, Ioan Donca, Vasile Grigore, Ion Muraru, Mircea Olarian şi Nicolae Săftoiu, din Bucureşti, Emilia Dumitrescu din Brăila, Zâna Blănuţă din Braşov, şi sculptorii Mihail Meiu şi Petre Bălănică. Dintre artiştii pietreni au fost prezenţi în expoziţie Iulia Hălăucescu, Zenaida Mădescu, Clement Pompiliu, Nicolae Milord, Mihai Mădescu, Petre Petrescu şi Gheorghe Iliescu.
După ediţia a IV-a, organizată în 1976, Bienala de Artă Plastică „Lascăr Vorel” a fost întreruptă. Două decenii mai târziu, mai exact în octombrie 1997, Bienala a fost relansată de Fundaţia „Vorel”, cu sprijinul Complexului Muzeal Judeţean Neamţ (acum, Naţional) şi al Filialei Neamţ a Uniunii Artiştilor Plastici din România.
Violeta MOŞU