Universuri cromatice: Parasca Agape şi Ilie Boca

Deschisă recent la Casa Socială Vaduri în organizarea Asociaţiei Culturale „R.A.D.A” (preşedinte, Laura Ploscaru), expoziţia „Universuri” a artiştilor vizuali Parasca Agape şi Ilie Boca aduce în atenţia iubitorilor de frumos creaţiile de dată recentă a celor doi fraţi plasticieni, recunoscuţi intern şi internaţional. Fiind un pictor care defineşte pictura monumentală, Ilie Boca surprinde, de această dată, cu o amplă serie de acuarele, după cum a declarat preotul poet Dorin Ploscaru, gazda manifestării.

Ilie Boca ne propune un excurs în lumea peisagisticii şi a Bucovinei copilăriei sale, o plonjare în timp. Aceste acuarele ale sale s-au născut, pe de o parte, dintr-o nevoie de a desena, de a spune ceva, iar pe de altă parte, din cauza unor probleme de sănătate care nu i-au permis artistului să intre în acele tuşe largi cu care ne-a obişnuit, în acele lucrări de mari dimensiuni, de 3m/4m. Lucrările sale sunt crâmpeie de drumuri, fântâni, garduri, case, peisaje… Fiecare culoare trimite către o sacralitate care nu este forţată, ci vine de la sine.

Referindu-se la pictura şi grafica Parascăi Agape, Dorin Ploscaru a zăbovit asupra rafinamentului stilistic şi plastic.

Fiind o fire introvertită, o fire tăcută, Parasca Agape comunică foarte mult prin personaje, prin păsările care sunt gălăgioase, prin portretele acestea uneori schimonosite având ca mesaj ironizarea lenei, mândriei, trufiei, prostiei.

Expoziţia, organizată prin bunăvoinţa familiei Tincuţa şi Emil Neagoie, este deschisă publicului până la sfârşitul anului.

Violeta MOŞU