Podişul Sucevei. Studiu termo-pluviometric

Semnalăm apariţia unei lucrări cu un subiect mai rar întâlnit în literatura noastră de specialitate, Podişul Sucevei. Studiu termo-pluviometric, semnată de Bogdan Nistor, la Editura George Tofan, Suceava, 2014.

Bogdan Nistor, profesor de istorie-geografie, director al Şcolii Gimnaziale Zamoştea (Suceava), în prezent inspector şcolar pentru disciplina geografie în cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean Suceava, se distinge printr-o participare activă la numeroase activităţi metodico-ştiinţifice şi manageriale cu diverse instituţii la nivel judeţean şi naţional.

Personal, nefiind un specialist în domeniu, nu voi aborda tema lucrării în amănunt, ci voi face o prezentare generală a demersului linear urmat de autor.

Cartea vine să completeze informaţiile ştiinţifice de natură climatologică pentru această subunitate geografică de 9.000 Km2. De mare întindere, lucrarea abordează aproape exhaustiv cele mai importante elemente climatice, temperatura şi precipitaţiile din podişul Sucevei.

Structurată în şapte părţi (capitole) ce însumează un număr de 272 de pagini, format academic, lucrarea reprezintă teza de doctorat cu acelaşi titlu, susţinută la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” Iaşi în anul 2009, sub îndrumarea doamnei prof. univ. dr. em. Elena Erhan.

Materialul grafic, alcătuit din peste 170 de schiţe, grafice şi figuri, la care se adaugă cele 182 de tabele ce au rezultat în urma prelucrării datelor din observaţiile meteorologice, uşurează parcurgerea şi înţelegerea demersului de cercetare.

În elaborarea ei, autorul, pe lângă analizele (factorii genetici ai climei) şi studiile efectuate, a consultat şi 280 de lucrări şi studii de specialitate şi, în final, au rezultat cele şapte părţi (Individualitatea geografică a Podişului Sucevei, Factori climatogeni, Temperatura aerului în Podişul Sucevei, Precipitaţiile atmosferice în Podişul Sucevei, Fenomenele hidrometeorologice în Podişul Sucevei, Influenţele scandinavo-baltice asupra climei Podişului Sucevei, Importanţa climei pentru societate şi economie în Podişul Sucevei), care demonstrează individualitatea climatică a acestei unităţi de relief.

Datele utilizate aparţin perioadei 1961-2006, perioadă suficient de mare pentru analiza temperaturii şi precipitaţiilor din zona menţionată, culese de la 8 staţii meteorologice şi de la cele 29 de posturi pluviometrice existente în Podişul Sucevei.

Bazată pe studii şi analize, lucrarea se bazează pe materialul faptic reprezentat de datele meteorologice.

Pornind de la premise şi ajungând la concluzii, autorul ne oferă, într-un discurs linear, numeroase date privind evoluţia temperaturii şi precipitaţiilor. Astfel, tânărul cercetător promite să urmeze pe Liviu Apostol, Elena Erhan şi alţi cercetători din domeniu.

Chiar o simplă lectură a cărţii ne oferă elemente privind cunoaşterea climatologică a teritoriului menţionat pentru diverse domenii de activitate (agricultură, economie, industrie), mă determină să recomand lucrarea tuturor studenţilor, absolvenţilor, profesorilor de geografie şi, nu în ultimul rând celor interesaţi de astfel de subiecte, în special pentru judeţul Neamţ (Valea Ozanei, Târgu Neamţ, Sagna, Roman etc.).

 

Prof. Dr. Mihai FLOROAIA