A apărut numărul 38 al îndrăgitei reviste „Generaţia 9”, publicaţie a Şcolii Gimnaziale nr. 2 din Piatra-Neamţ. Pentru prima dată în variantă color, revista – realizată cu mult talent, duioşie şi umor de către doamna profesoară Monica Cristea – cuprinde rubrici precum: „Excelenţa la ea acasă”, „Pagina credinţei”, „Pitici cu condei”, „Atelier literar”, „Misterele Terrei”, „Pagina de fizică”, „Pagina de mate”, „Întrebări şi răspunsuri”, „Interviu”, „Pasiuni şi talente…” etc.
Pe parcursul celor 14 ani de apariţie, revista a adunat în paginile ei talentul şi creativitatea generaţiilor de elevi care au trecut pragul şcolii, remarcându-se la diferitele competiţii regionale şi naţionale.
„Participând mai întâi la etapa judeţeană a Concursului de Reviste Şcolare, publicaţia noastră a primit premiul I şi a obţinut dreptul de a fi prezentă la etapa următoare. Astfel, a intrat în competiţie cu acelaşi gen de reviste care văd lumina tiparului în toate judeţele României. Spre bucuria redacţiei şi a celor care au sprijinit demersul editorial al elevilor de la Şcoala Gimnazială nr 2, «Generaţia 9» se află printre cei dintâi, ocupând acelaşi onorant loc 1. Am mai aminti că revista Şcolii 2 este singura din judeţ, la secţiunea gimnaziu, care se numără printre laureaţi”, spune prof. Monica Cristea, coordonatoarea publicaţiei.
Nu în ultimul rând, o parte dintre foştii redactori ai revistei sunt astăzi studenţi sau masteranzi la Facultatea de Jurnalistică, ceea ce demonstrează faptul că o revistă şcolară – mai ales atunci când vorbim de o publicaţie de talia „Generaţiei 9” – poate evidenţia şi canaliza înclinaţiile şi talentele şcolarilor către diferite domenii, precum literatură, fizică, matematică, biologie, sport, chimie, muzică.
Un vis împlinit
În cuvântul rostit la festivitatea de lansare a ultimului număr al revistei „Generaţia 9”, prof. Monica Cristea a mulţumit, într-un fel aparte, binefăcătorilor care au susţinut apariţia primului număr color al revistei. Redăm un fragment din spusele doamnei profesoare, cu speranţa şi încrederea că revista va avea o viaţă cât mai lungă, aducând în sufletele celor mici, dar şi al celor mari raze de lumină, într-o lume în care întunericul îşi face din ce în ce mai simţită prezenţa…
„Şi-a încruntat fruntea Prea Înălţatul, şi-a scuturat barba de omăt şi l-a chemat la el pe Petru. Petru, Sfântul Petru, cel cu cheile de la Rai.
− Ia, spune, Petre, ce ştii?! Mai trăieşte profesoara ceea care mi se ruga pentru ca revista pe care o tot migăleşte să prindă culoare şi în interior?
− Da, trăieşte Doamne, că-i o încăpăţânată şi ne-a ros urechile cu revista aia a ei. S-a rugat la toţi sfinţii, ce mai… Ştie una şi bună: «revistă color, revistă color». Şi doar i-ai dat destule pe cap ca să-şi vadă de durerile ei, da ea, nu şi nu! (…) Iaca-i ruga din ultimii 14 ani, Preasfinte, că am învăţat-o pe de rost, zice aşa: «Fă, Doamne, ca măcar o dată în viaţă să mă pot bucura şi eu, adică ea, de ochii calzi ai copiilor, de zâmbetele lor luminoase de pe feţele mici, fă o minune să apară COLOR toată revista Generaţia 9!» (…) Îndură-te de ea, Preasfinte, că la Tine este mila şi puterea. (…)
− Eh, oftă Preaslăvitul, bine zici, Petre, nu degeaba te-am luat ajutorul meu. Am să trimit un mesager, da´ o să fie special: fără aripioare, fără aureolă, care nu zboară prin văzduh, unul de-al lor, dar puternic legat de locul minunat în care le-am hărăzit să trăiască, în Grădina Maicii Domnului. Un… înger-inginer… un inginer silvic. Da, da, am să dau gândul cel bun şi puterea financiară celui care a mai dus la şcoala aceea doi puişori de ulm, după ce l-am chemat pe copacul cel bătrân, parcă Nenea Ulmul îi spunea, să ne împodobească intrarea la Poarta Raiului. Bine zici, Petre, ia şopteşte-i tu lui Paul, inginerului Paul Râtan să dea mâna cea de ajutor copiilor şi dăscăliţei şi nu uita, Petre, fă aşa ca de unde dă, Noi să-i dăm cu asupra de măsură. Că oamenii buni pe Pământ sunt din ce în ce mai rari”.
Irina NASTASIU