Un cadou pentru Ion Creangă: Casa copilăriei lui de la Humuleşti se pregăteşte de redeschidere

După o restaurare ca la carte (spre deosebire de Bojdeuca din Ţicău), fără niciun fel de intervenţii stridente, casa din Humuleşti în care s-a născut şi a copilărit inegalabilul Ion Creangă se pregăteşte pentru redeschidere. Pe 6 februarie, a avut loc recepţia lucrărilor, prilej de bucurie pentru Rocsana Josanu, directoarea Direcţiei pentru Cultură Neamţ, care ştie cu ce probleme s-a confruntat timp de 13 ani, cât a fost muzeograf la Casa Creangă.

„S-a lucrat cu grijă, cu responsabilitate, au venit meşteri din Maramureş care au adus şi bătut draniţa, a fost înlocuit tot materialul lemnos putred din structura casei, s-au lipit cu lut podelele şi prispa. Casa «Amintirilor din copilărie» a avut şansa de a beneficia de o finanţare europeană, cu ajutorul căreia aspectul monumentului istoric s-a îmbunătăţit iar frumuseţea acestei căsuţe bătrâneşti a fost şi mai mult scoasă la lumină”, se menţionează în postarea de pe pagina Direcţiei pentru Cultură Neamţ.

Proiectul intitulat „Conservarea, protejarea şi promovarea Muzeului Memorial Ion Creangă Humuleşti”, în valoare de 1,8 milioane lei, a beneficiat de o contribuţie de 380.000 de lei din partea Uniunii Europene.

La fel ca la Ţicău, proiectul a prevăzut amenajarea unui spaţiu pentru vizitatori, realizat – din fericire, în deplină concordanţă cu muzeul de la Humuleşti.

„Ideea acelor gradene este foarte bună, pentru că întotdeauna ne confruntam cu problema spaţiului în perioadele de vârf, când veneau şi câte 5-6 grupuri odată şi efectiv nu aveau unde sta. Erau prea puţine bănci, probabil se vor pune din nou în jurul casei, dar oricum era puţin loc pentru vizitatori. Sunt încântată de ceea ce a ieşit. Mă bucur pentru muzeografi pentru că li s-a făcut un birou, de asemenea mă bucur pentru că s-au făcut toalete pentru turişti şi arată aşa cum trebuie să arate şi este apă permanent. Iarna îngheţa întotdeauna instalaţia, iar noi căram apă cu găleata de pe la vecini, ca să avem cu ce spăla veceurile. Nu vă pot povesti ce urât era. Mă bucur că există acel spaţiu expoziţional etnografic în spate, unde sunt nişte rafturi făcute în stil tradiţional de o firmă din Iaşi. Pe fiecare laterală sunt motive tradiţionale diferite, chiar mi-au plăcut extraordinar. S-a lucrat foarte bine, cu simţ de răspundere, cu grijă, nu este nimic în plus faţă de ceea ce a fost, exceptând camerele de supraveghere montate la colţuri. Doamna Viorica Gândulescu de la Roman a fost diriginte de şantier, o doamnă atestată de Ministerul Culturii, care ştie ce înseamnă monumentele”, ne-a declarat Rocsana Josanu, directoarea DJC Neamţ.

Cât priveşte redeschiderea muzeului, deşi ar fi fost frumos să aibă loc pe 1 martie, de ziua lui Creangă, va mai dura. Trebuie încălzite spaţiile, reamenajate expoziţiile, mai sunt mici retuşuri de făcut. Oricum este de aşteptat ca la începutul lunii iunie, Casa Creangă să-şi deschidă porţile, spre bucuria turiştilor şi spre mândria tuturor celor care au contribuit la realizarea unui proiect reuşit de restaurare.

(N.R. preluare după AtitudineadeNeamţ – 08/02/2024)

Cristina MIRCEA