Centenarul Asociaţiei Învăţătorilor – Apel

Stimaţi colegi,

Asociaţia Învăţătorilor din judeţul Neamţ împlineşte o sută de ani de la înfiinţare. Ni s-a dat nouă onoranta, dar şi dificila, misiune de a organiza manifestările unui centenar încărcat de semnificaţii deosebite pentru toţi cei care sunt, după cum îi numea Dumitru Almaş, „grădinari de suflete umane …”. Este un moment în care trebuie să arătăm întregii comunităţi că suntem un întreg, un partener respectat şi căutat. Pentru că aşa au fost învăţătorii dintotdeauna. Nici o altă breaslă din ţară nu se poate lăuda până în 1945 cu o mai mare organizare decât cea învăţătorească. Când preşedintele AGIRo intra în audienţă la ministru, deseori acesta întreba: „Ce mai face armata învăţătorilor?” Aveau asocialţii locale în fiecare judeţ. În fiecare judeţ aveau cel puţin un imobil (casa învăţătorului) în care puteau oferi găzduire colegilor de aiurea care treceau pe la ei. Aveau internate pentru copiii de învăţători care veneau la oraş, la studii. În fiecare judeţ aveau bancă proprie, librărie şi o publicaţie cu apariţie regulată. Aveau case de odihnă la munte şi la mare. Aceste asocialţii se ocupau de formarea continuă a membrilor lor, organizau congrese, conferinţe, unde erau onorate să participe somităţile vieţii ştiinţifice şi culturale ale vremii.

Însă ce altceva decât amintirea le-a rămas înaintaşilor noştri? Noi! Învăţătorii de azi. (Asociaţia Învăţătorilor a înţeles şi înţelege prin „învăţător” cel care „învaţă copiii”). Este momentul unui nou început. Este momentul să reclădim o asocialţie puternică şi respectată. De aceea,  vă  chem pe toţi cei care credeţi că numai uniţi, organizaţi, ne vom apăra drepturile, vom putea promova interesele noastre economice şi sociale, să ne fiţi alături în aceste momente aniversare. Îi rog pe inspectorii generali, pe inspectorii de specialitate, pe directorii unităţilor de învăţământ, pe educatoare, învăţători, profesori, pe elevi, pe toţi cei care lucrează în învăţământ, pe toţi membrii comunităţii noastre, să sprijine demersul nostru organizatoric dedicat centenarului învăţătorimii nemţene. Vă invit pe toţi să deveniţi membrii Asociaţiei Învăţătorilor din judeţul Neamţ.

Dorim să realizăm o punte între generaţii. Dorim să-i aducem pe cei tineri lângă noi. De aceea invit unităţile şcolare să ni se alăture prin semnarea Contractelor de parteneria educaţional. Îi invit pe toţi colegii să participe la proiectarea şi desfăşurarea programului de activităţi. Cu voi şi cu elevii noştri putem organiza activităţi diverse: simpozioane, seminarii, întâlniri de lucru, expoziţii, concursuri tematice, programe culturale şi artistice, întreceri sportive. Numai dumneavoastră puteţi ridica prestigiul revistei cadrelor didactice „Apostolul”. Numai cu dumneavoastră putem scrie Monografia Asociaţiei Învăţătorilor din judeţul Neamţ. Orice activitate educativă  organizată în şcoală în semestrul II al acestui an şcolar o putem desfăşura sub semnul sărbătorii centenarului nostru.

Profitând de acest eveniment aniversar, adresez tuturor cadrelor didactice un apel sincer de a se înscrie în asociaţia noastră, unde vor avea posibilitatea să îmbogăţească şi să sporească eficienţa tuturor activităţilor organizaţiei. Avem neapărată nevoie de această împrospătare şi creştere numerică şi pentru o mai bună organizare şi mai ales pentru promovarea unor cadre tinere cu o nouă conceptţie şi viziune despre şcoală, despre învăţământ. Vă aşteptăm alături de noi!

Împreună vom reuşi. Împreună dorim să putem spune copiilor şi nepoţilor noştri „am participat la sărbătoarea centenarului cadrelor didactice din judeţul Neamţ”. Închei citându-l pe regretatul nostru coleg Romel Bârjoveanu: „Binecuvantaţi să fie cei ce ne-au deschis drumul şi dorim tuturor colegilor de azi şi de mâine să nu lase pradă întâmplării acest monolit din care au făcut, fac şi vor face parte toţi cei aleşi de Dumnezeu să lumineze neamul românesc!”

Dumnezeu să ne ţină puterile!

NR: Din lipsă de spaţiu, Programul activităţilor dedicat centenarului va fi publicat integral în numărul viitor.

Preşedinte, Prof. Gheorghe AMAICEI