• Posibilă fişă de dicţionar (fragmente)
În anul 2014, am încredinţat tiparului lucrarea noastră Un dicţionar al literaturii din judeţul Neamţ, de la copişti la suprarealişti.
Într-un text liminar atrăgeam atenţia că: realizarea acestei lucrări este materializarea unui proiect asupra căruia autorul a gândit mult timp şi a adunat material documentar de-a lungul multor ani. […] Includerea în dicţionar a fost condiţionată de publicarea a cel puţin unui volum cu creaţii literare originale.
În perioada care a trecut de la publicarea dicţionarului nostru, medicul Dan-Gabriel Arvătescu a publicat mai multe cărţi şi în cele ce urmează vom alcătui o posibilă fişă pentru o ediţie nouă a dicţionarului.
ARVĂTESCU Dan-Gabriel (n. 22 mai 1960, Câmpulung Muscel) în familia bunicilor paterni, unde până la vârsta de şapte ani va beneficia de o îngrijire şi o educaţie aparte, ceea ce face ca la maturitate să se spună, cum se obişnuieşte: „are cei şapte ani de acasă”.
Bunica era casnică iar bunicul, care înainte de venirea comuniştilor la putere în România, colonelul Constantin Arvătescu, altădată profesor la Şcoala Militară de la Sibiu, a ajuns muncitor la fabrica de magiun din localitate după ce petrecuse câţiva ani în închisoare, aşa cum se întâmplase cu toţi ofiţerii din Armata Română ce participaseră în prima parte a războiului la luptele împotriva Uniunii Sovietice.
Tot în această perioadă, încă de la doi ani, este iniţiat în limba franceză cu naşa sa de botez, Zoe Georgescu, ajungând ca la maturitate să vorbească fluent în limba lui Voltaire.
După această primă parte a copilăriei se va muta la părinţii săi, în Roman unde, aceştia erau medici la Spitalul din localitate. Aici, urmează cursurile primare şi gimnaziale la Şcoala generală nr. 1 Roman, între 1967-1975, iar cele liceale la Liceul Roman Vodă (1975-1979).
După bacalaureat şi examenul de admitere la facultate, va efectua stagiul militar de un an de zile, apoi cursurile Facultăţii de Medicină Generală din cadrul UMF Iaşi (1980-1986).
Este repartizat ca medic în comuna Horia, din judeţul Neamţ, pentru o perioadă de aproximativ un an (1989-1990). În 1990, după susţinerea examenului de rezidenţiat, este încadrat ca medic de chirurgie generală la Spitalul Municipal din Roman, unde practică medicina şi în prezent. De-a lungul anilor, a participat, a susţinut şi a obţinut diferite specializări: pregătirea de rezident la clinica a III-a chirurgie a Spitalului Sf. Spiridon Iaşi (1991-1994; susţine examenul de medic specialist în chirurgie generală (1994); urmează un stagiu de pregătire în chirurgia laparoscopică la Iaşi (1996); susţine examenul de medic primar de chirurgie generală la Iaşi (1998); stagiu de pregătire la Spitalul din Padova-Italia (4 săptămâni), 2004; susţine examenul de şef secţie chirurgie la spitalul din Roman (2005); susţine competenţa de chirurgie laparoscopică la Iaşi (2005); susţine competenţa de ecografie la Iaşi (2007); susţine competenţa de endoscopie digestivă diagnostică la Iaşi (2008); urmează un curs practic de histerectomie laparoscopică la Guilfford (Anglia) – o săptămână (2008); curs practic de chirurgie minim-invazivă monoorificială la Hamburg (2011); curs de competenţă în endoscopia digestivă intervenţională la Bucureşti, Spitalul Fundeni (2016).
Ca urmare a acestor specializări, medicul Dan-Gabriel Arvătescu a devenit cunoscut şi apreciat de către colegii de breaslă şi pentru anumite practici desfăşurate în premieră la Spitalul din Roman: a introdus aici chirurgia laparoscopică, în 2004 şi endoscopia diagnostică, în 2008.
A efectuat în premieră (pentru Roman): prima intervenţie laparoscopică (2004), prima colectomie laparoscopică (2009), prima histerectomie laparoscopică (2011), prima intervenţie minim invazivă monoorificială (2014), prima endoscopie diagnostică (2008), prima endoscopie terapeutică (bandare de varice esofagiene) – 2016. A efectuat până în prezent peste 13.000 intervenţii chirurgicale şi peste 3.000 de endoscopii.
Pe lângă activitatea propriu-zisă din spital, a luat parte la viaţa medicală ştiinţifică publicând diferite studii de specialitate: în revista „Chirurgia” şi Revista „Acta Medicalia” (opt articole), a susţinut/a participat cu lucrări la Congresele naţionale de chirurgie (5), la Congresul naţional de chirurgie infantilă (1), la conferinţa chirurgilor moldoveni (3), la conferinţele de chirurgie de la Piatra-Neamţ (8) şi la alte reuniuni locale (de ex. Zilele sănătăţii nemţene).
Ca o recunoaştere a meritelor în activitatea profesională desfăşurată de-a lungul anilor, în 1997 a fost ales membru în Consiliul Judeţean al Medicilor, iar începând cu 2009 deţine funcţia de vicepreşedinte al acestui organism.
Din 1995 este membru al Societăţii de Istoria Medicinii din Roman şi din 2015 este preşedintele al acestei societăţii.
Activitate profesională:
Din 2014 până în prezent a funcţionat ca medic chirurg la Spitalul Municipal de Urgenţă Roman; 2000-2005 a fost managerul spitalului; din 2000 şi până în prezent este şeful secţiei chirurgie generală a spitalului, din 2014 şi până în prezent este şeful blocului operator al spitalului.
Ca recunoaştere a rezultatelor obţinute de-a lungul anilor în activitatea profesională, a devenit o personalitate cunoscută pentru toată comunitatea oraşului de la confluenţa râurilor Moldova şi Siret, a fost ales consilier local în consiliul municipal Roman şi preşedinte al comisiei de cultură (2000 – 2008).
În toţi aceşti ani de când s-a stabilit la Roman, medicul Dan-Gabriel Arvătescu a fost o prezenţă permanent – activă în viaţa comunităţii, organizând diferite manifestări locale: patru manifestări ale Zilelor sănătăţii la Roman, Primul Congres Naţional de Antropologie Urbană (2012); două ediţii ale Zilelor Spitalului Roman (2016 şi 2017).
Este căsătorit, soţia sa, Laura Arvătescu, fiind medic primar obstetrică-ginecologie. În prezent ocupă funcţia de şef secţie obstetrică-ginecologie la SMURD Roman. Au un copil care locuieşte în Braşov şi practică aceeaşi specialitate medicală ca şi mama sa.
Întregul proces de educaţie de care a beneficiat în anii petrecuţi în casa bunicilor din Câmpulung Muscel, pregătirea academică, dar şi frecventarea cursurilor şcolii de muzică au contribuit la conturarea unui profil intelectual deosebit al celui care, concomitent cu activitatea profesională, a început în ultimii 10-15 ani să aibă preocupări şi în domeniul literar.
Astfel, în prezent, este autor a şase cărţi publicate (…Eu, chirurgul-monologuri dialogate (Editura PapiruS Media, 2014, Roman; Amintiri din secolul Ciobanu – convorbiri cordiale, Editura PapiruS Media, 2015, Roman); Singurătatea Sfântului Serafim (Scrisul Românesc Fundaţia – Editura, 2016, Craiova); Poveştile medicinii romaşcane (Editura PapiruS Media, 2018, Roman); Trecute vieţi de medici romaşcani (Editura PapiruS Media, 2019, Roman), Confesiunile unui scaun (Editura Limes, Floreşti-Cluj, 2020); şi a mai multor prefeţe şi articole cu care a colaborat la diferite publicaţii: Revista Moldova literară nr. 4 decembrie 2015- „Trista poveste a Huanei la Loca”, pag 55; Revista Moldova literară nr.1 martie 2016; „Ce datorează ziua nopţii”, pag. 66; Revista Clepsidra nr. 8, martie 2015 – „Ultima zi” pag. 43; Revista Moldova literară nr.1-2, aprilie 2015 – „Un discurs pe care n-am vrut să-l ţin”, pag 112; Revista Salonul literar nr.94 an XX, 2017, „De ce nu se face omul frate cu dracul până trece puntea?”; Revista Asachi nr. 2, decembrie 2016, Versuri-pag. 12; Revista Asachi nr 1, decembrie 2015, „Hermeneutica zborului” – pag.17, „Insula ultimului vis” – pag. 24; Revista Asachi nr.9 mai 2016, „Insula ultimului vis” – pag. 66; Antologia festivalului naţional de creaţie literară Avangarda XXII, pag.72; Salonul cărţii Avangarda XXII – catalog 2015, pag. 83; Constantin Bogdan şi Virgil Răzeşu – Hipocrate şi arta scrisului, Societatea medicilor scriitori şi publicişti din România, Ed. Răzeşu 2017.[…]
Toate cărţile publicate au beneficiat de prefeţe în care sunt subliniate calităţile de scriitor autentic ale dr. Dan-Gabriel Arvătescu.
Menţionăm în mod deosebit prefaţa cărţii Poveştile medicinii romaşcane, semnată de prof.univ.dr. Nicolae Marcu, Preşedinte al Societăţii Române de Istoria Medicinii, care în câteva pagini face o analiză amănunţită a volumului punând în evidenţă valoarea incontestabilă a scrisului, la fel ca toţi ceilalţi prefaţatori ai celorlalte cărţi. Cărţile publicate până acum sunt o garanţie că vor fi urmate de alte volume care să sporească zestrea creaţiei literare a medicului-scriitor Dan-Gabriel Arvătescu.
Constantin TOMŞA