Colegiul Naţional „Petru Rareş” – o istorie de 150 de ani

• O săptămână magică a „excelenţei prin asumarea tradiţiei”

25 noiembrie 2019, a fost ziua în care au început impresionantele manifestări prilejuite de sărbătorirea a 150 de ani de atestate documentară a Colegiului Naţional „Petru Rareş” din Piatra-Neamţ. Solemnitatea, marcată de aproape 60 de activităţi, a reunit – pe lângă profesorii şi elevii liceului – oficialităţi, înalte personalităţi academice din ţară şi străinătate, diplomaţi, Alumni de prestigiu naţional şi mondial, prelaţi, foşti dascăli, mulţi alţi invitaţi. A urmat o săptămână efervescentă, care a răsplătit eforturile organizatorilor prin succesul şi intensitatea acţiunilor.

Festivitatea de deschidere a început la ora 11, la Sala de festivităţi, cu intonarea imnului Colegiului Naţional „Petru Rareş”, compus în 1969 de regretatul profesor Geor­ge Grigorică, cu ocazia centenarului instituţiei.

Am ales să începem aşa săptămâna aniversară, pentru că noi considerăm că raportarea la tradiţie este lucrul care ne poate asigura o continuitate în ceea ce înseamnă performanţa şi calitatea la Colegiul Naţional „Petru Rareş” – au fost primele cuvinte rostite de domnul director Grigoruţă Oniciuc. Printre oaspeţii care au adresat salutări alese în acest ceas aniversar s-au numărat: primarul municipiului Piatra-Neamţ – dl. Dragoş Chitic, dna. inspector general Elena Laiu, dl. inspector general adjunct Ioan Milea, dna. director de la Direcţia de Cultură – Roxana Josanu, dl. preşedinte al Alianţei Colegiilor Centenare – George Cazacu şi reprezentanţi ai Colegiilor Centenare (dna. Daly Marciuc – Colegiul Naţional „Mihai Eminescu”, Satu Mare; dl. Liviu Cotfasă – Colegiul Naţional „Elena Cuza”, Craiova; dna. Liliana Grigoriu – Colegiul Naţional „Unirea”, Focşani; dl. Dorin Frâncu – Colegiul Naţional „Dr. Ioan Meşotă”, Braşov).

Preluând memoria timpului, în mod inspirat, prima zi a continuat cu activităţile concepute de catedra de istorie, coordonate de doamna profesor Dorina-Luminiţa Drexler. Este vorba despre Simpozionul Rolul învăţământului în dezvoltarea României moderne, în care au avut intervenţii prof. univ. dr. Alexandru Platon, conf. univ. dr. Cristian Ploscaru, lector dr. Gheorghe Iutiş şi reprezentanţii Colegiilor Centenare. Cabinetul de istorie a primit numele „Academician Gheor­ghe Platon”, – pentru a onora memoria fostului absolvent de Şcoală Normală, care şi-a susţinut bacalaureatul aici –, fiind de faţă şi fiul ilustrului istoric, profesorul universitar doctor Alexandru Platon.

Proiectul Follow-up a debutat la ora 15,00, tot la Sala de festivităţi, unde Robert Băltog, preşedintele Consiliului Elevilor şi vicepreşedinta Ilinca Leşovschi au prezentat, pentru început, experienţa lor din tabăra Camp Kennedy (Bucureşti, 14-21 iulie 2019), ce a avut ca temă educaţia non formală.

Consider că prin această tabără ni s-au lărgit orizonturile, pentru că am avut ocazia să mergem în Bucureşti, direct în miezul problemei; am văzut oameni implicaţi în conducerea ţării, am fost la Cotroceni şi am vorbit cu consilieri ai domnului preşedinte Klaus Iohannis, am fost la DNA şi am discutat cu procurorul şef adjunct, am intrat în legătură cu oameni foarte importanţi, care nu ne-au tratat ca pe nişte copii, ci ne-au luat foarte în serios, a declarat Ilinca Leşovschi. S-au mai prezentat informaţii pentru a aplica la bursele americane Flex, precum şi modul de acces şi lucru pe platforma UReport, dedicată copiilor şi tinerilor, problemelor lor şi felului în care pot participa la luarea deciziilor în comunităţile lor.

Noaptea Muzeului Rareş a fost o iniţiativă inspirată şi spectaculoasă, elevii amenajând tematic câteva clase, ghidând publicul şi expunându-şi ideile cu nonşalanţă.

O atmosferă medievală a oferit Sala „Petru Rareş”, animată de domniţe romantice şi turniruri cavalereşti, pe fondul sonor din „Urzeala Tronurilor”. Sala „Calistrat Hogaş” a reconstituit atmosfera vremii în care Calistrat Hogaş şi Ioan Negre erau profesori şi directori, iar în „Sala personalităţilor de marcă” s-au regăsit foşti elevi şi foşti şi actuali profesori iluştri, cu fotografii şi evocări personale: Daniel Tătaru, Constantin (Ticu) Lăcătuşu, Dana Vais, Alina Pamfil, Gheorghe Dumitreasa, Grigoruţă Oniciuc, Dorel Haralamb, Gianina Cărbunariu. ş. a.

Un moment emoţionant al zilei a fost marcat de Marşul Recunoştinţei. La ora 16,30, de pe platoul Curţii Domneşti au pornit către Cimitirul Eternitatea sute de elevi ai Rareşului, însoţiţi de profesorii lor, purtând în faţă steagurile municipiului, României şi Uniunii Europene şi intonând cântece patriotice. Marşul, tradiţie din anul 1919, se afla la a doua ediţie a seriei noi şi a fost finalizat prin depunerea de coroane de flori la mormintele celor trei mari directori întemeietori ai Rareşului: Calistrat Hogaş, Ioan Negre şi Mihai Stamatin. Apoi, în sunetele tângâitoare ale clopotelor, trase special pentru această solemnitate, s-a produs retragerea cu torţe către liceu, căci ziua nu se încheiase încă.

Sub bagheta actriţei Alina Grigore, fostă rareşistă care şi-a câştigat deja un nume în film şi teatru – de această dată în postura de regizor, scenograf şi autor de text – trupa TeenAct a Colegiului Naţional „Petru Rareş” a jucat piesa Où sont les enfants, un spectacol care surprinde cu umor şi luciditate slăbiciunile şcolii, familiei şi timpului prezent. Un spectacol dinamic, cu bune performanţe actoriceşti ale interpreţilor, răsplătite cu aplauze îndelungi şi urale.

 Ora 10,00 a celei de-a doua zile s-a dovedit una foarte fierbinte pentru cancelaria care a concentrat o mulţime de foşti şi actuali profesori ai Rareşului, Alumni şi alţi invitaţi. Şi cum să nu fi fost aşa, când urma un adevărat regal al lansărilor de carte!

Pentru început, domnul Adrian-Pavel Sandovici – mult îndrăgitul profesor de limba engleză, care a convins generaţii întregi să iubească limba marelui Shakespeare – cu o vibraţie specială în glas, şi-a prezentat rodul a 7 ani de muncă asiduă, monografia „Liceul Petru Rareş Piatra-Neamţ – o istorie de 150 de ani”, o lucrare monumentală de aproape 750 de pagini.

Din 1 octombrie 2012 m-am aşternut pe treabă şi, cu străduinţă, am început să adun informaţii cât mai multe şi cât mai precise, după un plan ce avea să fie modificat în mai multe rânduri, în funcţie de ceea ce găseam sau nu în documentele cercetate, a declarat autorul. Densă, foarte bine documentată, extrem de interesantă, lucrarea te cucereşte de la primele pagini, surprinzând o istorie culturală de un veac şi jumătate, prin vastitatea informaţiei şi pertinenţa comentariului.

A urmat volumul aniversar „Oamenii Rareşului”, coordonat de profesorii Grigoruţă Oniciuc, Claudia Jora, Monica Costea şi de preşedinta Alumni a CNPR – Raluca Bârzu. Între coperţile acestuia avem bucuria de a vedea împărtăşite consideraţii, experienţe, trăiri, amintiri, sentimente ale unora dintre cei care au trecut pragul „Liceului Alb”, fie ca directori şi profesori, fie ca absolvenţi.

S-a relansat şi volumul al doilea din trilogia „Zilele” de Mihai-Emilian Mancaş. Domnia sa nu a putut ajunge din Franţa, însă a fost prezent printr-o intervenţie video realizată prin Skype, încheindu-şi discursul cu urarea: „Vivat, crescat, floreat Nationalibus Collegium Petru Rareş – Petrodavensis!”

Sala de festivităţi a focalizat apoi atenţia celor prezenţi deoarece era anunţată Conferinţa „Ascensiunea continuă” susţinută de Ticu Lăcătuşu, alpinistul lumii, despre care dl. Pavel-Adrian Sandovici afirmă în cartea sa că este pământeanul care a avut întreaga planetă la picioarele sale şi a făcut ca drapelul României să fluture pe cele mai înalte culmi ale fiecăruia dintre cele 7 continente. De o modes­tie greu de imaginat comparativ cu anvergura faimei sale, fenomenalul Ticu Lăcătuşu a ţinut o lecţie model despre curaj şi valori umane, vorbindu-ne despre conceptele care l-au călăuzit în viaţă: pasiunea, respectul pentru natură şi oameni, dedicaţia, riscul, flexibilitatea, creativitatea, planificarea, originalitatea.

Momente de înaltă sacralitate, miercuri, 27 noiembrie, la exact 150 de ani de când a sunat primul clopoţel la gimnaziul clasic din Piatra… În holul cancelariei a avut loc slujba de Te Deum, săvârşită de PS Părinte Episcop Ignatie al Huşilor, delegatul Înaltpreasfinţitului Părinte Mitropolit Teofan, în prezenţa unui auditoriu numeros şi a unor oaspeţi de seamă, printre care: Excelenţa Sa Michel Monsauret, ataşat de cooperare educativă al Ambasadei Franţei în România, Preşedintele Alianţelor Franceze din România, doamna diplomat Dana-Răduţa Matache, domnul Jacky Polturat, vicepreşedintele Asociaţiei „Le Roannais”.

Un pom bun aduce întotdeauna roade bune. Eu cred că roadele bune se pot percepe, vedea în mod palpabil în generaţiile dvs. de tineri care au constituit şi constituie caractere umane şi profile socioprofesionale demne de invidiat – a apreciat PS Părinte Episcop Ignatie. La final, domnului director Grigoruţă Oniciuc i-a fost înmânată distincţia mitropolitană „Crucea Sfântului Ierarh Dosoftei” pentru mireni şi s-a dezvelit placa aniversară (La momentul împlinirii a 150 de ani de existenţă a Colegiului Naţional „Petru Rareş”, lăsăm o mărturie a contribuţiei oamenilor Rareşului la păstrarea în timp a valorilor educaţionale autentice. 27 noiembrie 2019). De asemenea, Episcopul Huşilor a susţinut o Conferinţă mult apreciată de elevi cărora le-a recomandat în final să se folosească de toate învăţăturile primite de la dascălii lor, să nu uite de Dumnezeu şi să aibă grijă în mod special de rugăciune.

În aceeaşi zi a avut loc şi inaugurarea galeriei cu portretele fostelor cadre didactice, Series Illustrium Magistrorum.

La ora 18,30, Teatrul Tineretului, a fost gazda Galei Excellentia, care şi-a propus să recunoască valorile ce au adus renume acestei instituţii şi să onoreze cu trofee de excelenţă pe câţiva dintre cei care au pus umărul, într-un fel sau altul la evoluţia uneia dintre cele mai importante unităţi de învăţământ din ţară.

Gala a fost prezentată cu umor şi aplomb de Cristian Greţcu, şi el absolvent de Rareş şi de Ilinca Leşovschi, iar printre momente muzicale şi de dans s-au anunţat laureaţii, printre care s-au numărat:

George Teleman, absolvent ca şef de promoţie al Facultăţii de Aerodinamică din cadrul Universităţii Bucureşti, cercetător, referend la Ambasada României din Singapore, unde a urmat cursurile Institutului de Bănci şi Finanţe; om de afaceri care a instituit o bursă pentru elevii de la Rareş pentru a studia în Anglia.

Mihai-Emilian Mancaş, elev al liceului în generaţiile de aur ale anilor 1940, profesor de limba română, scriitor, senator, director al liceului în anii ’70. S-a retras în Franţa dar îşi cinsteşte ţara în cercurile publicistice din care face parte.

Paul Chiribuţă, actor strălucit care a jucat în peste 60 de spectacole semnate Liviu Ciulei, Sanda Manu, Cătălina Buzoianu, Alexandru Tocilescu, Silviu Purcărete etc; a primit titlul „Chevalier de l’Ordre des Arts et des Lettres”, acordat de Ministerul Culturii din Franţa, pentru merite deosebite la Academia de Teatru din Limoges.

Daniel Tătaru, a câştigat de patru ori consecutiv medalia de aur la Olimpiada Internaţională de Matematică, fiind un produs al profesorului de matematică Gheorghe Dumitreasa; licenţiat în matematică al Universităţii „Al. I. Cuza” din Iaşi, doctor în matematică al Universităţii din Virginia (SUA), cercetător şi profesor de matematică la Universităţile Princeton şi Berkeley.

Orest Pâslariu Ranghilof (care ne-a încântat prin interpretarea Ariei calomniei din opera „Bărbierul din Sevilla” de Rossini şi a Ariei lui Porgy din „Porgy şi Bess” a lui Gershwin), absolvent al Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti, secţia canto; a debutat pe scena Operei din Bucureşti iar în prezent este solist al Teatrului de Operetă „Ion Dacian”.

Ticu Lăcătuşu, licenţiat în geologie al Universităţii din Bucureşti, care pe 7 februarie 1995 cucereşte Everestul iar în 1999 primeşte premiul pentru cel mai bun sportiv al anului; a avut iniţiativa amenajării celui mai modern traseu de aventură din ţară – Via Ferrata Astragalus – în Cheile Şugăului.

Dana-Răduţa Matache, diplomat, fost ambasador al României în Suedia, fost secretar de stat în Ministerul Afacerilor Interne, fost însărcinat cu afaceri la Ambasada României din Londra.

Gheorghe Dumitreasa, profesor emerit şi fondatorul şcolii de matematică la Piatra-Neamţ – fabrica de olimpici.

Sabina Alistar, licenţiată în chimie a Universităţii Stanford (SUA), doctor al aceleiaşi instituţii în 2012, specialist în profilaxia şi terapia HIV.

Petru Plăcintă, a pus bazele primului holding din industria românească, fostul „Avicola Bacău”, astăzi „Agricola”; a fost subsecretar şi secretar de stat în Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare şi a creat la Bacău un pol de cercetare pentru agricultură.

Adrian-Pavel Sandovici, profesor de limba engleză timp de 42 de ani şi director al liceului în perioada 1982-1985; spirit enciclopedic, critic şi perfecţionist, a înfiinţat primul laborator fonic pentru predarea limbilor străine.

Au fost premiaţi In Memoriam: Adrian Rugină, eroul de la Clubul Colectiv care a salvat cinci oameni cu preţul vieţii sale şi regretata profesoară şi inspectoare de limba franceză Alina Pamfil.

Prin frumoasele cuvinte adresate de pe scenă, toţi laureaţii au mulţumit dascălilor lor, care i-au ajutat să se realizeze şi să devină oameni adevăraţi.

Joi, 29 noiembrie s-a asistat din nou la o pleiadă de manifestări ştiinţifice: Simpozionul regional de chimie şi ştiinţe, Concursul „File de istorie”, Cercul de limba şi literatura română, Concursul „Bursa de idei economice”.

De foarte mare interes a fost Conferinţa Internaţională „Curente pedagogice şi abordări în didactica limbilor şi culturilor străine”, susţinută de prof. univ. dr. Richard Lescure – Universitatea din Angers, specialist în didactica limbii franceze, în testele de certificare lingvistică DALF/DELF, autor de manuale, fost decan al Facultăţii de Litere al Universităţii din Angers, fost ataşat de cooperare educativă la Ambasada Franţei din Sofia.

Ziua s-a încheiat printr-o explozie de tinereţe, efervescenţă şi entuziasm, pe platoul Curţii Domneşti, cu prilejul primului spectacol oferit de elevii Rareşului publicului pietrean.

Dintre manifestările zilei de vineri menţionăm pe cele dedicate profesorului emerit de educaţie fizică Vladimir Laşcu, considerat părintele sportului pietrean. În onoarea sa s-a dezvelit un basorelief, operă a sculptorului Lucian Tudorache, iar sala de sport a CNPR îi poartă numele. „Totul a pornit de la întâlnirea de bun augur cu Violeta Moşu, un om pasionat, care mi-a povestit foarte multe despre profesorul Vladimir Laşcu. Am onoarea de a vă anunţa că, începând din acest moment, sala de sport se numeşte „Vladimir Laşcu” şi vă mulţumim că aţi venit să asistaţi la acest eveniment”, a spus dl. prof. Grigoruţă Oniciuc. La baza acestei lăudabile iniţiative a stat şi antrenorul emerit de atletism Ilie Popescu, fost elev al profesorului Vladimir Laşcu: „Trăiesc o mare bucurie. De 10 ani aştept acest moment. Fără sprijinul fiicei profesorului Laşcu, Doina (Tiuca) Laşcu, al Violetei Moşu, al domnilor directori, Grigoruţă Oniciuc şi Claudia Jora, şi al profesorilor Cătălina şi Gheorghe Popa Grigoraş şi Dan Forman, nu am fi reuşit. Calde mulţumiri tuturor!”. De asemenea a avut loc ediţia I a Simpozionului Vladimir Laşcu, referitoare la trecutul, prezentul şi viitorul educaţiei fizice şi sportului de performanţă.

A fost într-adevăr o săptămână magică a „excelenţei prin asumarea tradiţiei”! Sincere felicitări echipei manageriale – domnului director Grigoruţă Oniciuc şi doamnei directoare Claudia Jora – care prin rafinament desăvârşit, printr-un efort susţinut şi conjugat, dublat de dedicaţie şi consecvenţă, s-au transformat în adevăraţi ambasadori ai educaţiei oferite de această instituţie.

LA MULŢI ANI LUMINOŞI COLEGIULUI NAŢIONAL „PETRU RAREŞ”!

Gianina BURUIANĂ