În anul 2006, la sfârşitul lunii octombrie, după aproape 70 de ani de întrerupere, la Arad, a avut loc Congresul Naţional al Învăţătorilor şi Institutorilor din România. Printre participanţi s-au aflat şi „învăţătorii” din Neamţ – Gheorghe Amaicei, Tatiana Gârbea, Maria Daniela Ciuraru şi Marin Filip. Congresul a aprobat în unanimitate începerea demersurilor pentru reînfiinţarea Asociaţiei Generale a Învăţătorilor din România, fapt realizat în 2008. Asociaţia Învăţătorilor din judeţul Neamţ a fost membru fondator alături de alte 12 asociaţii judeţene.
La Arad, participanţii la Congres au lansat colegilor din toată ţara românească chemarea la solidaritate „în spiritul breslei învăţătoreşti cu scopul redării demnităţii şi locului pe care învăţătorul îl merită în lumea de azi”. Solidaritatea ne-a determinat să uităm lucrurile urâte de la congresul de astă vară (Eforie Sud, 8-12 august 2016) şi să pornim spre Arad, la Congresul (extraordinar), numerotat al XXXIX-lea.
Drumul a fost istovitor pentru că a durat cam cât un zbor cu avionul de la Bucureşti la New York. Ne-am cazat la hotelul Ardealul, în centru oraşului, acelaşi hotel, denumit altădată Crucea Albă, unde s-au desfăşurat lucrările Congresului Învăţătorilor din 1923.
Am descoperit un oraş minunat, curat şi distins, aşa cum sunt majoritatea oraşelor din Ardeal (asta-i partea bună a ocupaţiei imperiale!!). O promenadă pe faleza Mureşului te îndeamnă se rememorezi crâmpeie din istoria acestui oraş atestat documentar pe la începutul sec. XI. (1028) Internetul mă ajută să vă reamintesc că aici s-a înfiinţat Preparandia, prima şcoală pedagogică românească din Transilvania, aici a poposit Mihai Eminescu, în calitate de sufleur în trupa lui Mihai Pascaly; aici a fost deschisă în 1840 prima bancă de economii şi credite de pe teritoriul României; aici s-a jucat primul meci de fotbal din ţara noastră; aici şi-a avut sediul Consiliul Naţional Român Central, care a pregătit Unirea de la 1 Decembrie 1918. De altfel, iluştrii politicieni arădeni s-au aflat în conducerea Consiliului – Vasile Goldiş, Ştefan Cicio-Pop, Ioan Fluieraş, Ion Suciu. Paşii se pierd pe fiecare străduţă care-şi poartă propria poveste. Poveste după poveste despre Mica Vienă de pe Mureş…
Şi a venit ziua Congresului, 5 noiembrie 2016. În Sala de conferinţe a Complexului universitar M al Universităţii „Aurel Vlaicu” din Arad au luat loc delegaţii din aproape toate judeţele ţării. Şi de această dată au fost judeţe care nu au fost reprezentate: Covasna, Maramureş, Vaslui, Cluj ş. a., iar din unele a venit câte unul sau doi învăţători înscrişi în ultimul moment în AGIRo.
Cei care au vorbit au rememorat evenimentele de acum 10 ani insistând, poate prea mult, asupra importanţei reînfiinţării Asociaţiei Generale. Nu s-a pierdut prilejul de a-l mai lăuda şi de a-i mulţumi domnului preşedinte Viorel Dolha.
Ne-am bucurat de reîntâlnirea cu prietenii şi colegii din ţară dar mai ale cu cei din Basarabia, Ucraina, Serbia şi Bulgaria. Până la urmă cred că acesta este cel mai mare beneficiu al fiecărui congres al învăţătorilor: îi adună pentru câteva zile pe slujitorii învăţământului din tot spaţiul în care se vorbeşte limba română. Aşa i-am cunoscut pe Mariana Marin, pe Pavel Cerbuşcă, Angela Cutasevici din Chişinău pe Dorinel Stan din Vârşeţ, Serbia, pe Galina Pelin din regiunea Odessa, pe Lilia Hovorneanu de la Cernăuţi şi pe mulţi alţii, oameni minunaţi, slujitori ai şcolii şi ai românismului.
Nu vreau să fac aprecieri nici asupra procedurii de alegere nici asupra corectitudinii votului. Important este că avem un preşedinte, acelaşi Viorel Dolha şi un nou Consiliu director. Să avem încredere în colegii noştri şi să-i sprijinim cât putem de bine spre propăşirea asociaţiei noastre. Participarea la viaţa de organizaţie este esenţială pentru fiecare cadru didactic iar apartenenţa la o comunitate profesională cum este AGIRo trebuie să fie o responsabilitate onorantă..
Întâlnirea de la Arad a avut şi o latura formativă, din nefericire prea scurtă prin prisma temelor abordate şi a valorii intelectuale a celor doi lectori. Prof. Nicolae Pellegrini, inspector şcolar general adjunct la ISJ Arad a vorbit despre Regulă şi excepţie, iar prof.univ.dr. Anton Ilica a analizat câteva probleme actuale ale educaţiei naţionale.
După amiază am vizitat Muzeul Preparandiei, cea mai veche şcoală pedagogică românească de pe aceste meleaguri.
Una dintre cele mai frumoase clădiri ale Aradului este cea a Primăriei. Aici, în sala Regele Ferdinand, a avut loc întâlnirea de seară a participanţilor la congres. S-a vorbit despre misiunea învăţătorilor şi profesorilor, despre istoria românilor, despre manualele de istorie, despre situaţia şcolii româneşti din jurul graniţelor. Am avut posibilitatea să spun câteva gânduri, apreciate de unii, privite cu indiferenţă de alţii.
Am spus că a trecut perioada de organizare şi reorganizare a asociaţiei. Trebuie să trecem la un alt nivel al activităţii noastre. Trebuie să devenim o asociaţie reprezentativă la nivelul fiecărui judeţ. Numai aşa vom putea dobândi statutul de asociaţie de utilitate publică. Să fim conştienţi de valoarea noastră, a fiecărui membru şi vom reuşi să înţelegem corect misiunea şi contribuţia personală sau de grup. Să ne diversificăm activitatea prin proiecte regionale şi naţionale pornind de la idei simple. Să renunţăm la discuţiile inutile şi aride despre aceleaşi şi aceleaşi subiecte. Nu aşa vom reuşi să ne facem înţeleşi şi ascultaţi. Pentru fiecare învăţător şi profesor, apartenenţa la AGIRo trebuie să fie o valoare şi un garant al împlinirii profesionale şi personale. Aceasta trebuie să fie adevărata misiune a asociaţiei.
Atmosfera era prea festivistă aşa că prea puţini colegi le-au înţeles corect. Ne aştepta o seară de „socializare” aşa că am plecat în grabă spre hotel.
Duminică, vântul neprietenos nu ne-a împiedicat să mai străbatem o dată străzile frumosului oraş.
Am plecat având convingerea că Nicolae Iorga avea dreptate: Aradul chiar este Mica Vienă de pe Mureş.
Prof. Liviu RUSU, preşedintele Asociaţiei Învăţătorilor din judeţul Neamţ
- R.: Asociaţia Învăţătorilor din judeţul Neamţ a fost reprezentată la acest Congres de prof. Liviu Rusu, preşedinte, prof. înv. primar Maria Daniela Ciuraru, vicepreşedinte, prof. înv. primar Carmen Olteanu, prof. înv. primar Dana Poenaru, membre în Consiliul director, prof. înv. primar Ionela Ababei şi prof. Liliana Cristina Andron de la Şcoala Gimnazială Urecheni.