O prezentare actualizată a Canoanelor Bisericii Ortodoxe

 

Tânărul asistent universitar de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, Răzvan Tudor Perşa, ne-a oferit spre finele anului 2017 o traducere, în 3 volume, a lucrării „Canoanele Bisericii Ortodoxe” apărută, în ediţie bilingvă (greacă şi română), la Editura Basilica a Patriarhiei Române.

Doctor în Drept Canonic, la Universitatea „Aurel Vlaicu” din Arad, cu teza „Natura canoanelor şi principiile de interpretare a lor în dreptul canonic ortodox al secolelor XIX-XX”, sub coordonarea profesorului Constantin Rus, Răzvan Perşa este absolvent al Facultăţilor de Teologie Ortodoxă din Cluj şi Litere din Cluj, secţia Filologie Clasică.

Cele trei volume (I. Canoanele Apostolice şi Canoanele Sinoadelor Ecumenice; II. Canoanele Sinoadelor Locale; III. Canoanele Sfinţilor Părinţi, Canoanele întregitoare şi Prescripţii canonice), redau canoanele în limba română actuală, păstrând totuşi o formă apropiată de originalul grecesc. Însuşi autorul mărturiseşte în introducerea lucrării că „traducerea încearcă să adapteze textul canonic la standardele lingvistice, culturale şi teologice ale timpului nostru”. Astfel, la fiecare grupă de canoane, autorul face o introducere în care prezintă contextul istoric, doctrinar şi canonic al apariţiei acestora, apoi a actualizat bibliografia şi a suplimentat-o în vederea interpretării canoanelor şi a observării concordanţei dintre ele. În calitate de lingvist şi filolog, autorul a făcut recurs nu doar la limba originală a canoanelor, ci şi la diverse lucrări de lingvistică, din limbile germană, engleză şi franceză, ceea ce face mult mai accesibilă lectura.

Prezentată într-o formă grafică deosebită, lucrarea reprezintă rezultatul muncii de aproximativ şase ani pentru acest proiect cu multe descinderi la biblioteci şi arhive importante din Europa.

Impunătoare prin ţinuta ştiinţifică, traducerea lui Răzvan Perşa constituie un instrument util nu doar pentru specialiştii în Drept Canonic sau clerici, ci chiar şi pentru laicii interesaţi de canoanele Bisericii, în special de Canoanele Apostolice şi Canoanele celor şapte Sinoade Ecumenice. Chiar şi o simplă lectură a acestor canoane oferă numeroase răspunsuri la întrebările de ordin canonic şi moral cu care ne confruntăm.

 

Prof. dr. Mihai FLOROAIA