Moment aniversar: Colegiul Naţional „Petru Rareş” – 152 de ani

Profesori ai Colegiului Naţional „Petru Rareş”. Muncă, Succese, Performanţe

Lansarea volumului Profesori ai Colegiului Naţional „Petru Rareş”. Muncă, Succese, Performanţe, desfăşurată vineri, 27 noiembrie, a fost un eveniment mult aşteptat în suita de manifestări dedicate împlinirii a 152 de ani de la înfiinţarea Colegiului Naţional „Petru Rareş” din Piatra-Neamţ. Autorii, doi dintre foştii profesori şi directori ai instituţiei, Irina Hirţe (limba şi literatura franceză) şi Gheorghe Dumitreasa (matematică), au scris despre OAMENII Rareşului, despre esenţa muncii lor, fără să se teamă de subiectivism. Lucrarea are la bază o abordare analitică, prin coroborarea datelor venite pe mai multe căi şi din relaţionări diverse, după cum se arată în prefaţa lucrării.

Această carte a valorificat o moştenire pe care era păcat să o pierdem. Sunt fericită că am reuşit să redau aceste amintiri care altfel nu ar fi fost cunoscute. Acest lucru este fantastic pentru că îţi dă puterea să mergi mai departe şi să priveşti viaţa cu optimism. Dacă Dumnezeu mă ajută şi am să fiu sănătoasă, o să continui să vorbesc cu aceeaşi dăruire sufletească despre ce a reprezentat şi reprezintă în continuare „Petru-Rareş”, a spus prof. Irina Hirţe.

La rândul său, prof. Gheorghe Dumitreasa a menţionat: Viaţa mea a fost aici, la „Petru Rareş”. Am dorit să pun în evidenţă oamenii care au făcut ceva pentru acest liceu. Este vorba şi despre numeroasele premii obţinute de elevii noştri la importante concursuri naţionale şi internaţionale de fizică, matematică, chimie, astronomie.

Autorii prezintă, în cele 200 de pagini, portretele a 48 de dascăli, care de-a lungul timpului au înnobilat spiritul Rareşului.

Iniţiativa profesorilor Hirţe şi Dumitreasa o considerăm deosebită. Ei au prezentat, într-o manieră personală, figurile emblematice ale profesorilor care au făcut ca „Petru Rareş” să fie una dintre cele mai apreciate şcoli din ţara noastră. Este o continuare firească a modului în care trebuie să ne apreciem valorile şi să le aducem mereu în amintirea colectivă. Sper ca acest prim pas să determine consultarea şi cercetarea arhivelor pentru a păstra vie amintirea tuturor dascălilor care au trudit cu mult har şi profesionalism de-a lungul anilor în şcoala noastră, a transmis conducerea şcolii, reprezentată de profesorii Grigoruţă Oniciuc (director) şi Claudia-Ionela Jora (director adjunct).

Cu un tiraj de 200 de exemplare, volumul a fost editat în condiţii grafice deosebite, tehnoredactarea textelor fiind realizată de prof. Carmen Mareş. Un sprijin important la realizarea volumului a fost acordat de Elena Popa, bibliotecara Colegiului. Mă bucur că am putut să ajut şi eu la redactarea acestui volum de amintiri. Am fost eleva acestui liceu, domnul profesor Zenembisi fiindu-mi diriginte. Sunt consăteanca domnului profesor Dumitreasa, am învăţat la Şcoala din Girov care astăzi poartă numele domnului profesor. Doamnei profesoare Hirţe îi datorăm sala de lectură şi sala de primire din cadrul Bibliotecii Colegiului. Îi felicităm şi le dorim multă sănătate.

Profesoara de limba şi literatura română Luminiţa-Georgeta Vârlan a spus că această carte a fost scrisă într-o atmosferă plină de efervescenţă creatoare. Admiraţia faţă de autori este necondiţionată. În această carte se fixează un timp, un timp pe care cei doi autori l-au decupat creând nişte portrete. Autorii au aşezat acest timp într-un seif, într-o bancă de comori. Ei mi-au luminat viaţa, mi-au luminat sufletul, m-au zidit. Doamna Hirţe a fost şi rămâne modelul meu moral, profesional, familial şi mai cu seamă modelul unei femei excepţionale care s-a dedicat unui colectiv şi unui liceu de prestigiu.

Profesoara de muzică Silvia Vais a felicitat autorii şi s-a bucurat pentru această lansare care a avut loc sub forma dialogului şi implicării active a profesorilor din liceu. Sunt fericită că autorii nu l-au uitat pe George Grigorică, profesor de excepţie care s-a bucurat de aprecierea unanimă a elevilor şi a cadrelor didactice.

Şi profesoara de fizică Niculina Rotaru a avut cuvinte de laudă la adresa autorilor. Admir puterea de muncă şi dragostea pentru oamenii Rareşului pe care au avut-o cei doi autori. Eu nu aş fi avut energia să duc la capăt o asemenea carte. Probabil că motivaţia a fost motorul care a permis să termine această muncă migăloasă.

Gheorghe Ciorăscu, profesor de matematică, a apreciat că autorii au făcut o radiografie a lucrurilor frumoase care s-au petrecut în acest liceu, acoperind o perioadă de peste 60 de ani. Le mulţumesc pentru ajutorul acordat de-a lungul timpului şi pentru faptul că m-au făcut să fiu mândru că sunt profesorul acestui liceu.

Sărbătoarea celor 152 de ani de atestare documentară a Colegiului Naţional „Petru Rareş” a mai cuprins dezbateri, conferinţe, ateliere de lucru, Marşul rareşiştilor, Concursul Naţional Interdisciplinar „Ioan Zgârciu”, ediţia a II-a, lansarea piesei de teatru „Adjudecat”, comemorarea primilor directori, lansarea Anuarului Colegiului Naţional „Petru Rareş” şi a revistei „Flori de munte”.

Violeta MOŞU