Zilele Ion Creangă

Autoritatea Locală a Oraşului Târgu Neamţ prin Casa Culturii „Ion Creangă” Târgu-Neamţ, în parteneriat cu Fundaţia Culturală „Ion Creangă” şi Complexul Muzeal Judeţean Neamţ au organizat în perioada 1-3 martie 2019, cea de-a XLIX-a ediţie a „Zilelor Ion Creangă”.

În deschiderea oficială a manifestărilor a avut loc acordarea Diplomei de onoare scriitorului Aurelian Silvestru (Republica Moldova) şi un moment artistic la Casa Memorială „Ion Creangă” din Humuleşti.

În programul manifestărilor au mai figurat lansări de carte (Aurelian Silvestru, Daniel Corbu, Gheorghe Simon), un recital de poezie al actorului Dorel Vişan, o „Seară de lied şi operă” cu surorile soprane: Claudia Caia şi Olga Caia Murariu. acordarea trofeului „Ion Creangă” în cadrul sărbătorii „Oameni de poveste”- ediţia a III-a, vernisajul expoziţiilor Bojdeuca la 100 de ani; Primăvara mea, de Vasile-Vleju Andrei, Mărţişoare pentru mama cu lucrări ale copiilor din oraş realizate în Atelierele hand-made, în parteneriat cu Clubul Copiilor.

„Bojdeuca 100 – loc al memoriei: regional, naţional, european”

Pe 1 Martie, la Muzeul de Istorie şi Etnografie Târgu Neamţ, a fost vernisată expoziţia temporară de fotografie „Bojdeuca 100 – loc al memoriei: regional, naţional, european”, iniţiativă ce oferă publicului (în perioada 1 martie – 4 aprilie) fotografii mai puţin cunoscute dinainte de 1918, anul în care Bojdeuca în care a locuit scriitorul Ion Creangă a fost restaurată şi a devenit primul muzeu literar din România. Călătoria în timp continuă cu fotografii din perioada interbelică, completate de articole din presa vremii, precum şi din anii ’60, când a avut loc o nouă restaurare a muzeului, încheindu-se cu instantanee din anii 2000. Expoziţia a fost organizată cu prilejul Zilelor Europene ale Patrimoniului (ZEP), în cadrul Anului European al Patrimoniului, sub deviza „patrimoniul nostru cultural – unde trecutul întâlneşte viitorul”, la Muzeul „Ion Creangă” (Bojdeuca din Ţicău Iaşi).

Red.