„Atelierul de Arte”, laureat în Macedonia

 

În perioada 23-30 mai 2017, la Bitola, în Macedonia, s-a desfăşurat cea de a – XXXVI a ediţie a Festivalului de Artă plastică pentru copii „The small Montmartre of Bitola”. La festivalul-concurs au fost invitaţi să participe cinci copii din Piatra-Neamţ, respectiv Maria Luiza Bălan, Andrei Lungu, Miruna Morţe, Theodora Musceleanu şi Delia Ciubotaru, însoţiti de profesorul coordonator Cristina S. Petrariu. Copiii sunt membri ai Clubului pentru excelenţă în Arte Vizuale „Atelierul de Arte” din cadrul Asociaţiei culturale „Arte.Ro” din Piatra-Neamţ şi frecventează, de asemenea, sub îndrumarea aceluiaşi profesor, şi cursurile de Pictură de la Palatul Copiilor.

Invitaţia la Bitola s-a produs în urma câştigării a doua premii „Paleta de aur” (Maria Luiza Bălan, Andrei Lungu) şi a premiului primit pentru colecţia de lucrări trimisă la concurs în Macedonia, în luna februarie a anului curent. Această colecţie a constat în peste 60 de icoane pictate de copii în tehnici artistice diferite.

În cele opt zile de festival, copiii au avut prilejul să picteze în aer liber arhitectura veche a Bitolei, pe străduţele întortocheate, în vechiul bazar al orasului, dar şi în oraşe cu veche istorie şi cu turism înfloritor, precum Ohrid şi Vevcani.

La sfirşitul fiecărei zile, seara, s-au expus toate lucrările realizate peste zi şi s-au premiat cele mai reuşite peisaje. În acest context, elevul Andrei Lungu a mai realizat o performanţă deosebită, el obţinând premiul pentru cea mai reuşită lucrare realizată în cursul stagiului de lucru în localitatea Vevcani.

La sfârşitul festivalului, cele mai bune lucrări create acolo au fost premiate, Asociaţia culturală nemţeană, obţinând încă o victorie frumoasă prin premiul obţinut de către Andrei Lungu – Paleta de aur şi invitaţie specială la Festivalul din Bitola în 2018.

Premiile obţinute sunt cu atât mai importante cu cât elevii nemţeni „s-au duelat” cu pensule, culori şi palete, cu copii de vârste similare din Hong Kong, Rusia, Belarus, Ucraina, Slovacia, Turcia, România, Malaezia, Serbia, Novosibirsk şi Macedonia.

 

Prof. Cristina S. PETRARIU