„Două lacrimi gemene…” – Chişinău şi Tîrgu-Neamţ


Graţie unui parteneriat încheiat între Colegiul Tehnic „Ion Creangă”, Tg. Neamţ şi Liceul de Creativitate şi Inventică „Prometeu-Prim” din Chişinău, a avut loc, în perioada 2-4 februarie 2011, al doilea schimb de experienţă din cadrul acestui Proiect Educaţional. După ce un grup format din cadre didactice ale liceului din Republica Moldova a participat, în luna noiembrie 2010, la o serie de activităţi şcolare şi extraşcolare la Tg. Neamţ, a sosit rîndul nemţenilor să întoarcă vizita de lucru. Astfel, o delegaţie formată din 9 cadre didactice şi 3 elevi s-a deplasat la Chişinău pentru a participa la o serie de activităţi prilejuite de sărbătorirea a 76 de ani de la naşterea poetului Grigore Vieru.
Programul celor trei zile de manifestări a fost atent stabilit pentru a fi acoperite aspectele culturale, educaţionale şi spirituale ale vizitei. În prima zi, de la prînz, după sosirea la Liceu „Prometeu-Prim”, întîmpinaţi cu tradiţionalul colac românesc, invitaţii au asistat la prezentarea unei cărţi de vizită a şcolii gazdă, realizată de dl. Aurelian Silvestru, director-fondator al Liceului, doctor în psihologie, scriitor. Directorul colegiului nemţean, prof. Gheorghe Apetrei, a salutat iniţiativa proiectului şi a evidenţiat rolul cultural şi istoric al acţiunilor de acest gen.
Cu mare emoţie şi încîntare a fost savurat apoi programul literar-artistic al gazdelor, intitulat generic „Grigore Vieru-omul adevărului”. Cu inimile dilatate de emoţia şi dorul reîntregirii mult rîvnite, sentimente trezite de talentul şi sensibilitatea elevilor basarabeni, am participat ulterior la un moment cultural deosebit, lansarea cărţii „Tema pentru acasă” a poetului, prozatorului şi publicistului Nicolae Dabija. Lucrarea a fost prezentată de elevi ai liceului „Prometeu”, s-a montat o dramatizare pe baza unor fragmente din roman, iar apoi autorul a susţinut o alocuţiune motivînd şi explicînd tema tratată, deportările siberiene, împletite cu dragostea, sacrificiul şi împlinirea spirituală ale protagonistului. A fost încărcătura sufletească a unei zile pline de românism, spiritualitate, unitate în simţiri.

Cea de-a doua zi a fost dedicată unei conferinţe ştiinţifice cu tema „Grigore Vieru- un spirit care a aprins cuvintele neamului românesc”. Lucrările au fost moderate de dr. conf. univ. Constantin Şchiopu, care a prezentat şi materialul intitulat „Grigore Vieru-între lacrimă şi limba română”. Au urmat comunicările celor de la Tîrgu-Neamţ, cadrele didactice susţinînd o serie de comunicări la obiect. Cei trei elevi participanţi(Murariu Sabina, clasa a VI-a, Ionesi Irineu, clasa a IX-a şi Dănilă Cătălina, clasa a XI-a) au susţinut un recital de poezie şi o serie de materiale sub genericul „Făptura mamei între mit şi simbol”. Ziua întreagă s-a constituit într-un omagiu adus poetului, limbii, istoriei şi culturii româneşti, elevi din ciclul superior al liceului basarabean prezentînd materiale ce tratează ştiinţific, simbolic, etic şi estetic opera lui Grigore Vieru. Cina festivă, la care a participat, alături de invitaţii din dreapta Prutului, şi o mare parte dintre profesorii şi administraţia liceului basarabean, a fost apogeul unei experienţe de neuitat. Cu cîntec românesc autentic, cu vorbe calde şi oftaturi înlăcrimate, s-a pecetluit o legătură mai mult decît instituţională, o legătură familială cu cei care îşi afirmă înflăcărat dorul de Unire cu Patria.
Concluzia care se impune ar fi aceea că, deşi Grigore Vieru nu se studiază încă în şcolile româneşti, simpla lectură a poeziei sale hrăneşte foamea de suflet şi dorul de casă a multor români ai vremurilor noastre. S-a întîmplat cu noi, cei de la Neamţ, care am mers acolo, se întîmplă cu toţi care vor să guste versul sacru, aşa cum bine nota Adrian Păunescu: “Poezia lui Grigore Vieru a făcut mai mult pentru unitatea naţională a tuturor românilor decît toţi politicienii şi toate armele la un loc.”
Am constatat cu toţii că în Basarabia, în aceste zile, ne-am simţit mai români ca niciunde, mai aproape de valori, de cîntec românesc, de poezie, de suflet. Trecerea în revistă a principalelor obiective turistice ale Chişinăului, pe care ne-au pregătit-o gazdele pentru a treia zi a vizitei, a împlinit o călătorie cu scop educaţional, descoperind oaze de românism pur, care ne-au amintit că patriotismul se simte, se cîntă, se plînge, e modest, e simplu, nu se scandează cu emfază de la tribune. Ar trebui să învăţăm cu toţii lecţia nescrisă a românilor basarabeni care trăiesc în cenuşiul ruinelor comuniste doar cu visul Întregirii.
prof. Ana-Maria TICU,
coordonator proiecte şi programe educative Colegiul Tehnic “Ion Creangă”, Tg. Neamţ