Schimb de experienţă şi de bune practici la Piatra-Neamţ

* Dialog simplu şi eficient între sindicaliştii de pe ambele maluri ale Prutului

Îmi încolţise demult ideea organizării unui seminar pentru activul sindical din instituţiile educaţionale ale raionului Hânceşti la Piatra-Neamţ. De ce anume la Piatra-Neamţ? Pentru că eu cunoscusem aici sindicalişti veritabili, oameni de bună credinţă şi cu inimă mare, adevăraţi profesionişti (cu toate că sindicalismul nu se predă nici la o facultate). Mai simţisem aici, în cele câteva vizite de lucru şi de suflet, pe care le realizasem în ultimii ani, mare dragoste şi dăruire din partea fraţilor noştri de sânge şi m-am gândit să nu fiu o egoistă, să împart această dragoste cu colegii mei, cei 33 de membri ai organului de conducere al organizaţiei sindicale raionale – Consiliul raional Hânceşti al Federaţiei Sindicale a Educaţiei şi Ştiinţei.

Şi pentru că Dumnezeu ajută la înfăptuirea ideilor bune, întâmplător am găsit pe Facebook calendarul de excursii al programului „Cunoaşte-ţi ţara”. Pentru un preţ mai mult decât democratic, se propunea o excursie la Cheile Bicazului – Lacul Roşu – Cetatea Neamţ, cazarea fiind la Piatra-Neamţ, în perioada 5-7 aprilie. Mai bine nici că se putea! Mai departe a fost simplu: dl. Gabriel Ploscă, preşedintele Sindicatului din Învăţământ Neamţ, a susţinut ideea, oferindu-ne spaţiu pentru desfăşurarea seminarului şi doi formatori de excepţie: dna Gabriela Grigore, Secretar general al Sindicatului din Învăţământ Neamţ, împreună cu care am conturat profilul unui lider sindical ideal, şi dna. profesor Niculina Niţă, care ne-a vorbit despre comunicarea eficientă, dat fiind că, toate problemele unui lider sindical încep de la comunicare.

Ne-au interesat foarte mult şi comunicările dlui. Gabriel Ploscă, ale directorilor şi liderilor sindicali din câteva instituţii de învăţământ din judeţul Neamţ, prezenţi la eveniment, despre activitatea şi rolul comisiilor paritare, care, după cum am înţeles, analizează şi rezolvă problemele ce apar în instituţii şi adoptă hotărâri privind modul de aplicare a normelor şi metodologiilor legislaţiei specifice învăţământului, precum şi toate aspectele organizării şi desfăşurării procesului de învăţământ. Chiar am avea şi noi mare nevoie de astfel de comisii! Mai ales acum, când reformele în învăţământ se ţin lanţ şi se implementează o nouă Lege a salarizării în sectorul bugetar.

Despre emoţiile şi trăirile, pe care le-am avut, nici nu pot să vă povestesc! Am fost întâmpinaţi ospitalier cu flori, cu pâine şi sare, în timpul evenimentului am simţit, din nou, aceeaşi căldură, dragoste şi dăruire de frate. A fost, cu adevărat, un schimb de experienţă şi de bune practici, dialogul dintre sindicaliştii de pe ambele maluri ale Prutului fiind simplu şi afectuos.

Programul „Cunoaşte-ţi ţara” ne-a oferit excursii la Cheile Bicazului, Lacul Roşu, Barajul şi lacul Izvorul Muntelui, mănăstirile Agapia şi Văratec, Casa lui Ion Creangă şi Cetatea Neamţ. Într-un timp relativ scurt, am reuşit să cunoaştem şi oameni frumoşi, dar şi locuri de neuitat!

Ana CIMPOEŞU